Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance Listeledi: BurgerSwap (BURGER) Nedir?

Türkiye çıkışlı bir DeFi projesi olan BurgerSwap kurulduktan sonraki birkaç gün içerisinde yüz milyonlarca dolarlık likidite elde etti. Binance CEO’su Changpeng Zhao’nun da gözünden kaçmayan BurgerSwap (BURGER) nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır?

Binance’in DeFi projeleri için 100 milyon dolar fon ayırdığını duyurmasının ardından Binance Smart Chain tabanlı yeni bir DeFi projesinin duyurusu yapıldı: BurgerSwapSushiSwap’e rakip olarak geliştirilen bu platform, piyasaya 10 Eylül’de giriş yapmış olmasına rağmen birkaç gün içerisinde yüz milyonlarca dolarlık likidite elde etti. BurgerSwap 23-24 Eylül tarihleri arasındaki 24 saatlik dilim içerisinde 377 bin Binance Coin değerinde hacim elde etti. Platformdaki toplam likidite ise 1.4 milyon BNB’ye denk.

BurgerSwap’in bu başarısı kripto para takipçilerinin gözünden kaçmadı. Gerek yerli gerek yabancı kripto para takipçileri BurgerSwap hakkında araştırma yapmaya başlamışken bu isimlerin arasında Binance CEO’su Changpeng Zhao da yer aldı. Zhao BurgerSwap ile ilgili yaptığı incelemeler sonucunda bu projenin Türkiyeli araştırmacılar tarafından geliştirildiğini fark etti. Zhao’nun bununla ilgili paylaştığı tweet gözlerin BurgerSwap’e dönmesine yol açtı.

binance-turkiye-defi-burgerswap-burger

Changpeng Zhao BurgerSwap ile ilgili bu açıklamayı yaptıktan iki hafta sonra borsadan yeni bir açıklama geldi. Dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance, 24 Eylül TSİ 14:00’ten itibaren BURGER tokenını borsa bünyesindeki Innovation Zone’a ekleyeceğini duyurdu. Binance kullanıcıları bu doğrultuda BURGER/BNB paritesi ile işlem yapabilecekler.

BurgerSwap (BURGER) Nedir, Ne Gibi Avantajlar Sunar?

BurgerSwap ekibi bu projeyi “demokratikleştirilmiş bir otomatik piyasa yapıcı (AMM)” olarak tanımlamaktadır. Binance Smart Chain tabanlı bir DeFi projesi olan BurgerSwap; bu haliyle SushiSwap’i anımsatmaktadır. Kullanıcılar bu borsa üstünden likidite havuzuna katkıda bulunabilmekte, bu sayede BurgerSwap’in kendi tokenı olan BURGER tokenını kazanabilmektedir.

Bu proje ile ilgili hazırlanmış blog gönderilerine göre BurgerSwap’i diğer DeFi projelerinden (özellikle ‘gıda’ odaklı DeFi projelerinden) ayrı kılan birkaç farklı özellik var. Bunları BurgerSwap ekibi tarafından yapılan açıklamalar ışığında şöyle sıralayabiliriz:

  • Daha demokratik: BurgerSwap, çoğu DeFi projesinin yeteri kadar demokratik olmadığını öne sürmektedir. Ekibin iddiası, BurgerSwap ağındaki yönetim sürecinin çok daha kullanıcı odaklı bir şekilde ilerleyeceği yönündedir. BurgerSwap kullanıcıları bu doğrultuda işlem ücretlerine, staking ödüllerine, maden hızına dair söz sahibi olabilmektedir. Bu konulara yönelik düzenlenen oylamalara katılan kişilere belli bir miktarda staking ödülü de verilmektedir.
  • Daha az cep yakıyor: Ethereum ağında işlem yapmak, yoğun DeFi kullanımı nedeniyle hiç olmadığı kadar maliyetli hale geldi. Binance Smart Chain tabanlı olan BurgerSwap ise kullanıcılara daha düşük ücretlerle daha hızlı işlemler yapabilmeyi vadetmektedir.
  • Kullanıcı dostu: BurgerSwap; dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance’in kullanıcı kitlesine güvenmektedir. Bu kullanıcıları kendisine çekmeye çalışan BurgerSwap, Ethereum Virtual Machine ile uyumlu bir şekilde çalıştığı için kullanım kolaylığı sunmaktadır. Bu da BurgerSwap’e geçiş yapmayı düşünen kullanıcıların ve geliştiricilerin işini kolaylaştırmaktadır.

