Ripple Labs ve ürettiği kripto para birimi XRP, geçtiğimiz bir buçuk yıl boyunca genellikle hep beraber anıldı. XRP istikrarlı bir şekilde tırmandı ve kısa bir süre içerisinde büyük bankalar ve firmalarla ciddi anlaşmalara imza attı. Bu da genel olarak hem Ripple’ın hem de XRP’nin küresel ölçekteki güvenilirliğini ve popülaritesini arttırdı.
Tabii ki Ripple Labs’ın başarısının bir kısmı pazarlama stratejisinin kalitesinden kaynaklanmakta. Ripple Labs geçtiğimiz sene ve aylarda Snoop Dogg‘u kendi yaptığı bir etkinlikte sahneye bile çıkarmıştı. Ancak çok daha yakın bir zamanda firma Madonna ile ortaklaşa bir şekilde Malawi’deki çocuklara yardım yapacağını açıkladı.
Bu haberden yaklaşık 2 gün sonra ise Ripple Labs belki de bu tarihe kadar en ünlü isim ile olan PR çalışmasını tanıttı. Eski ABD başkanı Bill Clinton Ripple’ın ‘Swell’ isimli etkinliğinde konuşmacı olarak yer alacak. Bu durum Twitter üzerinde de biraz tepki çekti ve olay bir tür caps yarışmasına döndü.
New speaker at the #XRP event! pic.twitter.com/Fy7nv616Uf
— CryptoTyrion (@Cryptotyrion) 31 Temmuz 2018
Damn, they got everybody for this conference. pic.twitter.com/4ak9sJ9yjV
— Señor Rektopoulos (@baalzimon) 31 Temmuz 2018
Şirketin bugüne kadar yaptığı en büyük pazarlama aracı belki de XRP ile olan ilişkisiydi. Kripto para dünyasının içindeki ve dışındaki bir çok kişi firma, firmanın ürünleri ve XRP arasında ne gibi farklar olduğunu bilmiyordu. Tabii ki bunu hala bilmeyenler de var.
Bu yılın başlarında Ripple Labs kendisini XRP para biriminden ayırmak için bir takım çalışmalara başladı. XRP ise çoğu online toplulukta ve önemli haber kaynaklarının bir kısmında hala ‘Ripple’ olarak biliniyor.
Ripple, XRP ile Olan Bu Belirsiz İlişkiden Faydalanabilir
Görünüşte bu ilişki bir nebze önemsiz gibi gözükse de, şu sıralar çoğu kişi Ripple Labs’ın nerede bitip, XRP’nin nerede başladığını ve firmanın geçmişte bu ilişkiden ne gibi faydalar elde ettiğini bilmemekte. Ancak işin biraz derinine indiğimizde, XRP direkt olarak Ripple Labs’a etkisi olan bir kripto para birimi.
Örnek vermek gerekirse, Ripple Labs’ın ürünleri Birleşik Arap Emirlikleri Borsası tarafından kullanılacak haberinden sonra, XRP fiyatları da aynı anda yükselmişti. Ancak bu spesifik ürün (xCurrent ağı), fabrika ayarı olarak XRP kullanmıyor. Yine de XRP fiyatları arttı. İlginç değil mi?
eToro analisti Mati Greenspan, Business Insider ile yaptığı bir röportajda, ”şu an yeni başlayanların bir çoğu XRP’ye sahip olmanın bir şekilde Ripple Labs hissesine sahip olmakla aynı şey olduğunu düşünüyor ancak bu tamamen yanlış” ifadesini kullanmıştı.
”Onların (Ripple) yaptığı bir çok anlaşmada ve kurdukları ödeme kanallarında, illa ki XRP kullanılacak diye bir şart yok ve hepsinde de XRP kullanılmıyor.”
Aynı röportaj içerisinde Business Insider kaynağı, ”hem şirketin hem de para biriminin aynı isme, aynı logoya ve aynı yaratıcıya sahip olmasının kafa karıştırıcı” olduğunu vurgulamıştı.
