Reuters bu seferki Bitcoin koşusunun, genellikle BTC hareketlerini yönlendiren Doğu Asya pazarındansa ABD merkezli yatırımcıların etkisinde olduğunu söyleyen bir makale yayınladı. Reuters, BTC akışının neden Japonya, Çin ve Güney Kore’den Kuzey Amerika’ya kaymış olabileceğini de irdeledi.
Bitcoin fiyatı geride bıraktığımız salı günü 19 bin 900 dolara dayanmışken, performansı medyanın da ilgisini çekti. Dünyanın en büyük medya kuruluşlarından biri olan Reuters da, Bitcoin’in bu seferki boğa koşusunu mercek altına aldı. Bitcoin bu yıl yaklaşık %165 oranında bir yükseliş göstererek, hem enflasyona karşı bir koruma hem de altına yenilikçi bir alternatif olduğunu “ben de varım” diyerek gözler önüne serdi.
Reuters tarafından yayınlanan makaleye göre daha önceki Bitcoin rallileri genel olarak Çin, Japonya ve Güney Kore gibi Doğu Asya yatırımcılarının hakimiyetindeyken, bu yılki yükselişte en çok kazanan kesim Kuzey Amerikalı yatırımcılar oldu. Reuters’a göre kripto para piyasasının çehresini değiştirebilecek, Doğu Asya’dan Kuzey Amerika’ya yaşanan bu coin akışının arkasındaki etmenler neler?
Amerika kazandı, Asya borsaları kaybetti
Reuters tarafından açıklanan bilgilere göre, çoğunluğu Kuzey Amerikalı kullanıcılara hizmet veren platformlardaki yeni kullanıcı sayısı bu yıl 7 bin kattan fazla artış gösterdi. Bu yeni alıcılar göz önünde bulundurulduğunda haftalık net Bitcoin girişi bu yıl yaklaşık 3,5 milyar dolar değerindeki 216 bin Bitcoin’i aştı.
Bu süreçte, blockchain araştırma firması olan Chainalysis’e göre Doğu Asya bölgesindeki yatırımcılara hizmet veren platformlar ise ABD‘ye hizmet veren platformların oldukça gerisinde kaldı. Reuters’a göre değişiklik temel olarak ABD’li yatırımcıları arasında artan Bitcoin iştahından kaynaklanıyor olabilir. Asya pazarının önde gelen kripto para borsası Huobi Global’dan Ciara Sun da yaptığı açıklamada, yaşanan kaymanın Kuzey Amerika’daki ani kurumsal ilgi artışı ile paralel olduğunu söyledi.
Katı düzenlemeler Asyalı yatırımcıyı soğutuyor
Reuters’a göre ABD’deki yatırımcıyı iştahlandıran bir diğer faktör ise kripto para endüstrisinin daha önce netleştirilmeyen sahasının düzenlemelere tabi tutulması olabilir. Kuzey Amerikalı yatırımcıların ilgisi, ABD’deki kripto para piyasası için düzenlemeler ve detaylar saydamlaştırıldıkça artış gösteriyor.
Buna karşılık Doğu Asya yatırımcısı yapılan yeni regülasyonlar ile girerek kripto para endüstrisinden uzaklaşmaya başlıyor. Kore Üniversitesi Blockchain Araştırma Enstitüsü’nden In Hoh Güney Kore’deki katı düzenlemelerin perakende yatırımcıları caydırdığını öne sürüyor. Hong Kong Bitcoin Derneği kurucu ortağı Leo Weese ise benzer bir açıklama yaparak, Çin’in regülasyonların endişesi ile kullanıcıların geri çekilmiş olabileceğini belirtiyor.
Ağırlık merkezi artık Amerika’da demek için çok erken
Kripto para sektöründen uzmanlar özellikle dünya genelinde etkisini sürdüren koronavirüs salgınının ortaya çıkardığı finansal kargaşa içinde “pazarda köklü bir değişiklik oluyor” demek için doğru bir zaman olmadığını öne sürüyorlar. Fon yönetim şirketi Q9 Capital’dan James Quinn Kuzey Amerika’ya coin akışının yaşanması hakkında ağırlık merkezinin ABD’ye doğru eğildiğine dair bir gösterge olmadığını dile getirdi.
Buna rağmen Chainalysis verileri, bu yıl en çok ağ aktivitesine sahip büyük borsalarda Kuzey Amerika’daki işlem hacimlerinin Doğu Asya’yı büyük bir fark ile gölgede bıraktığını doğruluyor.
Verilere göre 4 büyük Kuzey Amerika kripto para platformundaki ticaret hacimleri bu yıl ikiye katlanarak haftada 1,6 milyon Bitcoin’e ulaşırken; 14 büyük Doğu Asya borsasında işlemler %16 artarak 1,4 milyona ulaştı. Bir önceki yıl ise Doğu Asya’da bu sayı 1,3 milyonken ABD’de yalnızca 766 bindi.
Yine de Japonya, Avrupa ve ABD’de birçok borsa yöneten bitFlyer kurucu ortağı Yuzo Kano Bitcoin ve kripto para piyasası için bugünlerde yaşanan yükselişin etkilerinin ucunun Kuzey Amerika’ya dayandığını belirtiyor. Kano “Orada satın alınan çok fazla fon var” yorumunda bulundu.