Ortalama bir kripto para takipçisi iseniz, elinize Telegram’ın çıkaracağı koin olan Gram’ın geçmesi, şu aşamada yakın dönem için pek mümkün görünmüyor…
İşin en başında yaklaşık 1.2 milyar dolar toplama amacı ile yola çıkan Telegram ekibi- bunun 600 milyon dolarını halka açık ICO ile yapmayı amaçlamıştı. Ancak son çıkan raporlara göre, SEC kaynaklı bilgiler Telegram’ın daha şimdiden özel iki satış dönemi boyunca 1.7 milyar dolarlık bir miktarı topladığını belirtirken konuya hakim bazı kaynaklara göre şirket; halka açık ICO’sunu direkt olarak iptal edebilir.
Peki sebep? Çünkü halktan para toplama konusu, yasal süreçleri nedeniyle ederinden daha fazla strese yol açıyor. Yani bir başka deyişle, atılan taş ürkütülen kurbağaya değmiyor…
Birinci sebep, Telegram’ın Blockchain’i henüz hazırlanmadı. Bu şu demek oluyor, şu an kimse Telegram’ın koini Gram’ı almadı. Yani şu an Telegram, gelecekte inşa edilecek bir şeyi satıyor, ortada esas bir ürün şu an itibari ile yok.
SEC raporlarında da belirtildiği üzere, Telegram’ın sattığı şey aslında tam olarak bir senet ve bu senetler, birkaç küçük istisna dışında halktan kimselere satılamıyor; sadece akredite edilmiş yatırımcılara satılabiliyorlar.
Konuyla ilgili konuşan Morgan Creek Capital Blockchain ortağı Anthony Pompliano şu ifadeleri kullanıyor:
”Şu aşamada yasal düzenleme sahaları, şirketler için adeta bilinmeyen bir evren. Kimse, başına ne geleceğini ön göremiyor. Herkesin bu konuda cevaptan çok sorusu var. Eğer bir ekip, özel satış dönemlerinde hedefini tutturur veya aşarsa, halka genel satış süreçlerine pek bulaşmak istemiyor çünkü oradaki kurallar; özel satışlara oranla daha karışık.”
Aslında Pompliano’nun ifade ettiği şeyler, Telegram’ın şu andaki politikasının genel bir özeti gibi görünüyor. Şirketten bu konu ile ilgili açıklamalar yapılmasa da, daha hızlı ödemeler, merkezi olmayan gizlilik, dosya paylaşımı ve domain kaydı gibi birçok işte kullanılması beklenen Gram’ın, halka açık ICO’sunun yapılma ihtimali şu aşamada pek az.
Pompliano, sözlerine şu ifadeler ile devam ediyor:
”ICO’lar ile para toplamanın esas amacı mutfaktaki ekibin gerçek ve kullanışlı bir ürün oluşturması için onlara finansman sağlanması. Her şirketin bu aşamada bir hedefi olur ve Telegram görünüşe göre bunu fazlasıyla başarmış durumda. O yüzden halka açık bir satış yapmanın pek de elle tutulur bir tarafı yok.”
Önce Teknoloji
Telegram’ın halka açık bir ICO yapması demek, çok daha fazla yasal prosedür ile uğraşması demek.
Örneğin, Telegram eğer halka açık bir ICO yapacaksa öncelikle müşterini tanı ve kara para aklamayı önle gibi prosedürleri tamamlamak zorunda. Aksi takdirde, halkın içinden kimselere satış yapması imkansız.
Yine bir başka durum da, piyasada ismi bilinen büyük yatırımcılar zaten yatırım yapıp yapmayacakları konusunda bilgilendirilmişler ve bu insanlar tanınıyorlar. O yüzden onay kısmı çok daha sancısız geçiyor. Ancak eğer bir şeye ilk kez yatırım yapacak biri iseniz, sizin için işler daha zor. Kim olduğunuzu kanıtlamanız, diğer büyük yatırımcılara oranla çok daha meşankatli ve zor. Eğer Telegram böyle bir şey yaparsa, bu prosedürlerle her bir kişi için ayrı ayrı uğraşmak zorunda kalacak. Tüm bu iş yükünü göz önüne alırsak, şu aşamada hedefini çoktan yakalamış ve hatta aşmış bir şirket için bu satış, angaryadan başka bir şey olmayacaktır.
Rusyanın en önemli teknoloji firmalarından Mail.Ru Group’da çalışan Alexander Borodich’e göre ise, küçük yatırımcının Gram’ları borsalar aracılığı ile balinalarda alabileceği ikinci bir pazar da bulunuyor. Telegram’a yatırım yapması için davet aldığını ancak bunu reddettiğini belirten melek yatırımcı, bu opsiyonun da var olduğunu hatırlatarak bu sebeple, halka arzın gerçekleşmesini düşük bir ihtimal olarak gördüğünü de belirtiyor.
