Çin hükümeti bu yılın başlarından biri ülkedeki yüksek vergi oranlarından kaçınmak için parasını yurt dışında tutan milyonerlerle mücadele ediyor. Hükümetin milyoner yatırımcılara karşı başlattığı bu mücadele, vatandaşların kripto paraya geçiş yapmasına yol açabilir.
Çin’in önde gelen milyonerleri, yurt dışında para tutacakları zaman genellikle İsviçre’deki bankalara güveniyor ya da Hong Kong’daki emlak sektörüne giriş yapıyorlar.
Ülkedeki yetkililer ise yurt dışı piyasalarında yüklü miktarda parası olan yerel yatırımcıların bu davranışlarından pek memnun değiller.
Kripto Paraya Geçiş?
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), vergi kaçakçılığıyla daha etkin bir şekilde mücadele edebilmek için Ortak Raporlama Standardı’nı (CRS) oluşturmuştu. Çin de bundan birkaç ay önce bu standarda uyum sağlamaya dolayısıyla da 83 farklı ülkeyle işbirliği yapmaya başladı.
Çin hükümeti bu standartlara uymaya başlamasıyla birlikte Virgin Adaları, Bermuda, Lüksemburg, İsviçre, Bahamalar gibi ülkelerle olan işbirliğini geliştirdi. Adı geçen bu bölgelerin özellikle yurt dışında para saklamak isteyen kişiler tarafından ilgi gördüklerini biliyoruz.
Çin hükümetinin ülke sınırları içerisinden yurt dışına yapılan para aktarımlarını durdurması pek kolay değil çünkü bunun için hem bankalar arasında hem de hükümetler arasında çok ciddi bir işbirliği gerekiyor. Ancak hükümet, yurt dışı hesaplarında yüklü miktarda para tutan şahısları takip edebilir.
Bu durumda Çin’deki yatırımcıların önüne Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralar çıkıyor. Bundan bir süre önce paylaştığımız yazılarda Çin’deki tezgah üstü (OTC) kripto para piyasasının hala epey aktif olduğunu belirtmiştik. Bu da Çin’deki yatırımcıların kripto para piyasasından hükümetin tüm çabalarına rağmen hala tam anlamıyla kopmadığını gösteriyor.
Çin’deki yatırımcılar, hükümetin katı yaptırımları sonucunda kripto para piyasasıyla çok daha içli dışlı olabilir ve piyasada çok daha aktif bir rol oynayabilirler.