Binance, sahip olduğu oy hakkı sayesinde Tron ağının kontrolünü büyük şekilde ele geçirmiş durumda.
PoS (proof-of-stake) algoritmasıyla çalışan Tron’un toplam oy hakkının yüzde 56’sı Binance’in elinde.
Oy Sayısı
Brian Fabrian Crain tarafından paylaşılan verilere göre Binance şu anda Tron ağındaki oy hakkının çok ciddi bir kısmını elinde tutuyor.
What a joke: @binance controls 56% of the voting power on @tronfoundation. If they split their votes across 25 nodes, they’d have 499k per node and would control 25 out of 27 validating nodes. Decentralization theater. Centralized exchanges are an existential threat for crypto. pic.twitter.com/Ln7yfL8hP9
— Brian Fabian Crain (@crainbf) December 4, 2019
Crain tarafından yapılan açıklamalara göre eğer Binance sahip olduğu bu gücü gerçekten kullanmaya başlarsa Tron’daki 27 doğrulama düğümünün 25’ini kontrol edebilir.
Merkez Eleştirisi
Crain bu tabloyu paylaştıktan sonra bazı takipçiler Tron’un algoritmasını, bazı takipçiler Binance’in gücünü, bazıları ise gitgide merkezileşen kripto para platformlarını eleştirdiler.
That’s not a joke. That’s serious business. Tron, BinanceChain and others are showing the world that “decentralization” matters only as a buzzword. In practice it doesn’t matter at all.
The joke is on the projects wasting cycles on trying to achieve “better decentralized”
— Udi Wertheimer (@udiWertheimer) December 4, 2019
Tron şu anda PoS algoritmasını kullanıyor ve görünüşe göre bu algoritma, merkeziyetin önüne geçebilmiş değil. Bazı takipçiler, proof-of-work (PoW) algoritmasını kullanan Bitcoin gibi kripto paralarda da merkezileşme riskinin olduğunu vurguladılar. Çünkü bu kripto paralarda da belli bir madenci grubu, yeteri kadar hash gücüne sahipse, ağı kontrol edebiliyor.
Has other issues like mining cartels. Humans man, damn.
— RiganoESQ (@RiganoESQ) December 4, 2019
Crain bu durumda hem PoW ve PoS algoritmalarını eleştirdi hem de merkezi borsalara tepki gösterdi. Kendisi, Tron olayından yola çıkarak şu soruyu gündeme getirdi:
Eğer bu kripto paralar, merkezi platformlarda toplanacaklarsa o zaman Blockchain’in ne anlamı kalıyor? Bu merkezi platformlar ne sansüre ne de mevzuatlara karşı dayanıklılar. Yeni teknolojiyi kullanıp eski finans sistemini taklit mi edeceğiz yani?