SHIBA INU (SHIB): Kuruluş Amacı, Gelişimi ve Gelecek Planları
Deneysel bir kripto para projesi olan SHIBA INU (SHIB), global kripto para borsalarında arka arkaya listelenmeye başladı. Sosyal medyada popülerleşen SHIB, on binlerce kişinin takip ettiği bir deneye dönüştü.
SHIBA INU; ismini Dogecoin ile bağdaştırılan shiba inu cinsi köpekten alıyor. Kullandığı imgeler ile DOGE’a yakın bir çizgide konumlanan SHIBA INU, kendisini DOGECOIN KILLER ünvanına layık görüyor.
Nedir, nasıl ortaya çıkmıştır?
Projenin temelleri, kim olduğu bilinmeyen ve kim olduğunun “önemli de olmadığını” söyleyen, Ryoshi diye biri tarafından atıldı.
Ryoshi, geçen sene Osaka’daki bir etkinlikte bir arkadaşıyla kripto paralar hakkında konuştu, onunla vizyonunu paylaştı ve bu vizyonu hayata geçirmesi için kendisinden yardım istedi.
İkili, Ethereum’da ERC-20 standardını kullanıp $SHIB için bir akıllı sözleşme hazırladı. Toplam arzın %50’si, satış işlemleri için gereken bu sözleşmeye kitlenirken, diğer yarısı Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin’e gönderildi.
Ryoshi’nin arkadaşının sağladığı 10 ETH’lik sermaye, merkeziyetsiz kripto para borsası Uniswap’teki pariteyi açmak için kullanıldı. Buradaki havuzun anahtarları, havuz boşaltılamasın diye yakıldı.
Neden ortaya çıktı, ne yapmaya çalışıyor?
SHIBA INU, esasında “merkeziyetsiz ve spontane bir topluluk kurma deneyi” olarak ortaya çıktı.
Projenin ardında paralı bir geliştirici, pazarlama, tasarım vs. ekibi bulunmuyor. Kurulum aşamasında herhangi bir kuruluştan yatırım alınmadı. Amacın, merkeziyetsizlik ilkesinin pratikliğini test etmek olduğu söylenebilir.
Ryoshi, “Hiçbir şeyi olmayan birinin, hiçlikten bir şey kurması mümkün mü, görmek istiyorum.” diyor. Kendisi bu doğrultuda SHIB’i kurarken ne cebinden para harcadı, ne de kendisine SHIB arzının bir kısmını hibe etti. Ryoshi, SHIB alacağı zaman diğer herkes gibi “piyasadan alım yapıyor.”
Bizzat kurucu isim dahil olmak üzere kimseye herhangi bir hibe verilmediği için SHIBA INU’nun pazarlama, borsalarda listeleme vb. maliyetleri için ayrılmış bir SHIB fonu bulunmuyor. SHIB bu yüzden organik büyüme yolunu izliyor.
“Bir merkeziyetsizlik deneyinin” geleceği
SHIBA INU’nun tanıtımı, Ağustos 2020’de yapıldı. Aradan geçen sürede Telegram’daki kullanıcı sayısı 90.000’i; Twitter’daki takipçi sayısı 160.000’i aştı.
Şu anda projenin en bariz Aşil tendonu, Vitalik Buterin gibi görünüyor. Hatırlatalım, toplam arzın yarısı onun cüzdanına gönderildi. Ryoshi, bununla ilgili şunu söylüyor:
“Toplam arzın %50’sinden fazlasını Vitalik’e yolladık. Bir zayıf nokta yoksa, mükemmellik de olmaz. Buterin bizi rug’lamadığı sürece, SHIBA büyüyecek ve hayatta kalacaktır.”
SHIBA’nın büyüme planları, topluluğun önerileri ve istekleri doğrultusunda aktif olarak şekilleniyor. Ryoshi’nin ilk önerisi, kalan tokenları yakmaya başlamaktı.
İlk aşamalarda başarı yakalayan deney, zamanla büyümeye başladı ve ShibaSwap adlı bir merkeziyetsiz borsanın duyurusu yapıldı. ShibaSwap’te; SHIB ve onun ardından geliştirilen LEASH ile BONE adlı tokenlar ön plana çıkacak.
SHIB, 29 Nisan’da WOOF Paper başlıklı, daha çok whitepaper veya izahname olarak alıştığımız tarzda bir belge yayımladı. Özgünlüğü muhafaza etmek için “HAVName” diye çevirebileceğimiz bu belgede, şu ifade yer alıyor:
“Shiba Inu Token ve Shib Ordusu, basit bir deney olmanın ötesine geçmiştir. ShibaSwap’in çıkmasıyla birlikte, kendi DEX’i olan merkeziyetsiz bir ekosistem haline geldik.”
Gelecek hakkında; mevcut Shiba Inu ürünlerinin bir standarda oturtulacağı ve global pazaryerlerine entegre edileceği; Artist Incubator, ShibaSwag gibi projelerin geliştirileceği ve yeni token paritelerinin açılacağı söyleniyor.