Türkiye; blockchain analiz şirketi Chainalysis tarafından hazırlanan ve ülkelerin merkeziyetsiz finans (DeFi) platformlarını benimseme düzeylerine göre sıralandığı listede 13. sırada yer aldı.
- Toplam 154 ülkenin incelendiği listedeki ülkeler; DeFi platformlarında yapılmış işlemlerin satınalma gücü paritesine olan ağırlığına ve bu platformlardaki bireysel kullanıcılarca yapılmış işlemlerin toplam değerine göre sıralandı.
- DeFi kullanımının gelir düzeyi bakımından orta-yüksek segmentte bulunan ve güçlü bir kurumsal pazara sahip olan ülkelerde daha çok benimsendiği açıklandı.
- Büyük yatırımcılar, yapılan işlemlerin dağılımı bakımından DeFi pazarında kripto para piyasasının genelinde oynadıklarından daha büyük bir rol oynuyor.
- Bir DeFi protokolü olan dydx’in büyümeden sorumlu ismi David Gogel, bunun neyden kaynaklanabileceğini, “DeFi şu anda daha çok kripto para dünyasının içindeki insanlara hitap ediyor. Bununla sektörün içinde zaten bir süredir bulunan ya da bu yeni tür varlıkları denemeye yetecek kadar parası olan insanlar ilgileniyor. Ethereum’daki gas ücreti düştükçe, uzun vadede daha çok insan DeFi’a erişebilecek.” sözleriyle açıkladı.
- DeFi uygulamalarının benimsenmesi bakımından genel sıralamada ABD zirveyi çekerken onu Vietnam, Tayland, Çin, Birleşik Krallık izledi.
- Endekste 1 üstünden 0,40 puan alarak 13. sırada yer alan Türkiye; Fransa ve Avustralya’nın gerisinde kalırken İsviçre, Rusya ve Arjantin’i geride bıraktı.
- DeFi protokollerinin sitelerine Nisan 2019-Haziran 2020 tarihleri arasında yapılan ziyaretlerin büyük ölçüde Kuzey Amerika ve Batı Avrupa kaynaklı olduğu, Haziran 2020 itibarıyla Orta Asya ve Doğu Asya’nın da ön plana çıkmaya başladığı belirtildi.