Site icon Koin Bülteni

SEC’nin Kripto Varlıklar Hakkındaki Kılavuzu Bankaları Sektörden Uzak Tutuyor

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) kripto varlıkların 3. şahıslar adına saklanmasına dair yayınladığı kılavuz, bankaların planlarını suya düşürdü.

SEC’nin 31 Mart 2022 tarihinde yayınladığı “ABD borsalarına kayıtlı banka aracı kurum ve türevi işletmelerin müşterileri veya kullanıcıları adına tuttuğu dijital varlıkların muhasebeleştirilmesine” dair kılavuzun bankaların kripto para sektörüne girişini zorlaştırdığı konuşuluyor.

Kurum, yayınladığı kılavuzla birlikte borsaya kote şirketlerinin 3. şahıslar adına dijital varlık muhafaza hizmetlerini yasaklamamış olsa da maliyeti ve getirdiği iş yükü nedeniyle bu hizmeti uygulanamaz kılıyor.

Reuters’ın konu ile ilgili raporunda yer alan finans kurumları yöneticileri bu hamleyi bir anti teşvik olarak değerlendiriyor. Birçok projenin durma aşamasına geldiğini belirten yöneticiler yeni projelere başlamadıklarını ve halihazırda devam eden projelerine yeni müşteri alımı yapmadıklarını belirtiyor.

State Street Digital’in Başkanı Nadine Chakar muhasebeleştirme standartları ile ilgili şu ifadelerde bulundu:

Bunu yapmamızın sebebi ile ilgili sorunlarımız var çünkü müşterilerimiz adına tuttuğumuz varlıklar bizim varlığımız değil. Bilançomuzda olmaması gerekiyor.

Bankalar 2020 yılının başlarında gelişen dijital varlık sektöründen pay almak için en kolay yollardan biri olarak dijital varlık saklama hizmetlerini seçmiş olsalar da yayınlanan kılavuzla beraber projelerini durdurmuş durumda bulunuyorlar. Dijital Varlık platformu Anchorage Digital’in Başkanı Diogo Monica, yükümlülüklerin oldukça ağır olduğunu, iş birliği içerisinde oldukları bankaların projelere ara vererek regülasyonu beklemeye başladıklarını belirtti.

Konu ile ilgili raporlardan ve kaynaklardan alınan bilgilere göre dijital varlık endüstrisi lobileri SEC’yi, bankaları kılavuzdan çıkarmaya ikna etmeye çalışıyor. Öte yandan bazı şirketlerin bireysel muafiyetler aramaya başladığı da söyleniyor.

Exit mobile version