Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Teknoloji Yarışı: İşte Avrupa’nın En Kripto Para Dostu 7 Ülkesi

2017, kripto paraların büyük bir sıçrama yaptığı ve fiyat artışı yaşadığı yıl olarak hafızalarda kalacaksa, 2018 de düzenleme ve olgunlaşma süreçlerinin yaşandığı yıl olarak hafızalarda yer edecek. 2017’deki patlamanın ardından birçok ülke, kripto paraları yasal anlamda nasıl düzenleyeceği ile ilgili önemli araştırmalar yapıp bu konuya kafa patlattı.

Genelde teknolojinin ve inovasyonun merkezi olan ABD, yasal düzenleme konusunda biraz geç kalsa da, bazı eyaletler bu noktada sazı eline aldı ve önemli kararları çıkardı. Ancak şu anda ABD’nin özellikle Avrupa ve Asya’daki bazı ülkelere kıyasla geride kaldığı da bir gerçek.

Avrupa’da özellikle bazı ülkeler, çok daha çabuk ve pratik adımlar atarak Blockchain konusunda öncü olmak için hamleler yaptı. Onları takip eden ve bir nevi treni kaçırmak istemeyen diğer ülkeler de, konu ile ilgili önemli atılımlar yaptı ve çok kritik kurumları ülkelerine kazandırmak için çaba sarf etti.

İşte karşınızda, yaptığı hamleler ile öne çıkan Avrupa’nın en kripto para dostu 7 ülkesi.

1-) İsviçre

Blockchain konusunda global bir referans noktası olabilmek için kendini ön plana atan ilk ülke, İsviçre oldu. Kripto para kurum ve kuruluşları için bir merkez haline gelmeye başlayan ülkede şu anda Ethereum Vakfı, Bitcoin İsviçre, Ethereum Girişimciler Birliği gibi birçok kurum yer alıyor. ICO pazarında da söz sahibi olan ülke, geçtiğimiz birkaç yıl boyuna düzenlenen tüm ICO’ların %14’ünün gerçekleştiği yer olarak da dikkat çekiyor.

Düzenleme anlamında da çok iyi bir iş çıkaran İsviçre, işin hukuk tarafında yılların getirdiği birikimini, kripto paralara da efektif bir şekilde uyguluyor. Ülkede belirli bazı şehirleri, özellikle Blockchain konusunda merkez yapmaya çalışan İsviçre hükümeti, bu planlarının karşılığını şu aşamada Zug ile almışa benziyor.

ICO’ların düzenlenmesi konusunda da çok olumlu adımlar atan ülke, bu konudaki başarısını da FINMA’ya borçlu. Ülkedeki finans piyasalarından sorumlu FINMA’nın yorumları, diğer Avrupa ülkelerine önemli bir referans noktası oluyor.

2-) Malta

Yaklaşık 500 bin kişilik nüfusu ile tatlı ve şirin bir ada ülkesi olan Malta, özellikle Binance’i de ülkeye gelmeye ikna etmesinin ardından, çok büyük bir adım atarak kripto para ve Blockchain alanında önemli bir hamle yapmayı başardı.

Sadece Binance değil, Malta genelinde çok çeşitli ve yüksek profilli kripto para girişimleri dikkat çekiyor. Kripto para konusunda yaptığı olumlu düzenlemeler ile dikkat çeken ülke, özellikle başbakan Joseph Muscat’ın konu ile ilgili vizyonu çerçevesinde Blockchain alanında öncü olmaya ve ezber bozmaya devam ediyor.

Ülkede ortaya çıkan olumlu ve ılımlı kripto para kanunları, daha fazla girişimi Malta’ya taşınmak için heveslendirirken, özellikle de kripto para firmalarına sunulan avantajlar, hemen herkesin dikkatini ve ilgisini çekiyor.

3-) Estonya

Birçok kripto para girişimcisinin; gerek olumlu vergi politikası, gerek operasyonel masrafların ucuz olması, gerekse de yasaların olumlu olması sebebiyle tercih ettiği Estonya, girişimciler için adeta bir cennet haline gelmiş durumda.

