Standart Chartered’a Göre Bu Coinler ABD’yi Yeniden Şekillendirebilir: Bitcoin’i Gölgede Bıraktı!

Standard Chartered, ABD’de gerçekleştirdiği son toplantılarda stablecoin’lerin, rekor kıran Bitcoin’den (BTC) çok daha fazla dikkat çektiğini belirtti.
Geçtiğimiz hafta Washington, New York ve Boston’daki toplantılara katılan Standard Chartered’ın dijital varlıklar araştırma başkanı Geoffrey Kendrick, konuşmaların yaklaşık %90’ının stablecoin’ler üzerine gerçekleştiğini söyledi. ABD Kongresi’nde oylanması beklenen GENIUS Act yasa tasarısının yaklaşmasıyla birlikte stablecoin’lere olan ilgi artmış durumda.
Kendrick, stablecoin piyasasının mevcut 240 milyar dolarlık büyüklüğünden 2026 sonuna kadar yaklaşık 750 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini vurguladı. Bu büyüklüğe ulaşıldığında, stablecoin’lerin geleneksel finans piyasalarını ve makroekonomik politikaları ciddi şekilde etkilemeye başlayacağını ifade etti.
ABD Tahvil Piyasası Dönüşebilir
Standard Chartered’a göre stablecoin’lerin 750 milyar dolara ulaşması, ABD Hazine bonolarına (T-Bills) olan talebi artırarak, tahvil ihracında önemli değişikliklere neden olabilir. Bu durum, ABD Hazine tahvillerinin getirileri üzerinde etkili olarak dolar talebini ve faiz eğrisi yapısını değiştirebilir.
Öte yandan, gelişmekte olan ülkelerde stablecoin’ler, dolar bazlı tasarruf aracı olarak giderek daha fazla tercih ediliyor. Bu durum sermaye kontrollerini zorlaştırarak, sabit kur rejimi uygulayan ülkelerin finansal istikrarını tehdit edebilir. Kendrick, gelişmekte olan piyasalardaki sermaye çıkışının tahmin edilenden çok daha yüksek olabileceğine dikkat çekiyor.
Şirketler ve Belediyeler Kendi Stablecoin’lerini Çıkarabilir
GENIUS Act tasarısının yasalaşması durumunda, stablecoin’lerin kullanımının öncelikle finansal işlemler için artacağını belirten Kendrick, şirketlerin ve yarı finansal kurumların daha hızlı, daha ucuz ve güvenli ödemeler için stablecoin’lere yöneleceğini söyledi. Ayrıca, bankalar ve hatta belediyeler bile kendi stablecoin’lerini piyasaya sürebilir.
Son olarak, tokenizasyon piyasasına yönelik düzenlemeler getiren Digital Asset Market Clarity Act‘in eylül veya ekim ayında geçmesi bekleniyor. Bu düzenleme sayesinde merkeziyetsiz finans (DeFi) platformlarında tokenize edilmiş varlıkların kullanımı genişleyebilir, böylece geleneksel finans ve dijital varlık piyasaları arasındaki köprü güçlenebilir.