BURGER Kim Tarafından Geliştirilmiştir?

BurgerSwap geliştiricileri Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Çin ve Türkiye gibi ülkelerde ikamet etmektedirler. BurgerSwap’in belli bir ölçüye kadar Türkiye çıkışlı olduğu söylenebilse de ekip üyelerinin tam olarak kimler olduğu henüz bilinmemektedir. Ancak BurgerSwap, bu isimlerin “kısa süre içerisinde açıklanacağını” vadetmektedir. Bu doğrultuda BurgerSwap ekibinin SushiSwap’in kurucusu Chef Nomi gibi isimlerin aksine anonim olmak gibi bir niyetinin olmadığı söylenebilmektedir.

BurgerSwap ekibi Dr. Mehmet Sabır Kiraz, Dr. Süleyman Kardaş ve Tony Tai öncülüğünde geliştirilmiş olan EIP-2917 protokolünü kullanmaktadır. Bu protokol Uniswap gibi platformlardaki staking ödüllerinin hesaplanmasını kolaylaştırmaktadır. Bu gibi özel çalışmalardan ve Uniswap gibi projelerden etkilenen BurgerSwap, “orijinal” bir kod geliştirmiştir.

BurgerSwap Nasıl İşler?

BurgerSwap kullanıcıları borsaya tıpkı Uniswap gibi platformlarda olduğu gibi likidite sağlayabilirler. Borsanın arayüzüne genel bir bakış atan kullanıcılar karşılarına swap, pool ve governance olmak üzere üç farklı sekmenin çıktığını görebilmektedirler. MetaMask cüzdanını BurgerSwap’e bağlayan yatırımcılar bu arayüz üzerinden likidite havuzuna katılabilmekte ve BURGER kaza(na)bilmektedirler.

burgerswap-burger-token-arayuz
Kaynak

BURGER tokenlarının blokları bu likidite sayesinde kazılır ve kazılan her bir blokla 40 yeni BURGER tokenı üretilir. BURGER sahipleri blok başına düşen token miktarını değiştirmek için bir oylama düzenleyebilirler. Fakat BurgerSwap ekibi BURGER üretiminin dengede tutulabilmesi adına üst limit olarak 120, alt limit olarak ise 1 BURGER’lık bir kısıtlama getirdi.

Kullanıcılar borsada yer alan her tokenı BURGER paritesi ile alıp-satabilecekler. BurgerSwap’in ‘varsayılan’ olarak belirlediği bir diğer kripto para birimi ise Binance Coin’dir. Ortada bir likidite havuzu olduğu için kullanıcılar borsaya istedikleri pariteyi ekleyebilecekler. Fakat BURGER madenciliği yapabilmek için Binance Coin veya BURGER kullanmak şarttır.

BurgerSwap ekibi bu BURGER tokenlarının pre-mined (önceden kazılmış) olmadığını belirtiyor. Ayrıca projenin kurucusu olan Burger King’in yüklü miktarda token satışı yapmayacağı vadediliyor. Peki kurucu ekip nasıl para kazanıyor? Yanıt; elbette, işlem ücretlerinde gizli. BurgerSwap’te yapılan işlemlerden kesilen hizmet bedelinin %10’u kurucu ekibin hesabına aktarılıyor. BURGER tokenın kısıtlı bir arzı olmasa da kurucu ekibin payına düşen token miktarı hep orantılı bir şekilde değişecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment