Ripple geçtiğimiz günlerde Dünya Günü’nü kutlamak için özel bir rapor yayınladı. Şirket bu raporda para kullanımının çevre üstündeki etkilerine ve hangi kripto paranın çevresel açıdan daha sürdürülebilir olduğunu açıklıyor.
Ripple’ın paylaştığı rapora göre özellikle banknot kullanımının çevre üstünde çok ciddi etkileri var. Dünya Vahşi Yaşam Fonu’nun aktardığı bilgilere göre Dünya genelinde yılda 400 milyon ton kağıt üretiliyor. Ripple; bu kağıtların bir kısmının banknot basımı için kullanıldığını söyleyerek orman tahribinde banknot kullanımının da rol oynadığını vurguluyor.
Şirketin raporuna göre çevreyi olumsuz yönde etkileyen tek şey fiziki paralar değil. Ripple bazı kripto paraların da çevreye zarar verdiğini belirtiyor.
Sürdürülebilir Bir Model
Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralar günümüzde Proof-of-Work (PoW) algoritmasıyla, başka bir deyişle madencilik modeliyle işliyorlar. Madenciler bu model doğrultusunda güçlü cihazlarla büyük miktarlarda elektrik harcayıp BTC veya ETH bloğu kazıyorlar.
Ripple Dünya Günü’nde yayınladığı raporda Stanford ve Stockholm üniversiteleri tarafından yapılmış olan bir çalışmaya atıfta bulunuyor. Bu araştırmaya göre hem Bitcoin hem Ethereum; harcadıkları elektrik nedeniyle çevreye çok ciddi zararlar veriyorlar. Şirket bu noktada Bitcoin’in ne kadar elektrik harcadığını da hatırlatıyor. BTC ağında yılda maksimum 220 milyon adet işlem yapıldığını hatırlatan Ripple; bu işlemleri yapabilmek için harcanan elektriğin 149 milyon ampüle denk olduğunu belirtiyor.
Şirket bu noktada XRP’nin, bu iki kripto paradan nasıl farklı olduğuna değiniyor. XRP’nin BTC ve ETH’den farklı bir modelle üretildiğini hatırlatan Ripple, XRP’nin BTC ve ETH’e kıyasla çok daha çevre dostu olduğunu vurguluyor.