Site icon Koin Bülteni

Sokak Sanatçısı Grafitilerine Eklediği QR Kodu İle 1000$ Kazandı

grafiti

grafiti

Fransız sokak sanatçısı Pascal Boyart, Bitcoin’i sanat dünyasından içeriye soktu. Duvar resimleri çizen ve grafiti yapan, ‘PBOY’ takma adlı sanatçı çizdiği resimlerin içerisine bitcoin QR kodları eklemekte. Eklediği QR kodları sanatçının halktan bağış toplamasını mümkün kılıyor.

Bitcoin Sanatla Buluştu

”Parasal sıkıntı yaşayan sanatçı” terimi yüzyıllardır var olan bir klişe. Bütün sanatçılar yeteneklerini takdir edecek zengin bir patrona sahip olacak kadar şanslı değil. Ulule ve Patreon gibi kitlesel fonlara rağmen bile bir çok sanatçı ciddi bir hayat mücadelesi ile karşı karşıya kalmakta. Boyart içinse bu probleme ışık tutan şey dünyanın en ünlü kripto para birimi olan Bitcoin’in ta kendisi oldu.

Geçtiğimiz günlerde Fransız sanatçı eserlerinden birisi Reddit’in Bitcoin bölümünde trending olunca bir anda şöhrete kavuştu. Bir çok Reddit kullanıcısı sadece sanatçının yeteneğinden değil ancak bunun yanı sıra bitcoin ile sanatın birleşiminden de etkilendiler.

Boyart QR kodlarını eserlerine eklemenin yanı sıra aynı zamanda kripto paraları ve merkeziyetsizlik temalarını da eserlerinde işliyor. Boyart’ı Reddit üzerinde şöhrete kavuşturan eser ünlü bir Hollandalı ressam olan Rembrandt’ın duvar resmiydi.

Rembrandt sahip olduğu inanılmaz yeteneğinin yanı sıra hayatı boyunca ekonomik sıkıntıların pençesinden kurtulamamıştı. Ressam dağ gibi olan borçları yüzünden evini bile satmak zorunda kalmıştı. Boyart’ın yaptığı bu duvar resminin içerisinde kronolojik bir olağan dışılık mevcut. Eserde 17. yüzyılda yaşayan Rembrandt, elinde bir gazeteyi okurken resmedilmiş.

Yukarıdaki resim Boyart’ı şöhrete kavuşturan eser olsa da sanatçı daha önceki işlerinde çokça kripto temalı işler yaptığını belirtip şunları söylüyor:

”İlk olarak eserlerimden birisine Bitcoin QR kodu eklemeyi 2017’nin Kasım ayında yaptım. Babasına ‘‘Baba, para nedir?” diye soran bir çocuğu resmeden graffti yaptım. Ve bu eserin üstüne attığım imzamın bir köşesine de QR kodunu ekledim. Bunu daha önce birisinin yapıp yapmadığından emin değildim ancak insanların sokak sanatçılarını bağışlarla destekleyip desteklemeyeceğini görmek istemiştim. Bunu, Andreas Antonopoulos’un, Internet of Money (Paranın İnterneti) kitabına ithafen gerçekleştirdim.”

Şimdiye kadar Boyart 0.11 Bitcoin’den (yaklaşık olarak 1000 dolar) fazla bağış aldı. Sanatçı kendisini bir kripto para hayranı olarak tanımlayıp bu yaratıcı endüstrinin merkeziyetsizlikten fayda sağlayabileceği çok fazla unsura sahip olduğunu belirtti. Boyart’a göre sanatçılar Bitcoin teknolojisi sayesinde ortaya çıkan yeni ekonomik yaklaşımdan faydalanabilirler.

Koin Bülteni çevirmenlerinden Beraat Sağın ise haberi gördüğü anda şu yorumda bulundu:

“Duvardaki QR kodu değiştirerek paranın yönünü değiştirebiliriz. Heyecan verici ancak kolayca kötüye kullanılabilecek bir yöntem.”

Exit mobile version