İsrail’de faaliyet gösteren Check Point Software Technologies isimli bir siber güvenlik firmasının bir süt düzey etkilisi, kripto para alakalı siber suçların, diğer tüm siber suç tiplerini geride bıraktığını belirtti. İsrail basınında çıkan haberlerde, uzman kişi kripto para alakalı siber atak teriminin içine kripto para kullanılan her siber suçu dahil ettiğini ve bunun içinde de dolandırıcılık ve hacklenme olaylarının da olduğunu belirtti.
Tel Aviv Üniversitesi’ndeki ”Blockchain, Yeni Dijital Çağ” adlı panelde konuşan CHKP uzmanı Lotem Finkelsteen, ICO pazarındaki illegal aktivitelerinin sayısının giderek artmasının, Blockchain teknolojisininin büyümesindeki en büyük engel olduğunu belirtirken, şunları söyledi:
”ICO’lar ile ilgili her gün bir tane daha dolandırıcılık haberi duyuyoruz. Ya da sürekli olarak hacklenmeler veya madencilik saldırıları haberleri de gündemi işgal ediyor. Bunlar Blockchain’in itibarını zedeliyor çünkü ICO’lar da bir nevi bu teknoloji sonucu ortaya çıkan şeyler.”
Tel Aviv Üniversitesi’ndeki panele katılan diğer panelistlerin Blockchain konusunda bir hayli iyimser olduğu gözlenirken, İsrail’in en büyük bankası Hapoalim’in CTO’luk görevini yürüten Haim Pinto ise, Blockchain teknolojisinin halen tam olarak oturmadığını belirtti. Pinto, başta bankacılık olmak üzre şu aşamada hiçbir alanda Blockchain temelli tam işe yarar bir sistemin olmadığını da sözlerine ekledi.
Blockchain’in şu aşamada tam net bir genel kullanıma da hazır olmadığını belirten Pinto, şöyle konuştu:
”Hemen alıp hazır bir şekilde kullanacağımız bir uygulama değil (Blockchain). Şu aşamada dağıtık defter teknolojisi pek de bir şeye çözüm olmuyor ve de ek olarak bazı matematiksel zorluklar da var. Şu aşamada teknolojinin tam anlamı ile yararlı olduğunu söylemek güç.”
Blockchain teknolojisi, son dönemde Rus Merkez Bankası tarafından yeterince olgun olmamamakla suçlansa da, teknoloji yine de dünya çapında çeşitli bankalar ve finansal kurumlar tarafından kullanılmaya ve beğenilmeye devam ediyor.
Bu hafta başında, büyük bir İspanyol bankacılık konsorsiyumu olan Niuron da, kimlik tarama sisteminde Blockchain temelli bir uygulama yapmak istediklerini açıklamıştı. Yine ay başında Çin Merkez Bankası da, Blockchain tabanlı bir sisteme geçmişti. Hindistan, İngiltere ve Fransa gibi ülkeler de, Blockchain ile ilgili araştırmalar yapmaya ve teknolojiyi günlük hayatta kullanmak için araştırmalarını sıklaştırmaya da devam ediyor.