Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

TOBB Kripto Regülasyonlarını İnceleyecek Bir Meclis Kurdu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Sektör Meclisleri bünyesinde Türkiye Finansal Teknojiler (Fintek) Meclisini kurduğunu açıkladı. Meclisin gündeminde kripto para regülasyonları yer alacak.

TOBB’nin cuma günkü duyurusuna göre 63. sektör meclisi olarak kurulan Türkiye Finansal Teknolojiler Meclisi; ödeme hizmetleri, altyapı sağlayıcıları, varlık finansmanı ve kripto varlıklar gibi pek çok farklı alanın “paydaşlarını kapsayacak şekilde tasarlandı”.

Türkiye’deki özel sektörün mesleki üst kuruluşu ve yasal temsilcisi olan TOBB’nin çatısında kurulan meclis öncelikli olarak açık bankacılık, kripto varlıkların regülasyonu ve ödeme mevzuatlarının istişare edilmesine yönelik konuları gündeme getirecek.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Özgener’in başkanlığında gerçekleşen seçim toplantısı sonucunda meclis başkanlığına Figopara Kurucusu ve Genel Müdürü Koray Bahar; meclisin başkan yardımcılığına ise Ödeal Genel Müdürü Fevzi Güngör seçildi.

“Bankaların ekmeğine yağ sürmek değil mi?”

TCMB’nin bu yıl yürürlüğe giren Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmeliği kapsamında ödeme ve elektronik para kuruluşları aracılığı ile kripto para işlemi yapılamıyor.

Kripto paralar ile ilgili 3 yılı uzun süredir paylaşımlar yapan Figopara Kurucusu ve Genel Müdürü Bahar, TCMB’nin kararı ile ilgili nisan ayında şu yorumu yaptı:

Bu düzenleme (elektronik) para kuruluşlarını oyun dışına itip, bankalara mahkum eder kripto aracı kurumlarını. Şimdi bu bankaların ekmeğine yağ sürmek değil mi? Hepimiz biliyoruz ki bankalar burada sınıfta kaldılar. Düzgün API hizmeti veremeyen bankalar bu işi nasıl becerecekler?

Bahar’ın yanı sıra Ödeal Genel Müdürü Fevzi Güngör’ün de kripto para ve blockchain teknolojileri ile ilgili geçmiş yıllara dayanan açıklamaları bulunuyor.

2017’de katıldığı Bloomberg programında madencilerin ağ içerisinde elde ettiklerin değerin, “günün sonunda hiç kimseye bir faydasının olmadığını” söyleyen Güngör, kripto paraların “altında yatan bir değerin olmadığını” dile getirmişti.

Güngör, 2 Şubat 2018 tarihli tweetinde, “Dijital içerikler için cevap nasıl torrent değilse, kripto paralar için de cevap ne Bitcoin ne de blockchaindir. Cevap, ‘Akbil’dir. Özel anahtarların, yarı-merkezileşmiş modellerle kağıdın yerini almasıdır.”* açıklamasında bulundu.

Röportajında kripto paralardan bağımsız olarak, blockchain teknolojisi hakkında konuşan isim, özellikle “akıllı sözleşmelerin çok enteresan” olduğunu söyleyip, blockchainin ilgili “kamusal düzenlemelerin” hazırlanmasıyla uygulama konabileceğini belirtti ve şu yorumu yaptı:

“Gidiyorsunuz, bir tapuyu devralacaksınız … Ben bir kere yaşadım. Satıcı diyor ki, ‘Parayı bana bankada ver çünkü ben tapuda almak istemiyorum.’ Orada bir sürü gasp oluyor. Ben de diyorum ki, ‘Tapuya gitmeden sen yolda kaçtın, ne yapacağım ben?’ Bunların çözümü açısından akıllı sözleşmeler, blockchain çok anlamlı teknolojiler gibi duruyor.”


*İngilizceden çevrilmiştir

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!