Telegram’ın Blockchain’i olarak adlandırılan TON’un White paperına bakıldığı zaman ise, Gram koinlerinin satışının aralıklı olarak, gelecekte de süreceği yazıyor. Ancak bunun halka arz için mi, yoksa başka bir şey için mi olduğu kısmı; kağıtta yazan haliyle bilinemiyor. TON protokolü tamamlanmadan halka ürün satmanın Telegram için mantıklı olmayacağını belirten Turing Advisory Group üyesi Sid Kalla, şu ifadeleri kullanıyor:
”Ürünü oluşturmadan ve ortaya çıkarmadan halka satış yapmak pek de mantıklı değil. Bence Telegram bunu yapmayarak akıllılık ediyor. Eğer halka genel satış yapacağınız bir şeyi planlıyorsanız, tüm kripto camiasını ikna edecek gerçek bir ürün ortaya koymuş olmalısınız.”
Birçok Farklı Görüş ile Uğraşmak İstemiyorlar mı?
Telegram’a halka açık ICO’sunu iptal etmeyi düşündüren bir diğer önemli sebebin ise, birçok farklı insanın zaman zaman abartıya kaçan garip fikir ve düşünceleri ile şirketin muhattap olmak istememesi olduğu belirtiliyor.
Eğer bir şirket, halka açık bir satış yaparsa, otomatikman o konu bir anda ilgili her kişiye mal oluyor ve birçok farklı görüş -yerli ya da yersiz- bir anda piyasaya çıkıyor.
İşte tam da bu sebeple, birçok büyük şirket kaynağının büyük kısmını büyük yatırımcılar ile olan ilişkisine ayırıyor. En azından hukuk firması Anderson Kill’in sahibi Stephen Palley böyle düşünüyor. Palley’e göre birçok yeni girişim, böylesi bir imkana sahip olmadığı için halka satış yapmak durumunda kalıyor ancak bu durum onları da kötü etkiliyor. Palley, şu ifadeleri kullanıyor:
”Diyelim ki bu sektörde yeni bir girişimsiniz ve ICO yapacaksınız. Halka satış da yaptınız. Bir anda sizin ürettiğiniz üründen alan herkes, kendini aldığı miktara bakmaksınız bir büyük hissedar zannederek konuşmaya ve fikir belirtmeye başlıyor. Gerçekten siz şirket olarak bu kadar insan ile başa çıkmak ister miydiniz?”
Telegram 5 yaşında ve bir mesajlaşma devi olmasına karşın; halen küçük bir şirket. Şirketin daha önec böylesi bir deneyimi olmaması ve karın genelde kuruculara kalması; Telegram’ın iyi bir yatırımcı ilişkileri departmanı olmadığını bir şekilde doğruluyor.
Yine konuyla ilgili konuşan Sid Kalla, şu ifadeleri kullanıyor:
”Telegram, yapı itibariyle bazı ciddi teknolojik sorunları çözeceğini iddia ederek bu yola çıktı. Bu sebeple birtakım gecikmelerin yaşanacağı kesindi. Halka açık satışlardan ziyade özel yatırımcılar bu gecikmeleri ve rötarları daha anlayışla karşılayabilir.”
Herkes Aynı Fikirde Değil
Birçok ünlü otorite, Telegram’ın halka açık bir ICO yapmayacağını düşünse de, onlarla aynı fikri paylaşmayan insanlar da mevcut. Kripto para girişimi olan Bit Bull Capital’ın CEO’su Joe Di Pasquale, Telegram’ın halka açık ICO’sunu iptal etmek için hiçbir mantıklı neden göremediğini belirterek, şöyle konuştu:
”Telegram’ın halka açık ICO’sunu kapatması için bir sebep bulamıyorum. Bence ne kadar fazla para toplayabilirsek o kadar iyi diye düşünüyorlardır. Bu sebeple halka açık bir ICO’yu iptal edip daha fazla para toplama şansını tepeceklerine hiç ihtimal vermiyorum.”
Aynı zamanda birçok otorite, Telegram’ın bu konuyu yakın zamanda açıklığa kavuşturması gerektiği konusunda hemfikir. Yakın dönemde birçok yatırımcı, Telegram’ın ismi kullanılarak ciddi miktarlarda dolandırıldı. Geçtiğimiz günlerde Telegram’ın ICO’sunu sömürmek için aynı isimle tescili bir firmanın daha ortaya çıktığı belirtilmişti.
Telegram’ın ürün oluşturabilmek için daha fazla para toplamayı istemesinde bir sakınca olmadığını düşünen bir başka isim ise Borodich. Borodich’e göre Telegram, 2018 yılı bitmeden bir başka özel satış işlemine daha giderek toplam miktarı 2.5 milyar dolara çıkarmak isteyecek.
Bakalım, Telegram ICO’sunun halka açık açılmayacağı ile zaman bize neler gösterecek? Ancak şu aşamada, bilinen tek gerçek, tüm bu sürecin Telegram’ın dahi ön gördüğünden daha iyi bir şekilde ilerlediği…