Rus hükumeti yakın zamanda ”Dijital Finansal Mal Varlıkları İle İlgili” kanun taslağı hakkında bir değerlendirme raporu hazırladı. Yerel kripto para haber ajansı olan Forklog’un 13 Nisan cuma günü yayımladığı haberde, 600.000 ruble’den (9.600 Dolar) veya eşdeğer döviz birimlerinden fazla olan resmi para(fiat) ile kripto para işlemleri için bu zorunlu ticari düzenlemelerin geçerli olduğu vurgulanmakta.
Finansal Piyasa Komitesi Başkanı Anatoly Aksakov’a göre rapor, Duma Ulusal Meclisine hala sunulmadı. Forklog buna ek olarak 600.000 rublenin üstündeki işlemlerin terörizm finansmanı ve kara para aklama işlemleri ile mücadele kapsamında halihazırda Rus hükumeti tarafından denetlendiğini de belirtti.
Yasa tasarısının Duma Meclisine 20 Mart 2018 tarihinde sunulan son hali, kripto paraları ve tokenleri sadece onaylanmış kripto borsaları üzerinde alım-satımı yapılabilen dijital finansal mal varlıkları olarak tanımlamakta. Buna ek olarak ilk dijital para arzları (ICO) için kullanılan KYC düzenlemeleri (müşterinin gerçek kimliğini öğrenme) hakkında detaylar da içermekte.
Rus Federal Finansal Kontrol Servisinin açıklamalarına göre, kripto para borsa işletmecileri Federal Yasa 115-Fz (AML [kara para aklama önleme] ve CTF’ye [terörizm finansmanı önleme]) maddesine tabii olacaklardır veya aksi taktirde lisanslarını kaybedeceklerdir.
Rus Kripto para ve Blockchain Birliği(Russian Association of Cryptocurrency and Blockchain;RACIB) başkanı Yuri Pripachkin, kripto para işlemlerinin banka ve federal finans kontrol servisinin boyunduruğu altına düşmesine sebebiyet veren yasa tasarısının bu son halinin, Rus kripto para madencilerini ülkeyi terk etmek ve başka kripto para dostu ülkelere göç etmek zorunda bırakabilir. Forklog haberinde, bu yasa tasarısının kripto para madenciliği hakkında herhangi bir vergi düzenlemesinden bahsetmediğini de vurguluyor.
Yasa tasarısının kripto paraları ‘mülk ve varlık’ olarak tanımlamasından dolayı -böylelikle Rusya içinde resmi bir ödeme servisi statüsüne girmemiş oluyor- hükumet bu kripto para işlemlerine de vergilendirme yapmak istiyor.
Russian Presidential Academy of National Economy and Public Administration’da doçent olan Teimuraz Vashakmadze’ye göre, kripto para ticaretinin gizliliği bunu çok zor kılsa da, kripto para tacirlerine %13’lük bir kişisel vergi konulabilir.
”Eğer kişiler kendileri gelip Bitcoin ticareti yaptıklarını itiraf etmezlerse, kimse bunu bilmeyecektir ve bence çoğu insan böyle bir gelir kaynağına sahip olduğunu gönüllü olarak açıklamaz.”
RACIB’in 2018’in Ocak ayındaki görüşüne göre, uzun tartışmalara sebep olan devlet-destekli kripto para ”CryptoRuble” 2019′un ortalarında piyasaya sürülecek.