Yukarıda gördüğünüz resim eskiden hem XRP’nin hem de Ripple’ın kullandığı logoydu. Ripple Labs ise hala bu logoyu kullanmaya devam ediyor.
Ripple’ın Stratejik Hesaplar Küresel Yöneticisi Marcus Treacher buna cevap verip şunları aktarmıştı:
”Bu bizim gurur duyduğumuz ürünlerimizden birisi ancak yine de firmadan bağımsız. Şu sıralar ortada şirket olarak Ripple ve kripto para birimi olarak XRP olduğu gerçeğini anlatmaya çalışıyoruz.”
Ripple Labs Bazı Şüpheli Gerekçelerle Kendisini XRP’den Ayırmak İçin Yeni Adımlar Attı
İşin aslına bakacak olursak, Treacher doğruyu söylüyordu: Ripple Labs şirket olan Ripple ile kripto para birimi olan XRP’yi bu yılın ilk gününden beri birbirinden ayırmak adına ciddi hamleler yaptı. Firma farkı açıklayan çeşitli gönderiler ve makaleler yayınladı; XRP para birimi için yeni bir logo bile tasarlandı.
Yine de, şirketin bu hamleleri ”menkul kıymetsizleştirme” için yaptığını iddia eden baya bir çoğunluk da yok değil. Çoğu kişi Ripple’ın bu hamlelerini ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonunun (SEC) olası bir ”XRP menkul kıymettir!” kararı vermemesi için yaptığını düşünmekte.
Mart ayında Bitcoin.com üzerinde yayınlanan bir haberde şu ifade yer almaktaydı:
”XRP’nin SEC tarafından menkul kıymet olarak tanımlanması durumunda bu karar XRP’nin fiyatı ve ABD borsaları üzerindeki mevcudiyeti konusunda ciddi bir etki yaratır.”
Haberde buna ek olarak Ripple’ın (şirket olan) elinde çok fazla XRP tokeni bulundurmasından dolayı, XRP’nin menkul kıymet olarak değerlendirilmesi çok yüksek bir orana sahip olduğu belirtilmişti ki durum hala böyle.
Aslında, Ripple Labs toplam 100 milyar XRP token’inden, 61 milyar XRP token’ine sahip. Bu da XRP’nin mevcut piyasa değerine göre 10.6 milyar civarında bir şeye tekabül ediyor. Firmanın elinde ağı merkezi yapacak kadar yüksek miktarda XRP bulunması eleştirilerine karşı, Ripple Labs 55 milyar XRP’yi üçüncü bir şahsa ait emanet hesabına yüklemişti. Bir milyar XRP ise her ay şirket tarafından piyasaya sürülüyor.
Ripple: Şirket vs. Para Birimi
Ripple Labs ilk olarak 2012 yılında San Francisco‘da kuruldu. Firma o zamanlar üç ödeme işletim ürünü sunuyordu: xCurrent, xRapid ve xVia. Bu ürünlerin bazıları fabrika ayarı olarak XRP kullanmıyor.
Peki bu ürünlerin birbirinden farkı ne? Hadi Ripple Labs ürünlerini, Ripple ekosisteminin farklı ödeme protokollerini ve XRP’nin bunlarla nasıl bir ilişkide olduğunu hep beraber inceleyelim.
xCurrent: XRP Kullanabilir Ancak XRP Ayrılmaz Bir Bütün Değil
xCurrent ağı itibari para ve kripto para da dahil bütün para birimleri arasında karşılıklı çalışabilirlik sağlaması için oluşturulmuş bir platform. Ağ içerisinde çeşitli para birimleri bulunduruyor ve bu sayede bir para biriminden diğerine olan takas işleminin çok hızlı ve ucuz yapılabilmesini mümkün kılıyor. Örnek vermek gerekirse, bir banka xCurrent kullanarak belli bir miktarda ABD dolarını, parayı Avro olarak almak isteyen alıcıya gönderebilir. Ripple’ın kendi sitesindeki durum görselini de aşağıda görebilirsiniz.
xCurrent, XRP Ledger üzerinde çalışmaz. Aslına bakarsanız bu ağ Interledger adında başka bir dağıtık cüzdan üzerine kurulmuş durumda. Interledger platformu da Ripple Labs tarafından geliştirildi ancak şu an internet standartlarını geliştirmek isteyen ve kar amacı gütmeyen bir kurum olan World Wide Web Consortium yönetimi altında hizmet veriyor.
