Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Emrah Şener, Anadolu Ajansı’na konuştu. Şener özellikle TCMB’nin Bankalararası Kart Merkezi’ne (BKM) hissedar olmasıyla ilgili açıklamalar yaptı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) BKM’ye ortak olması finans dünyasında büyük yankı uyandırdı. TCMB bu hamlesiyle birlikte yerli fintech dünyasındaki rolünü ve sorumluluklarını arttırmış oldu.
Şener’in açıklamalarına göre TCMB’nin BKM’ye “ödeme sistemleri ve finansal teknolojilere uyumu güçlendirmek ve dönüşümünü yönlendirmek” amacıyla hissedar oldu. TCMB bu hamlenin ardından özellikle ödeme alanında yapacağı çalışmalarda BKM’ye “ilave rol ve sorumluluklar” vermeye başlayacak, bu çalışmalarda da “kamu yararını gözetecek” adımlar atacak.
Örnek Bir Model
Şener’in açıklamalarına göre TCMB’nin “finansal teknolojilere uyum sağlamakla” kalmayıp dünyaya bu alanda öncülük etmeyi de hedefliyor. Çoğunluk hisseleri TCMB’ye geçen BKM artık “yenilikçi ödeme yöntemlerine yönelik uygulama alanlarını araştıracak, 7/24 çalışacak anlık perakende ödemeler platformunun geliştirilmesine katkı sunacak, QR kod ve açık bankacılık gibi ödemeler alanının ihtiyacı olan standartların oluşturulmasında aktif rol alacaktır.”
Şener, Merkez Bankası’nın tüm bu çalışmalar sonucunda dünyaya örnek olabilecek yeni bir model geliştirmeyi hedeflediğini söylüyor. Şener Merkez Bankası’nın gelecek planlarını şöyle özetliyor:
“Merkez Bankası olarak ödeme sistemlerinde dünya çapında örnek model olabilecek, teknolojisini günün gereklerine uygun şekilde sürekli geliştiren ve rekabetçi bir ödemeler ekosisteminin oluşmasına katkı sağlamak istiyoruz.”
Bankalararası Kart Merkezi bu hedef doğrultusunda zaman içerisinde “ağını genişleterek… yurt dışına açılacak” ve böylece Türkiye’nin fintech alanında yeni bir merkez haline gelmesi sağlanacak.
Olası Bir Blockchain Hamlesi
TCMB’nin BKM’ye hissedar olmasının ardından ne TCMB’den ne de BKM’den blockchain ile ilgili bir açıklama geldi. Fakat yerli blockchain camiasındaki pek çok kişi bu işbirliğinden blockchain ile ilgili bir çalışmanın da doğabileceğini düşünüyor.
BKM’nin 2016 yılından beri blockchain ile ilgili bazı çalışmalar yürüttüğünü biliyoruz. Bu konuda bazı eğitici içerikleri de bulunan BKM, blockchain dünyasında yaşanan gelişmeleri zaten aktif olarak takip ediyor.
Bunun yanı sıra TCMB’nin de blockchain ile ilgili bazı çalışmalarının olduğunu biliyoruz. Öyle ki TCMB geçen yıl blockchain tabanlı bir dijital para fikrini incelemeye başladı. Eğer bu çalışmalardan olumlu sonuç alınırsa Türkiye’nin de kendi dijital parasını çıkardığını görebiliriz.
Dolayısıyla şu an için TCMB’den veya BKM’den blockchain ile ilgili bir açıklama gelmemiş olsa bile bu ikilinin ortak bir projeye girişmesi mümkün görünüyor. Yerli blockchain camiasından tanıdığımız Deniz Özgür de konu hakkında şunları söylüyor: