Türkiye Cumhurbaşkanlığı Yatırım Bürosu Baş Proje Yöneticisi Ahmet Cüneyt Selçuk, Avrasya Blockchain Zirvesi etkinliğinde teknoloji start-up’ları hakkındaki fikirlerini açıkladı.
Selçuk, konuşmasında şunları ele aldı:
Türkiye’nin yatırım ortamı açısından size bilgi vereceğim. Erken dönem yatırım açısından bir ülkeyi neler çekici kılar? Başarılı yatırımların olması çok önemli bütün bunlara Türkiye olarak sahibiz ve sunumda da sizlere bundan bahsedeceğim. Destekleyici bir ekosistem ile başlayacağım. Türkiye’de büyük bir startup ekosistemimiz var.
Eminim 10 yıllık challenge olayını hatırlıyorsunuzdur 10 sene önce startup ekosistemi küçükken şimdi devasa bir boyuta ulaştı. Türkiye’deki devam eden reformların da bu sürece büyük katkısı oldu. 1982’de başlayan değişikliklikler SPK ile birlikte 2010’lara kadar modernleşme süreci ile devam etti. Tübitak’ın 15-14 programı da bununla ilgili ancak sonuç kısmında bununla ilgili bilgi vereceğim.
Hükumetin 2018’in sonunda aktif bir finanslama çözümü oldu ve hükümet ajansları ile TÜBİTAK aracılığıyla bir takım çalışmalar yapıldı. Girişimler ve startup’lar ve özel firmalara bir takım yatırımlar verilmesine karar verildi. Vergi kolaylıkları sağlandı, muafiyetler sağlandı ve aynı zamanda yatırımcılar ile startup’lara da verdiğimiz inisiyatifler oldu.
Evet gördüğünüz gibi son 10 yılda birlikte çalıştığımız yaklaşık 5.000 den fazla oluşum oldu. Türkiye’de insanlar çok fazla internette zaman geçiriyor. Daha fazla vaktimizi kitap okuyarak vs. geçirsek daha iyi olur ama Türk insanı günde 7 saatten fazla internette vakit geçiriyor ve dünyanın en fazla Facebook kullanan 9. ülkesi en fazla Instagram kullanan 5. ülkeyiz. Dolayısıyla eğer teknoloji ile ilgili internetle ilgili bir şeyi test edecekseniz Türkiye’de test etmeniz sizin için çok iyi ve faydalı olacaktır.
200.000 Dolardan Fazla Start-up Fonlaması Yapıldı
Biz 82 milyondan oluşan büyük bir nüfusa sahibiz. Türkiye 2050’ye kadar çok daha yüksek bir nüfusa sahip olacak. Türkiye nüfus olarak yükseliyor ve genç nüfusa sahibiz.
2010’dan beri yaptığınız yatırımlar bulunuyor ve bunlar son 3 yıl içerisinde arttı. 200 bin dolardan fazla parayı startup’lara yatırdık. Geçen sene exitler açısından çok başarılıydık. Geçen sene en büyük exit Türkiye’den çıkmıştı. Trendyol, Zynga ve Atlasian firmaları bu duruma birkaç örnek.
Türkiye’de Yatırım Yapın!
Son olarak yatırımcılar için gerçekten büyük bir fırsat var Türkiye’de aslında Türk hazinesi ve Türk hükumeti ile birlikte yatırım yapmak çok avantajlı. Türkiye’nin bilim ve TÜBİTAK programı ana yapısı aslında şu; bunlar üniversiteler ve teknoparklar aracılığı ve TÜBATİK’ın kendisi aracılığıyla ve hazine aracılığıyla finanse ediliyor ve yatırımcıları farklı 5 risk sermayesi yatırımı destekliyor ve bunlar arasından birisini seçiyorlar. Ondan sonra da teknoloji tabanlı girişim sermayeleri çıkartıyorlar. Tabii Türkiye’de başka fonlar da bulunuyor.
Önümüzdeki 5 yıl aslında yatırım fazı olacaktır. Dolayısıyla biz sizi Türkiye’de yatırım yapmaya ve bir sonraki satış raundu için hazırlanmaya çağırıyoruz.