SEC, Los Angeles merkezli bir eğlence şirketi olan Impact Theory’e kayıt dışı NFT satışı yaptığı gerekçesiyle menkul kıymet suçlaması yaparak 6,1 milyon doların üzerinde para cezası verdi.
SEC 28 Ağustos tarihinde resmi sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı bildiride, Impact Theory’in 2021 yılı Ekim ve Aralık ayları arasında satışa sunduğu “Founder’s Keys” adlı NFT koleksiyonu nedeniyle kayıt dışı menkul kıymet satışı suçu işlediğini iddia etti. Şirkete bu kapsamda 6,1 milyon doların üzerinde para cezası ve ek cezalar verildi. Bu SEC’nin ilk NFT yaptırımı olarak kaydedildi.
Toplamda üç ayrı seviyesi bulunan bu NFT koleksiyonunun bir menkul kıymet niteliği taşıdığı öne sürüldü. SEC bu konu hakkındaki savunmasında, Impact Theory’nin NFT’nin satışına yönelik “yeni Disney’i” kurmaya çalıştığı ve başarılı olunursa NFT sahiplerine muazzam değer sağlayacağı yönündeki söylemleri ortaya koydu.
Bu savunmaya göre Impact Theory, NFT sahiplerinde üçüncü tarafların çabalarına bağlı bir kar beklentisi oluşturdu. Bu durum bir varlığın menkul kıymet olup olmadığını anlamaya yarayan Howey Testi’ne göre bir menkul kıymet niteliğidir. SEC’nin “Founder’s Keys” koleksiyonu hakkında yaptığı suçlamanın tüm NFT’leri etkilemediği vurgulandı.
Verilen bilgilere göre YouTube’da 3,74 milyon aboneye sahip podcast kanalı Impact Theory, bu NFT satışından yaklaşık 30 milyon dolar topladı.
Impact Theory suçlamaları kabul etmedi veya reddetmedi ancak SEC’nin verdiği durdurma ve vazgeçme emirlerini kabul etti. Şirket bunun yanı sıra 6,1 milyon dolardan fazla para cezasını ve cezanın faizini ödemeyi ayrıca bir fon oluşturarak bu NFT’lerden zarar gören yatırımcıların kayıplarının tazminini yapmayı da kabul etti.
Impact Theory’nin ayrıca elinde kalan tüm Founder’s Keys NFT parçalarını imha etmesi gerektiği de belirtildi. Şirket bunun yanı sıra elinde olan tüm basın organlarından konu hakkında verilen hükmü de yayınlayacak.
SEC’nin konu hakkında verdiği karar yine kendi iç üyeleri tarafından eleştirildi. Komisyon üyeleri Hester Peirce ve Mark Uyeda konu hakkında yayınladıkları açıklamada, bahsi geçen NFT’lerin menkul kıymet olmadığı yatırımcılarına herhangi bir temettü sağlamadığını vurguladı.
İkili, SEC’nin NFT’ler yaygınlaşmaya başladığında bu teknolojiyi incelemesi ve şirketlere rehberlik sunması gerektiğini öne sürdü.
Muhalif üyelere göre ayrıca Impact Theory’nin menkul kıymet yasalarını ihlal etmesine sebep olduğu söylenen söylemleri esasında yasaları ihlal etmedi.