PayPal, Bitcoin ve diğer kripto para birimleri ile hizmete başladı. PayPal’in kripto para faaliyetleri ile ilgili bilinmesi gereken önemli noktaları sizin için derledik.
Dünya devi PayPal‘in yalnızca Bitcoin‘i desteklemesi için bile “hayal” tanımı yapılan yıllardan sonra PayPal bombayı patlattı. Geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada ilk etap için ABD sınırları içerisinde PayPal üzerinden kripto para işlemlerinin mümkün olacağı açıklandı. Hem de yalnızca Bitcoin için değil; Ethereum (ETH), Bitcoin Cash (BCH) ve Litecoin (LTC) için de alım-satım faaliyetlerinin mümkün olacağı duyuruldu.
1. 2020’nin sonuna kadar işlem ücreti yok
PayPal kripto para işlemlerine teşvik etmek için ilk etapta, diğer platformların aksine hiçbir işlem ücreti almıyor. Fakat kullanıcılar 2021 yılı ile birlikte işlem ücreti ödemeye başlayacaklar. Kullanıcılar için hesapta kripto para tutmanın herhangi bir ücreti yokken, 2021’de uygulanması planlanan alım-satım işlem ücretleri aşağıdaki gibidir.
- 1 – 25$: 0,50$
- 25 – 100$: alış ya da satış tutarının %2,30’u
- 100 – 200$: alış ya da satış tutarının %2’si
- 200 – 1000$: alış ya da satış tutarının %1,80’i
- 1000$+: alış ya da satış tutarının %1,50’si.
2. Haftalık kripto para satın alma limiti 15 bin dolar
PayPal CEO’su Dan Schulman, kullanıcılardan gelen talepler doğrultusunda kripto para alma limitini haftalık 10 bin dolardan 15 bin dolara çıkardı. Schulman PayPal’in, kullanıcı taleplerini dikkate alarak “dünyanın en ilgi çekici ve en büyük dijital cüzdanı” olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini de söyledi.
3. Bu yılın sonuna kadar hedef tüm Amerika
Şu an ABD vatandaşlarının yalnızca %10’u PayPal’in kripto para işlemlerinden yararlanıyorken, kripto para işlemlerinin yıl sona ermeden 28 milyon PayPal kullanıcısı için mümkün olması planlanıyor. PayPal’in dünya çapında ise yaklaşık 300 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor. Şu anlık yalnızca ABD ile sınırlı dijital para işlemlerinin genişletilmesi ve bu insanlara da ulaştırılması ile kripto para dünyasına da yeni soluklar gelebilir.
4. CDBC’lerin arkasında
PayPal yöneticileri, birçok ülkenin ardı ardına duyurduğu dijital merkez bankası paralarının (CDBC) öneminin farkında olduklarını vurguluyorlar. Bu milli kripto paraların hem kabulü hem de kullanım kolaylığı sağlanması için PayPal, gerekli hamlelerin yapılabileceğinin altını çizdi.
5. 2021’de uluslararası işlemler mümkün olacak
PayPal, hali hazırda müşteriler için eşler arası ödeme hizmeti veren Venmo’nun geliştirileceği duyuruldu. Kullanıcılar, PayPal’e bağlı Venmo uygulamasını kullanarak da kripto para işlemi yürütebilecekler. Uygulama şu an yalnızca ABD sınırları içinde hizmet verirken, 2021 yılı ile tüm dünyada aktif hale gelmesi bekleniyor.
6. PayPal’de kripto paralar ile ne yapamazsınız?
PayPal hamlesi hem BTC hem de tüm kripto para sektörü için bir dönüm noktası görevi görse de bazı kullanıcıları makro bazda tatmin etmedi. PayPal’de kripto paralar ile yapabileceklerinizin konuşulmasının yanı sıra insanlar “yapamadıklarımız da önemli” şeklinde açıklamalarda bulundu. Şu an PayPal üzerinden belirlenen kripto paraları yalnızca bir yatırım aracı olarak alıp satabilirsiniz; bunları başka birine göndermezsiniz. Biriktirdiğiniz dijital varlıkları direkt olarak nakde çeviremezsiniz, nakit için bunları satmanız gerekmektedir.
7. Yenilikleri takip etmek için kripto paralara el attılar
PayPal CEO’su Dan Schulman yaptığı açıklamalarda mevcut finansal sistemin eksiklerinden bahsederek, eski sistemin artık birçok sıradan yatırımcı için işlevselliğini yitirdiğini söyledi. Kullanıcılardan gelen talepler doğrultusunda kripto paraların kullanımına doğru yenilikçi bir adım attıklarını söyleyen yönetici, hedefin ise PayPal’de her gün işlem yapan 1 milyar kullanıcıya erişmek olduğunu söyledi. Bu hedef doğrultusunda da, farklı ödeme yöntemlerinin PayPal bünyesine dahil edilmesinin ve günlük hayata adapte edilmesinin önemi vurgulandı.