Rusya‘nın başkenti Moskova’daki Tretyakov Devlet Galerisi, Blockchain tabanlı yeni bir sistem geliştirmeyi planlıyor. Rusya’daki haber ajanslarından TASS’ın haberine göre galerinin amacı Blockchain teknolojisinden faydalanarak sanat hamiliğini çok daha kolay bir hale getirmek.
Blockchain ile Sanata Destek
Benim Treyakov’um adıyla duyurulan bu yeni proje, hem bireylerin hem de şirketlerin sanat hamiliği yapmasını çok daha kolay bir hale getiriyor. İnsanlar bu yeni sistem sayesinde galerinin koleksiyonundaki bir sanat eserinin dijital ortama aktarılmasına maddi destekte bulunabilecek, böylece o sanat eserinin hamiliğini yapmış olacaklar.
RDI Digital ile ortaklaşa geliştirilen bu yeni sistemde hamilik sisteminin verimli bir hale getirilmesi için Blockchain teknolojisi kullanılıyor. Galerinin konuyla ilgili yayınladığı basın duyurusundan bir kesit şu şekilde:
“Bağış miktarı henüz belli değil. Sistem, hangi sanat eserinin belli bir hamiden alınan destek doğrultusunda dijital hale getirileceğine dair rastgele bir tercih yapıyor ve haminin adı, bu sanat eseriyle bağdaştırılıyor. Bireyin ya da şirketin adı, Blockchain sayesinde dijital sergiye eklenmiş oluyor.”
Benim Tretyakov’um projesi için yaklaşmakta olan 7.Saint Petersburg Uluslararası Kültür Forumu’nda bir sunum yapılacak. Projenin geliştiricilerine göre bu yeni sistem sayesinde insanlar sanatsal faaliyetlerde çok daha rahat bir şekilde rol oynayabilecekler.
Singapur merkezli şirketlerden olan Maecenas bu yılın Temmuz ayında İngiltere’deki sanat galerilerinden Dadiani Syndicate ile işbirliği yaparak bir açık arttırma düzenledi. Bir araya gelen bu iki şirket, Blockchain teknolojisinin kullanıldığı bu açık arttırmada Andy Warhol’un 5.6 milyon dolar değerindeki 14 Small Electric Chairs adlı eserini satmayı başardı.