New York Menkul Kıymetler Borsasının (NYSE) sahibi olan Intercontinental Exchange (ICE), az önce yaptığı duyuruda ilk fiziksel olarak sunulan vadeli işlem sözleşmelerini piyasaya süreceğini ve bunun yanı sıra Bitcoin’i yaygın bir finansal varlık yapmak için yeni bir şirket kuracağını açıkladı.
Intercontinental Exchange CEO’su, kurucusu ve yöneticisi Jeffrey C. Sprecher konu hakkında şu açıklamada bulundu:
”Düzenlenmiş ve birbirine bağlı altyapıyı, dijital varlıklar için olan tüketimsel ve kurumsal uygulamalar ile birleştirerek, daha önce düzenlenmemiş piyasalara güven ve şeffaflık getirdiğimiz geçmiş performanslarımızdaki ile tutarlı bir şekilde, bu varlık sınıfı için de küresel ölçekte bir güven ortamı oluşturmayı planlıyoruz.”
ICE Cuma günü yaptığı bu duyurusu ile aralarında Microsoft, Starbucks ve BCG gibi büyük firmaların olduğu çeşitli firmaların ortak girişimi ile tasarlanmış yeni platformunu — Bakkt — tanıtmış oldu.
Bakkt ICE’nin ABD vadeli işlem piyasası ve takas odası ile entegre bir şekilde hizmet verecek olup, bir günlük bitcoin vadeli işlem sözleşmesi ürününü piyasaya sürecek. Söz konusu ürün Kasım ayında tam olarak tüketiciye sunulacak olup, şu an düzenleyici kurumlardan onay bekliyor.
Bakkt CEO’su Kelly Loeffler konu hakkında şu açıklamalarda bulundu:
”Dijital varlıkların küresel piyasa ve ticaretteki dönüştürücü potansiyelini açığa çıkarması için bir açık platform ile işbirliği yapıyoruz.”
Bakkt platformu tam bir bitcoin vadeli işlem borsası olmasa da, kripto para birimlerinin yaygın bir finansal varlık olmasına yardım eden tam teşekküllü bir platform olarak tasarlanmış.
Sprecher ve Loeffler, Bakkt için olan planlarını Forbes‘e verdikleri bir röportajda açıkladılar ve platformun Bitcoin blockchain’i üzerinde işlem gören ve Lightning Network‘e benzer ”çok amaçlı bir cüzdanı” olacağını da açıkladılar.
İki platformun CEO’su da, ICE’nin yardımı ile bitcoin’in sonunda çok arzuladığı en yaygın para birimi olma arzusuna kavuşabileceğini aktardı.
Sprecher yaptığı röportajda şunları aktardı:
”Bitcoin küresel paranın hareketini büyük ölçüde kolaylaştırabilir. Bitcoin’in dünyanın ilk küresel para birimi olma potansiyeli var.”
Starbucks Ödeme Noktaları
Bakkt platformu temel olarak bitcoin’in bir ödeme aracı olarak kullanışlılığını nasıl daha fazla arttırabileceğine odaklanmış durumda. Yapılan bu duyuruda Starbucks’ın da tüketicilere bu konuda yardım edeceği ve Bitcoin kullanıcılarının Starbucks noktalarında ürünler için Bakkt platformundan yararlanabileceği ifade edilmekte.
Starbucks bünyesinde üst düzey bir yetkili olan Maria Smith ise şu yorumda bulundu:
”En önde mağazalardan birisi olarak Starbucks da tüketicilerin kendi dijital varlıklarını Starbucks’da kullanmaları için ABD dolarına çevirmelerini sağlayacak pratik, güvenilir ve düzenlenmiş uygulama geliştirilmesine yardımcı olacak. Mobil Ödeme konusunda sahip olduğumuz 15 milyondan fazla Starbucks Rewards üyesi ile birlikte Starbucks, müşterilerimiz için ödeme seçeneklerini genişletmeyi içeren yeniliklere kendini adamış durumdadır. ”
Ancak dünyanın en büyük borsasının sahibi ICE gerçekten de Bitcoin’i yaygın kullanıma kavuşturacak güçte bir kurum olsa da, bunun ilk zamanların kripto para kullanıcılarının umduğu gibi anarşik bir yöntemle yapılmayacağını ifade etti.
Sprecher, Fortune’daki demeçte şunları ifade etti:
”Bitcoin hileli bir fikir olarak hayatta kalamaz. Kripto para birimlerinin evrim geçirmesi için yerleşik bir yapı üzerinde çalışması gerekiyor. Bir çok yıl boyunca bizim finansal sistemimize kurulmuş olan kurallar ve güvene ihtiyaçları var. Big Board’un temsil ettiği türden bir güvene ihtiyaçları var.”
”Big Board” New York Menkul Kıymetler Borsası için kullanılan bir terim. Umuyoruz ki bu platformun düzenleyicilerden gerekli onayları alması ve piyasaya çıkması ile, Bitcoin uzun zamandır arzulanan o asıl konumuna yükselir ve diğer kripto para birimleri de bundan nasibini alır.