Kripto paraların gizliliğinin yarattığı problemi çözmek için de harekete geçen Estonyalılar, bin euro’yu geçen gönderimler için kimlik onaylanması şartı koşması ile dikkat çekmişti. Estonya ayrıca Btc.ee isimli kripto para borsasını kapatması ile yakın dönemde kripto para takipçilerinin eleştrilerine uğramıştı.

4-) Fransa

Blockchain konusunda görece daha sessiz kalan Fransa, son dönemde daha ön plana çıkan ve atak bir yaklaşım izlemeye başladı. Dünya siyasetindeki rolü gereği de fikirlerine önem verilen ülkelerden birisi olan Fransa, ICO’lar konusunda özellikle diğer ülkelere göre farklı bir politika izliyor.

Paris’i bir ICO merkezi yapma politikası güden Fransızlar, bu noktada ICO düzenleyecek firmaları da sıkı bir kontrolden geçirmek için yola çıkıyor. Kripto para sektörünün içindekiler için de ayrı bir vergilendirme sistemi üzerinde çalışan Fransa’da maliye bakanı Bruno Le Maire, geçtiğimiz aylarda kaleme aldığı bir yazıda şu ifadeleri kullanmıştı:

”Hedefimiz aslında oldukça basit. 21. yüzyılı teknolojisinin gerektirdiği ekonomik değişikliklere katkıda bulunmak ve bu alanda söz sahibi olmak. Blockchain devrimini kaçırmamak için elimizden geleni yapacağız.”

5-) Almanya

Kripto para noktasında manşetleri sürekli olarak domine etmeyen bir diğer büyük ülke de Almanya. Ancak bu cümleyi bize kurduran şey, muhtemelen ülkenin bu alanda pek bir pazarlama girişimi yapmaması çünkü; ülkedeki kanunlar, dünyada en kripto para dostu kanunlar arasında yer alıyor.

Bir kripto para vergi cenneti olarak adlandırılan ülkede, kripto paralar ile ödeme yapılması durumunda ödenecek vergi %0. Aynı şekilde bir dijital ürünü elde bir yıldan fazla tutmanın vergisi de yok. Bitcoin, ülkede yasal bir para birimi olarak işlem görüyor ve ticaret amaçlı kullanımının önünde hiçbir engel yok.

Kripto paraların ülkede çok yoğun bir şekilde kullanılmasına rağmen, yasal anlamda şu anda net bir kanun ortaya konmamış durumda. Daha doğrusu, ülkenin eleştri aldığı temel nokta, gereken yasaların tam manada kripto paralara özel olarak ortaya konmaması.

6-) Belarus

Vergi konusunda çok ciddi avantajlar sunan Belarus, onun dışında pek de kripto para dostu politikalara sahip değil ancak Blockchain firmalarına vergi konusunda sunduğu büyük avantajlar, ülkeyi bu listeye sokan en öneli detay.

Ülkede 2023 yılına kadar kripto paraları elinde tutan yatırımcıdan ya da kripto para girişimi yapan insanlardan hiçbir şekilde vergi alınmayacak. Bu sayede, çok şeye gebe olması beklenen önümüzdeki 5 yıl boyunca Belarus’ta iş yapan kripto para severlerin kafası, diğerlerine göre biraz daha rahat olacak.

Kripto para alım satımı ülkede yasal olarak kabul edilen bir aktivite olurken, akıllı kontratlar da, biraz enteresan bir şekilde, Belarus’ta yasal birer belge olarak kabul ediliyor.

7-) Cebelitarık

Cebelitarık, kripto para konusunda ön plana çıkmaya çalışan ülkelerden birisi ve yasal anlamda öncü olarak, çok iyi bir iş yaptıklarını söylemek mümkün. Ülkede devlet destekli bir yerel kripto para borsası dahi var. Cebelitarık menkul kıymetler borsası tarafından sponsor desteği alan bu borsada, ICO tokenleri işlem görecek.

Yine vergi olarak ülkede herhangi bir vergi bulunmuyor. Sadece girişimciler, kazançları üzerinden vergi ödüyorlar.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment