Rusya hükümeti ve merkez bankası kripto para birimlerinin nasıl düzenleneceği konusunda bir anlaşmaya vardı.
Rusya hükümeti resmi sitesinden paylaşılan 8 Şubat tarihli belgeye göre Rusya hükümeti ve ülkenin merkez bankası, kripto para birimlerini bir para birimi olarak tanıyan yasa tasarısı hazırlamak ve mevcut yasaları değiştirmek için bir anlaşmaya vardı.
Yerel haber ajansı Konsertmant tarafından duyurulan habere göre hükümet ve merkez bankası birlikte 18 Şubat tarihine kadar kriptoyu dijital finansal varlıklardan ziyade “para birimlerinin analoğu” olarak tanımlayacak bir yasa tasarısı hazırlayacak.
Belgeye göre kriptonun yasal para olarak kullanılması, yalnızca ülkenin bankacılık sistemi veya lisanslı aracılar aracılığıyla yapılan uygun kimlik kontrollerinin ardından mümkün olacak ve 600.000 rubleyi (ortalama 8 bin dolar) aşan işlemlerin bildirilmesi gerekecek. Önerilen yasal eylemlerin dışında işlem yapmak ceza gerektiren bir suç olarak kabul edilecek. Kripto para birimlerinin bir ödeme aracı olarak yasa dışı kullanımı durumunda para cezası uygulanması bekleniyor.
Belgede “Bu endüstrinin tamamen düzenlenmesinin yanı sıra bir yasağın oluşturulması, kayıt dışı ekonominin payının ve dolandırıcılık vakalarının artmasına ayrıca bir bütün olarak endüstrinin istikrarsızlaşmasına yol açacaktır.” ifadeleri yer aldı.
Yabancı kripto para borsalarının Rusya’da faaliyet gösterebilmesi için kayıtlı oldukları ülkede lisanslı olmaları ve Rusya’da bir temsilcilikleri bulunması gerekecek. Ayrıca vergi cenneti olan ülkelerde kayıtlı olan borsalar ülkede faaliyet göstermekten tamamen men edilecek.
Belgede bu eylemlerin uygulanmasının gerekli düzenleyici çerçevenin oluşturulmasını, dijital para endüstrisinin kayıt dışı sektör olmaktan çıkmasını ve yasal iş faaliyetleri olasılığını sağlayacağı belirtildi.
Karar sürecinde Maliye Bakanlığı, Federal Güvenlik Servisi, İçişleri Bakanlığı ve Federal Vergi Servisi dahil olmak üzere birçok Rus düzenleyici yer aldı.