Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Dijital Türk Lirası hakkında açıklamalarda bulundu.
Şahap Kavcıoğlu Merkez Bankası İdare Merkezi’nde düzenlenen Bankanın 91. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın açılışında yaptığı açıklamalarda, Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu’nu genişlettiklerini duyurdu. Ayrıca Dijital Türk Lirası ve kripto paralar 2022 yılı faaliyet raporunda yer aldı.
2022 yılında finansal inovasyon alanında da önemli adımlar atarak Bankamız öncülüğünde ilgili kurumlarla gerçekleştirdiğimiz mutabakatla Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu’nu oluşturduk. Buna ek olarak, Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu’nun 2023 yılında seçili bankalar ve finansal teknoloji firmalarının katılımıyla genişletilmesine yönelik çalışmalara başladık.
Öte yandan Kavcıoğlu, 2021 yılında piyasaya sürülen Fonların Anlık ve Sürekli Transferi Uygulaması’nın (FAST) güvenliğini artırmak amacıyla katman servis olan SİPER servisinin hizmete sunulduğunu duyurdu.
Bu çerçevede, ödemeler altyapımızı yenilikçi iş yapma modelleriyle destekledik. 2021 yılında uygulamaya koyduğumuz Fonların Anlık ve Sürekli Transferi Uygulamamız FAST’in güvenliğini artırmak amacıyla önemli bir katman servis olan SİPER servisini geliştirerek hizmete sunduk. Ödemeler alanında bir diğer önemli uygulama olan TR karekod kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla düzenleme, altyapı ve tanıtım çalışmalarımıza devam ettik.
Ayrıca Dijital Türk Lirası stratejisi kapsamında Kavcıoğlu, FAST ile Dijital Türk Lirası entegrasyonuna işaret etti ve bu işlemlerin sorunsuz, hızlı ve güvenilir bir ortamda her an, her yerde gerçekleşmesine katkı sağlanacağını dile getirdi.
Ayrıca, açık bankacılık hizmetlerini kullanıma açarak, bankalarımızın GEÇİT altyapısı üzerinden hizmet vermelerine olanak tanıdık. Sonuç olarak, ödeme ve para transferi işlemlerinin sorunsuz, hızlı ve güvenilir bir ortamda her an, her yerde gerçekleşebilmesine katkı sağlayan yenilikçi uygulamalarımızla Liralaşma Stratejimize teknolojik açıdan destek sağladık.