Ripple dün Rippled‘ın 1.0.0 versiyonunu çıkarttığını duyurdu. Rippled, XRP Ledger‘ın üzerinde işlem yaptığı eşler arası ağın ismi.
Bu sürüm ile beraber XRP Ledger üzerinde tamı tamına 6 yıllık bir çalışma yapılmış oluyor. Güncelleme önceki sürümde eklenen bir kaç özelliği daha iyi bir hale getiriyor. Güncelleştirme gelecekteki güncellemeleri takip etmek ve organize edebilmek için anlamsal sürümleme’yi (semantic versioning) kullanmaya devam edecek.
Resmi açıklama ise şu şekilde:
”v1.0.0, yazılımın büyümekte olduğunu ve dünyanın dört bir yanında yazılımın çalışmasını sağlayan büyüyen düğüm ağının ve merkeziyetsizliğin kararlılığını da sembolize ediyor.”
Rippled 1.0.0 için ağ düğümlerinin güncellenmesi gereken son tarih ise Haziran’ın 14‘ü. 1.0.0 versiyonuna geçişin başarısız olması durumunda ise sunucu bloku ”tadilat” işlemi görecek ve o süre boyunca engellenecek. Bu engellenen sunucular cüzdanı doğrulayamayacak, işlem yapamayacak, konsensüse katılamayacak ve gelecekteki işlemler için de oy kullanamayacak. Ripple takımı sunucularına çoktan kendi kontrolü altında 1.0.0 versiyonunu uygulamaya başladı.
Bu güncelleme sharding protokolünün geçmişini de değiştiriyor ve bundan itibaren cüzdan isteklerini yerine getirebilmek için shard kullanabiliyor olacak. Sharding ise blockchain’lerin ölçeklenme süreci olarak tanımlanabilir. Veya daha basit bir anlatım ile, Sharding için verinin bütününü Veri-Kırıkları (Data-Shards) ismi verilen daha küçük ve hızlı parçalara ayırma yöntemi olarak da tanımlayabiliriz.
Bir çok özelliğin yanı sıra bu Ripple’ın xRapid ürünü için de önemli bir dönüm noktası çünkü xRapid’in işlemlerinin önemli bir kısmı XRP Ledger üzerinden yapılmakta. XRP Ledger’ın konsensüs protokolü sayesinde saniyede 1500 işlem yapılabilmekte ve bunların tamamlanması yaklaşık olarak 4-5 saniye arasında sürmekte.
Konu hakkında XRPTrump isimli kullanıcı Twitter üzerinden şu yorumda bulundu:
”Sadece bir kaç yıl içerisinde XRP Ledger (rippled 1.0) bütün dünya tarihindeki en değerli ve dönüşümsel yazılım olarak biliniyor olacak ve etkisi bundan on yıllar geçse bile hala hissedilecek.”