Site icon Koin Bülteni

TCMB, G20’ye Sunulan Dijital Para Raporuna Katkı Verdi

g20-koin-bulteni

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası tarafından yapılan araştırmaya göre dijital merkez bankası paraları, uluslararası ödemeleri daha ucuz ve daha hızlı hale getirebilir. Yapılan çalışmaya, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından da katkı geldi.

BIS, IMF, Dünya Bankası tarafından G20 üyelerine sunulmak için hazırlanan raporda Future of Payments adlı çalışma grubunun bulgularından yararlanıldı. G20 üyelerinin temsil edildiği çalışma grubunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) adına Büşra Ercan yer aldı. Ercan, geçen yıl Sınır Ötesi Ödemeler Görev Gücünde de yer almıştı.

Farklı türlerdeki CBDC’ler incelendi

Çin Merkez Bankası gibi merkez bankaları, kendi CBDC projelerini geliştirmeye devam ederken CBDC’lerin tam olarak ne şekilde geliştirileceğine dair henüz bir uzlaşmaya varılabilmiş değil.

Sonuçları cuma günü yayımlanan rapora göre şu anda her merkez bankasının üreteceği CBDC’nin birbirinden bağımsız olarak kullanılacağı, farklı CBDC’lerin birbirine bağlantılı şekilde (örn. merkezi bir takas sistemi aracılığıyla) çalışacağı ve birden fazla CBDC’nin tek bir sistemde yer alabileceği üç ana model ön plana çıkıyor.

2021’in ilk yarısında yapılmış bir ankete dayandırılan sonuçlara göre merkez bankalarının %60’ından fazlası, hangi modelin kullanılacağı konusunda henüz bir karara varabilmiş değil.

Uluslararası ödeme işlemlerini iyileştirebilir

BIS, IMF ve Dünya Bankasının ortak raporuna göre günümüz şartlarında yapılan sınır ötesi ödeme işlemleri, aracı kurumların farklı zaman dilimlerinde faaliyet göstermesi sebebiyle “uzun süreli gecikmeler […] maliyet […] yeteri kadar şeffaf olmama” gibi sorunlar barındırıyor.




İşlem kolaylığı, ülke bazında sorun yaratabilir




Merkez bankaları dijital merkez bankası paralarının risklerini, faydalarını ve sahip olabileceği farklı modelleri incelemeyi sürdürüyor. Raporda, “henüz analiz edilmesi gereken birçok farklı önemli ve karmaşık sorunun olduğu” belirtildi.

Görsel: G20 flags (Downing Street, Flickr, görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir)
Exit mobile version