Açık kaynaklı bir istihbarat şirketi olan Inca Digital, farklı kripto para borsalarındaki türev enstrümanları ile işlem yapan toplam 2.164 traderın 223 tanesinin Türkiye’den olduğunu açıkladı.
Inca Digital ekibi; türev piyasasında işlem yapan traderların coğrafi dağılımını analiz edebilmek adına doğal dil işleme tekniklerinin kullanıldığı ve Bybit, Bitfinex, FTX, Binance Futures, BitMEX, OKEx ile Huobi Futures’ın dayanak alındığı bir çalışma düzenledi.
Türkiye sıralamada ikinci oldu
Traderların sosyal medya paylaşımlarının, coğrafi konum bilgilerinin ve kullandıkları dilin baz alındığı çalışma sonucunda bu 2.164 traderın toplamda 116 ülkeye yayıldığı sonucuna ulaşıldı.
Bunların 372 tanesinin Amerika Birleşik Devletleri, 223’ünün Türkiye, 192’sinin Endonezya’da ikamet ettiği kabul ediliyor. Araştırmaya göre özellikle ABD, Birleşik Krallık ve Türkiye’de yaşadığı varsayılan insanlar, sosyal medyada sanki başka ülkelerde yaşıyormuş gibi ifadeler kullanma eğilimi gösteriyor.
Bu işlemler ülkemizde neden popüler?
Türev piyasasının Türkiye’deki bu aleni popülaritesi, birlikte düşünüldüğünde rastlantısal olmadığı kabul edilebilecek bazı daha farklı veriler ile müşterek sunuluyor. Örneğin, İngilizce hariç tutulduğu zaman dünya genelinde türev işlemi yapan kripto para traderlarının en çok konuştuğu dilin, Türkçe olduğu ortaya çıkıyor.
Farklı kripto para borsalarındaki kullanıcılar coğrafi konumlarına göre gruplandırıldığında, Binance ve Bitfinex’teki en büyük payı Türkiye’deki yatırımcıların aldığı görülüyor. Bundan ayrı olarak FTX’te ABD’li, Huobi’de Endonezyalı, OKEx’te Hindistanlı, BitMEX’te ise Japonyalı trader ağır basıyor.
Inca Digital CTO’su Evgeny Dmitriev, Koin Bülteni’ne yaptığı açıklamada türev işlemlerinin Türkiye’de neden bu kadar yaygın olabileceği ile ilgili şu nedenleri sıraladı:
“Türkiye’nin bizim dataset’imizde neden bu kadar kayda değer bir yüzdeye sahip olduğunu açıklayabilecek sebepler arasında; eğitim düzeyinin yüksek olması ama insanların üst düzey yeteneklerini (Türkiye’de) sergileme imkanının az olması, mahremiyete aldırış etmeden açık bir şekilde iletişim kurmaya gösterilen kültürel yatkınlık ve yerel otoritelerin (kripto para) alanını regüle etme konusundaki yetersizliği/isteksizliği gibi şeyler bulunuyor.”