Site icon Koin Bülteni

SPK’dan İlk Açıklama: Hangi Kripto Para Borsaları Kapanacak, Hangileri Kabul Edildi?

Kripto varlık yasası kapsamında SPK’nın kripto varlık platformlarından talep ettiği başvuru sürecine dair ilk açıklama gerçekleşti.  Başvurusu kabul edilen ve tasfiyesi açıklanan platformlara yönelik liste yayınlandı.

SPK’nın duyuru panelinde yayınlanan bildiriye göre 2 farklı liste yayınlanarak sürecin mevcut aşamasında başvurusu kabul edilen ilk kripto varlık platformlarının isimleri yayınlandı. Listeye göre mevcut durumda 47 kurumun başvurusu kabul edilirken, 3 kurumun ise tasfiye sürecine girdiği belirtildi.

Listede Paribu, Btcturk, BinanceTR, OKX TR, Bitexen, Bitci, Bitlo gibi önde gelen kripto varlık platformları yer aldı.

Listenin tamamında yer alan kuruluş isimleri ise: Arbitex, Artiox, Bilira Kripto, BirGate, BNS, Bitci, Bitexen, Bitfinex, Bithero, Bitlo, Ortak, Binance TR, Bzetmex, CoinO, Keyex, Kripdome, Dyorex, Egemoney, Ekonobi, BTCTurk Kripto, Elitbit, Finceptor, Fexobit, Garanti BBVA Kripto, Bitistanbul, Icrypex, Koinim, Kriptrade, Kuantist, Cointr, Midas Kripto, Coinpara, Netera, Okx TR, Bitviva, Paribu, Crypto Powerex, QNB Dijital Varlıklar, Rain, Roobit, Stablex, Stanfex, Starex, Turkex, HepBit, Whitebit-Tr, Patika: Kripto & NFT Cüzdan olarak belirtildi.

Tasfiye başvurusunda bulunan platformlar ise:

WooTR, Coinsate, Every Bit Counts olarak belirtildi.

Listede olmayan platformlar için henüz erken

SPK ayrıca yaptığı açıklamada kabul edilen başvuruların listede yer alan 47 platformdan ibaret olmayacağını da belirtti. Başvurusunda eksik ya da yetersiz belge bulunan kurumların listede yer almadığı ifade edilirken, bu eksiklerin tamamlanması durumunda listenin güncelleneceği belirtildi.

Borsa yetkililerinden alınan bilgiler de SPK’nın belirttiği bu uyarıları destekledi. Önümüzdeki günlerde listede yer alan platform sayısının ciddi miktarda artacağı ve güncelleneceği bekleniyor.

Listede yer almak lisanslı olmak anlamına gelmiyor

Yapılan duyuruda SPK:

Kuruluşların “Faaliyette Bulunanlar Listesi”nde yer alması, ilgili mevzuat uyarınca Kurulumuzca yetkilendirildikleri anlamına gelmemektedir. Kuruluşların ikincil mevzuatın yürürlüğe girmesini takiben Kurulumuza yetkilendirme için ayrıca başvuru yapması gerekecektir.

açıklamasında bulunarak mevcut listenin ikincil düzenlemelerde netleşecek lisans süreci adına bir beyan niteliği taşıdığının altını çizdi.

Akbank ve Garanti’den sonra QNB de listede

Kripto varlık yasa tasarısı süreci ile birlikte bankaların kripto para piyasasına olan ilgisi her geçen gün ciddileşerek somutlaştı. Bu adımlar çerçevesinde Akbank’ın Stablex platformuna ortaklığı, Garanti BBVA’nın kripto cüzdan platformu ile sürece dahil olması sonrası QNB’nin kabul gören başvuru listesinde yer alması dikkat çekti.

Exit mobile version