ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Binance ve CEO Changpeng Zhao’ya (CZ) açtığı davada 12 farklı kripto parayı menkul kıymet olarak nitelendirdi.
SEC’nin kripto para borsası Binance’i ve CEO CZ’yi 13 farklı gerekçe ile suçlayarak açtığı davada toplamda 12 farklı kripto parayı menkul kıymet olarak tanımladı. Regülatör kurum tarafından sunulan listeden Ethereum (ETH) ve Ripple’ın (XRP) menkul kıymet olarak nitelendirilmemesi dikkat çekti.
SEC’nin menkul kıymet olarak nitelendirdiği kripto paralar arasında Binance Coin (BNB), Binance USD (BUSD), Solana (SOL), Cardano (ADA), Polygon (MATIC), Filecoin (FIL), Cosmos (ATOM), The Sandbox (SAND), Decentraland (MANA), Algorand (ALGO), Axie Infinity (AXS) ve Coti (COTI) yer aldı.
Yapılan açıklamanın ardından söz konusu kripto paralarda ciddi geri çekilmeler görüldü. BNB %10‘a yakın düşüş sergilerken, SOL %11, ADA %8, MATIC %7,8, SAND %12,7, FIL %17, MANA %11,4, ALGO %10,2, AXS %9,6, COTI %12,4 değer kaybetti.
Binance CEO’su CZ, bu kripto paraların yer aldığı bir gönderiyi tekrardan paylaşarak “Birlikte güçlüyüz” çağrısında bulundu.
Kurum tarafından yapılan açıklamada sunulan listenin kapsamlı olmadığı belirtilirken, belirtilen kripto paraların Binance platformu piyasaya sürüldüğü günden beri menkul kıymet statüsünde işlem gördüğünü öne sürdü:
Binance piyasaya sürüldüğünden beri, söz konusu kripto varlıkları yatırım sözleşmeleri ve dolayısıyla menkul kıymetler olacak şekilde piyasaya sundular ve çalışmalarını bu doğrultuda sürdürdüler.
Ripple ve Ethereum yer almadı
SEC’nin Binance’e karşı açtığı davada Ethereum ve Ripple’ın menkul kıymet statüsünde yer alan kripto para birimleri arasına eklememesi dikkat çekti. Bunun ana sebebinin Ripple ile SEC arasında devam eden dava süreciyle olduğu düşünülüyor.
Öte yandan SEC Ethereum konusunda, Emtia ve Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) ile ters düşüyor. SEC, bu kararla halihazırda yeni dava açmışken ekstra bir kaos yaratmamak istemiyor gibi görünüyor.
Ancak dava dosyasında da belirtildiği gibi menkul kıymet statüsünde olan kripto para birimleri 12 ile sınırlı değil. SEC, Ethereum ve Ripple’ı da bu statüde görüyor ancak listeye eklememiş olabilir.
SEC şimdiye kadar 61 kripto paraya menkul kıymet dedi!
SEC, şimdiye kadar kripto paralar hakkında açtığı davalarda ve söylemlerinde toplamda 61 kripto parayı menkul kıymet olarak tanımladı. Bu kripto paralar arasında başta Ripple olmak üzere birçok önde gelen varlık dikkat çekti.
SEC’nin şimdiye kadar menkul kıymet olarak nitelendirdiği kripto paraların tam listesi ise şu şekilde: XRP, Telegram’s Gram (TON), LBRY Credits (LBC), OmiseGo (OMG), DASH (DASH), ALGO, Naga (NGC), Monolith (TKN), IHT Real Estate (IHT), Power Ledger (POWR), Kromatica (KROM), DFX Finance (DFX), Amp (AMP), Rally (RLY), Rari Governance Token (RGT), DerivaDAO (DDX), XYO Network (XYO), Liechtenstein Cryptoasset Exchange (LCX), Kin (KIN), Salt Lending (SALT), Beaxy Token (BXY), DragonChain (DRGN), Tron (TRX), BitTorrent (BTT), Terra USD (UST), Luna (LUNA), Mirror Protocol (MIR), Mango (MNGO), Ducat (DUCAT), Locke (LOCKE), EthereumMax (EMAX), Hydro (HYDRO), BitConnect (BCC), Meta 1 Coin (META1), Filecoin (FIL), BNB, Binance USD (BUSD), Solana (SOL), Cardano (ADA), Polygon (MATIC), Cosmos (ATOM), The Sandbox (SAND), Decentraland (MANA), Axie Infinity (AXS), COTI (COTI), Paragon (PRG) ve AirToken (AIR).
Ayrıca SEC geleneksel piyasalardaki varlıkları Ethereum tabanlı varlıklar gibi alım-satıma sunan Mirror Protocol (MIR) kapsamında yer alan 13 diğer varlık içinde menkul kıymet tanımını kullandı. Bunlar arasında Mirror Apple Inc. (mAAPL), Mirror Amazon.com, Inc. (mAMZN), Mirror Alibaba Group Holding Limited (mBABA), Mirror Alphabet Inc. (mGOOGL), Mirror Microsoft Corporation (mMSFT), Mirror Netflix Inc. (mNFLX), Mirror Tesla, Inc. (mTSLA), Mirror Twitter Inc. (mTWTR), Mirror iShares Gold Trust (mIAU), Mirror Invesco QQQ Trust (mQQQ), Mirror iShares Silver Trust (mSLV), Mirror United States Oil Fund, LP (mUSO), Mirror ProShares VIX Short-Term Futures ETF (mVIXY) yer aldı.