Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ticaret Savaşı Bitcoin’i Parlatıyor: “Bu Gerilimlerden Hep Daha Az Etkilenecek!”

Küresel piyasalardaki dalgalanmalar, güvenli liman anlayışını yeniden sorgulatırken Bitcoin (BTC), geleneksel varlıklara meydan okuyan bir alternatif olarak öne çıkıyor.

Yatırım dünyasında güvenli liman denildiğinde uzun yıllar boyunca akıllara ilk olarak altın ve devlet tahvilleri geldi. Tipik bir portföyün yüzde 60’ını hisse senetleri, yüzde 40’ını tahviller oluşturdu ve kriz zamanlarında sermaye, altın veya tahvillere aktı. Ancak, günümüzün sürekli açık piyasaları, jeopolitik belirsizlikleri ve hükümetlere olan güvensizlik, bu geleneksel anlayışı temelden sarsıyor. Geleneksel tanımların yerine ise Bitcoin (BTC) gibi yeni bir varlık geçmeye çalışıyor.

Bitcoin, çoğu kişi tarafından spekülatif ve riskli olarak görülse de, COVID-19 dip seviyelerinden itibaren %1.000’in üzerinde değer kazanarak şaşırtıcı bir performans sergiledi. Aynı süreçte, iShares 20+ Year Treasury Bond ETF (TLT) gibi uzun vadeli tahviller zirvelerinden %50 düşüş gösterdi. Altının beş yılda %90’lık getirisi bile, 2020’de ABD dolar arzının %40’ının basılmasıyla gölgelendi.

Bitcoin, son dönem krizlerinde bazen güvenli limandan ziyade teknoloji hisselerine benzer yüksek riskli varlık davranışı gösterdi. COVID-19 krizi sırasında BTC %40, Nasdaq ETF’i QQQ ise %27 düştü. Mart 2023 banka krizinde Bitcoin %14, QQQ ise %7 geriledi. Ağustos 2024’teki yen carry trade krizinde ise BTC %20 düşerken QQQ yalnızca %6 düştü. Fakat son olarak Nisan 2025’te Trump yönetiminin getirdiği tarifeler kaynaklı krizde bu durum değişti; Bitcoin yalnızca %11 düşüşle Nasdaq’ın %16’lık gerilemesine göre nispeten daha dirençli davrandı.

Yaşanan son örnekler, küresel finansal dinamiklerin ciddi anlamda değiştiğine işaret ediyor. NYDIG Research, “Bitcoin gibi egemen olmayan değer saklama araçları, politik tarafsızlıkları nedeniyle mevcut jeopolitik gerilimlerden daha az etkilenecek,” yorumunu yapıyor.

Bitcoin volatil olmasına rağmen; likit, merkezsiz, sansür dirençli ve merkez bankası politikaları ya da tarifelerden etkilenmiyor oluşuyla dikkat çekiyor. Geleneksel güvenli limanlar ise eskisi kadar güvenli görünmüyor. ABD 30 yıllık tahvil getirileri %5’e yaklaşırken altının kazanımları da parasal genişleme karşısında cazibesini yitiriyor.

Son satış dalgasında Nasdaq %10 değer kaybederken, Bitcoin sadece %6, altın %3, TLT ise %4 geriledi. ABD dolarını ölçen DXY ise sabit kalırken 10 yıllık ABD tahvil getirisi %8 artış gösterdi. Bitcoin, risk ayarlı bazda geleneksel güvenli limanlara kıyasla zayıf kalmıyor.

Dip noktaları yeni fırsatlar getirebilir mi?

Geçmiş krizlere bakıldığında Bitcoin, yaşanan her büyük düşüşün ardından kalıcı bir dip seviyesi oluşturdu. COVID krizi sırasında BTC’nin düştüğü 4.000 dolar seviyesine tekrar dönülmedi. Mart 2023 krizinde 20.000 dolar seviyesi, Ağustos 2024 yen krizinde ise 49.000 dolar yeni dip oldu. Bu tarihsel eğilim devam ederse, mevcut kriz sonrası görülen seviyeler Bitcoin için uzun vadeli yeni dip olabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Sitemizin temel işlevselliğini sağlamak, kullanımınızın istatistik analizini yapmak için çerezleri kullanıyoruz. Detaylı bilgi

Tümünü kabul et