Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tether CEO’su Avrupa’nın Kripto Para Yasasını Eleştirdi, Sistemik Riski Vurguladı

Tether CEO’su Paolo Ardoino, Avrupa Birliği’nin Kripto Varlık Piyasaları (MiCA) düzenlemesinin yalnızca stablecoin’ler için değil, aynı zamanda genel bankacılık sistemi için de sistemik bir risk oluşturduğunu belirtti.

Ardoino, “MiCA ile ilgili yaşadığım sorun, sistemi daha güvenli hale getirmek yerine, aslında inanılmaz derecede büyük bir sistemik risk yaratıyor olması” dedi.

30 Haziran’da yürürlüğe giren MiCA düzenlemesi, Avrupa Ekonomik Alanı’ndaki stablecoin operasyonlarına katı sınırlamalar getiriyor. Özellikle, stablecoin’leri destekleyen rezervlerin en az yüzde 60’ının AB bankalarında tutulmasını zorunlu kılıyor.

Ardoino, bankaların mevcut olan mevduatların sadece bir kısmının her an çekilebilir olduğu kısmi rezerv bankacılığı altında faaliyet gösterdiğini söyledi. Tether CEO’suna göre bu durum, bankaların mevcut koşullar altında bankadan kaçış (bank run) gibi risklere karşı savunmasız hale getiriyor.

Stablecoin devleri için yeterli olmayabilir

Ayrıca, AB nakit mevduatlarının sadece 100.000 dolara kadar sigortalı olduğunu ve bunun Tether gibi büyük stablecoin ihraççıları için yetersiz olduğunu savundu.

Silicon Valley Bank’in 2023’teki çöküşünü hatırlatan Ardoino, “Silicon Valley Bank iflas etti — hepimiz bunu biliyoruz ve en büyük rakibimiz neredeyse yok oluyordu” dedi. “Bence çok, çok yakın bir zamanda bunun neden kötü bir fikir olduğuna dair çok iyi bir örnek gördük.” diye ekledi.

USD Coin’in (USDC) ihraççısı Circle, Silicon Valley Bank’teki bankadan kaçış vakası durumunda bankada yüklü miktarda mevduat tutuyordu. Yaşanan olay, USDC’nin değerinin bir süre dalgalanmasına yol açtı.

Bu sırada, piyasanın en büyük iki stablecoin’i olan USDT ve USDC’nin toplam arzı büyümeye devam ediyor. Bunların toplam piyasa değeri, bu haftanın başındaki düşüşten sonra birkaç günde 3 milyar dolar büyüdü.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!