Bitcoin‘in dijital altın olarak öne çıkarılmasının arkasında çeşitli faktörler olsa da, bunların hiçbirisi sınırlı sayıda Bitcoin üretilecek olması kadar önemli değil. Satoshi Nakamoto Bitcoin’i tasarlarken, bunun sadece ve sadece 21.000.000 tane üretilebilmesini ve kazılabilmesini mümkün kıldı. Söz konusu sınırlı miktar ise, Bitcoin’e hem deflasyonist bir özellik kazandırdı, hem de Bitcoin’in potansiyel piyasa eğilimlerini tahmin etmek isteyen analizlere önemli bir bilgi verdi.
Bu bilgiden yola çıkarak ne kadar Bitcoin’in ”hodl” yapıldığını veya ne kadarının tamamiyle ortadan kaybolduğunu öğrenmek mümkün.
Bitcoin Arzının Neredeyse Yarısı Bir Yıldır Hiç Hareket Etmedi
Araştırma firması Delphi Digital’in topladığı verilere göre, çoğu Bitcoin uzun bir süredir aktif değil. Firma, aktif olmayan hesapları tespit etmek için UXTO yöntemini kullanıyor. Araştırmacıların ifadesine göre, 2017 yılında kripto paralar zirve yaptığından beri, elinde toplam Bitcoin miktarının %50’sine yakınını tutan adresler, bir işlem yapmadı. Söz konusu hesapların tekrardan boğanın gelmesini beklediğini söylemek mümkün olsa da, buradan çıkan başka bir sonuç Bitcoin’in aslında büyük ölüde aktif trade yapılan bir varlık olmayıp, onun yerine değer saklama aracı olarak kullanıldığıdır.
Bunun yanı sıra 5 yıl ve üzeri UXTO verilerine bakan Delphi, Bitcoin arzının %20’sine yakının, tamamiyle kaybolduğunu ve artık erişilemeyecek duruma düştüğünü ortaya koydu. Bunun sebepleri arasında cüzdan sahibinin ölmesi, özel anahtarına erişimi kaybetmesi veya donanım cüzdanını kaybetmesi gibi nedenler yatabilir.