XRP para birimi xCurrent üzerinde kullanılabilir evet ama bu platform için olmazsa olmaz bir para birimi değil ve başka bir sürü para birimi seçeneği mevcut.
xRapid
xRapid ve xCurrent arasında çok fazla fark yok. xRapid farklı bir ürün olarak nitelenmekte ancak xRapid’in xCurrent ile arasındaki fark, xRapid ağının xCurrent ağı aracılığıyla XRP yollanmış hali olmasından ibaret. Yani teknik olarak xCurrent ile XRP gönderiyorsanız, bu xRapid ağı olmuş oluyor.
Peki neden bu kadar basit bir fark kocaman bir ürün ve platforma yol açmış ki? Cevap ise bir o kadar basit; XRP ve xCurrent ağının birleşimi, müşteriler için inanılmaz bir likidite çözümü anlamına geliyor. Şirketler bu hizmeti kullanarak kendi varlıklarını XRP’ye dönüştürüp daha sonra bunu tekrar istedikleri para birimini dönüştürebiliyor ve bunu yaparken xCurrent ağını kullandıkları için çok inanılmaz hızlar elde edebiliyorlar. İnanılmaz hız derken gerçekten de abartmıyoruz çünkü miktarın büyüklüğüne bağlı olarak bu hız 3-4 saniyeye kadar ulaşabiliyor.
Tabii ki bu sayede bir çok firma xRapid ürününü denemeye başladı. Bunların içerisinde Moneygram ve Western Union gibi firmalar da var. Cuallix gibi firmaların olduğu daha küçük bir çoğunluk ise kendi işlemleri için yaptıkları deneme sonrası gerçek anlamda xRapid kullanmaya başladı.
Bu platform özünde XRP kullanıyor ve teorik olarak XRP token’leri için daha fazla talep üretiyor olmalı ki bu da XRP’nin değerini arttırmalı.
Ripple CTO’su Stefan Thomas yaptığı bir röportajda şunları aktarmıştı:
”Değeri arttıran şey kullanımdır. Bunu ölçmenin bir yöntemi de bu token sayesinde ne kadar likiditenin elde edildiğine bakmaktan geçiyor. Bu sebeple bence XRP olabildiğince likidite elde etmeye çalışıyor ve ne kadar likidite elde ederse değeri de o kadar artacaktır. Bizim burada yapmaya çalıştığımız şey de tam olarak bu.”
xVia
xVia aslında hem xCurrent’in hem de xRapid’in kullanımını kolaylaştırmak için üretilmiş bir ödeme arayüzü. Bu sebeple xVia da fabrika ayarı olarak XRP kullanmıyor ama bu da aynı xCurrent gibi XRP kullanma seçeneğine sahip.
Bu arayüz kullanıcıların ödemeleri takip edebilmelerini ve işlem faturası/dekontu üretebilmelerini sağlıyor.
Bu ürünler direkt olarak birbiri ile bağlı olmasa da, teğetsel bir şekilde birbiri ile ilişkileri var. Birisinin işine yarayan bir sistemin veya yöntemin, bütün bir Ripple/XRP ekosistemine fayda sağlama potansiyeli mevcut.
Yine de, bir yatırımcı olarak, bu ürünlerin arasındaki farkları bilmek, XRP’nin değeri hakkında mantıklı tahmin yapabilmeyi sağlayacaktır. Umuyoruz Ripple Labs bu konu hakkında insanları eğitmeye devam eder.