NTV tarafından yapılan habere göre, bireysel yatırımcıdan vergi alınmaması görüşü ağır basıyor ve küçük yatırımcıyı koruyacak adımlara ağırlık verilecek. Ayrıca, yerel kripto para borsalarına da sermaye şartı getirilecek.
Kripto para borsaları sermayelerinin 1 milyar TL’nin altında olmaması yönünde görüşlerin olduğu ama yapılan piyasa araştırması sonrasında verilecek alt limite ilişkin tam kararın verileceği ifade ediliyor.
Düzenlemeyle bu firmaların, ”finansal kurum” halini almaları, bankalar gibi oranları, gelirleri, karlarını şeffaf bir şekilde ortaya koymaları zorunlu olacak.
Türkiye’de hizmet veren yurt dışı kaynaklı borsaların ise (Binance TR, FTX TR gibi) Türkiye’de hiçbir kurala tabi olmaması, MASAK denetiminin de dışında kalması nedeniyle Türkiye’de yerleşik sistem altyapısı kurması da kanun teklifinin önemli maddelerinden biri olması bekleniyor.
Kripto paralara yatırım yapan insanların korunması için de bankacılık düzenlemesine benzer bir yapı da olması gerektiği düşünülüyor.
Yerel borsalar, kendilerinde bulunan varlığının yüzde 97’sinin koruma altında olduğunu belirtseler dahi kripto paraların nasıl saklanacağına dair de bir düzenleme getirilmesi öngörülüyor.
KRİPTO PARADAN VERGİ ALINACAK MI?
Bireysel yatırımcıdan vergi alınmaması görüşü ağır basıyor. AK Parti’nin 24 Aralık’ta başlatmış olduğu kripto para düzenlemesi çalışmalarından sonra yerel kripto para borsaları nerdeyse 2 kat artış gösterdi.
Bu nedenle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da verilen bilgiler doğrultusunda Cumhurbaşkanı’nın da bir iki haftada bu düzenlemenin çıkması talimatı verdiği belirtiliyor.