Telegram Open Network Limited isimli bir şirket, Telegram kurucusu Pavel Durov‘un adına 28 Şubat’ta Britanya’da kaydolmuştu. Aylık 200 milyonun üzerinde kullanıcıya hizmet veren bir sohbet uygulaması olan Telegram, ICO takımlarının ve yatırımcıların iletişim kurmak için sık kullandığı bir platformdur.
Şirketin yeni kripto projesi Telegram Open Network, token satışı için şimdiye dek 1.7 milyar dolarlık bir meblağ topladı. Merkezsiz uygulamalar ve merkezsiz tarama sağlamak için dosya depolama, özel VPN ve şifreli tarayıcı platformu gibi hizmetlerin yanı sıra mikroödeme ve P2P ödeme sunmayı hedefliyor.
Telegram Open Network Limited muhtemelen esas projenin yatırımlarını kendine çekmek amacıyla kurulmuştu ve eğer sahtekarlıkları ortaya çıkmasa başarılı da olabilirlerdi. Yasal bir şirket olarak kayıtlarının bulunması potansiyel yatırımcılarının gözünü boyayabilirdi lakin Telegram sahte projeyi fark etti ve 6 Nisan’da Twitter üzerinden yaptıkları açıklamada bunun esas resmi projeyle hiçbir bağlantısı olmadığını açıkladı.
This entry is fake (https://t.co/vs6ZKJyiCG). Most likely a prank or scam, no such company was registered by Pavel.
— Telegram Messenger (@telegram) April 6, 2018
Şirket 1.13 milyar dolar ödenmiş sermayesi bulunduğunu iddia etti, bu da şüphelerin iyice artmasına sebep oldu zira bu denli bir meblağ İngiliz hukuku altında çok yüksek vergilere tabi olmalıydı. Bu İngiliz yatırımcıların projenin güvenilirliğine dair şüphelerini destekler nitelikteydi. Daha ayrıntılı bir inceleme Durov’un dolandırıcı şirketin kurucusu, yöneticisi ve sekreteri olarak kaydedildiğini; ayrıca İngiliz vatandaşı olarak göründüğünü ortaya koydu. Gerçekte ise Pavel Durov, şeker sektörüne 250.000 dolarlık yatırım yaptığı küçük bir ada ülkesi olan St Kitts and Nevis vatandaşıdır.
Görünüşe göre İngiliz şirketlerinin yasal kayıt süreci zannedildiği kadar da titiz işlemiyor – başvuranların kendi bilgilerinin detaylarını itinayla vermeleri beklenmiyor ve tüm süreç sadece 20 dolara internet üzerinden Şirket Sicil Kurumu web sitesinden tamamlanabiliyor. Kayıt için gerekli olan bu bariyerlerin yetersizliği, özellikle hızlı ilerleyen kripto para yatırım camiasındaki yasal sicil kaydından öte ayrıntıları incelemeyen kurbanların tongaya düşürülmesini kolaylaştırıyor.
SEC’de bildirilen belgelere göre Telegram ICO’su Şubat’ta topladığı 850 milyon doların üzerine yalnızca geçen hafta içinde 850 milyon dolar daha topladı. Birçok yatırımcı satış daha halka açık hale gelmeden tokenlerini elden çıkararak kâr elde ettiler. ICO patlaması yaşandığı şu sıralarda herkesin ucundan tutmak istediği düşünülürse dolandırıcı şirketlerin tutkulu yatırımcıları kandırması çok da küçük bir ihtimal gibi görünmüyor.