Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türkiye’de Kripto Para Piyasası İçin Köklü Düzenlemeler: SPK’dan Açıklama Geldi!

SPK, kripto para düzenlemelerine son sürat devam ederken son bültene göre yeni düzenlemeler geldi. 

Türkiye’de kripto para piyasasına yönelik düzenlemeler hız kesmeden devam ediyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto paralara ilişkin yatırımcı koruma tedbirlerini genişletmeye odaklandı.

SPK bülteninde paylaşılan yeni bilgilere göre kurum, kripto para piyasasını düzenlemek ve yatırımcıları korumak amacıyla kapsamlı bir dizi yeni kural açıkladı. 7518 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nda yapılan değişiklikler kapsamında, kripto varlık hizmet sağlayıcıları ve platformları için önemli değişiklikler geliyor.

SPK yaptığı açıklamada, ilk olarak referans programları gibi reklam kampanyalarına, ilanlara ve duyurulara değindi:

Kurulumuza yapılan başvurularda müşteri nakitlerinin alınması ve saklanmasında farklı uygulama örneklerinin bulunduğu, müşteri emirlerinin çeşitli sosyal medya uygulamaları üzerinden de alındığı, ilgili mevzuat kapsamında ülkemizdeki diğer düzenleyici kurum ve kuruluşların yetki ve düzenleme alanına giren konularda yürütülen faaliyetler kapsamında kripto varlıkların listelenmesinin planlandığı, bazı varlıkların Kanun kapsamındaki yerinin listeleme esasları bakımından belirlenmesi gerektiği ve platformların reklam, ilan, duyuru ve kampanyaları ile yatırımcıların korunmasına yönelik diğer konularda düzenleme yapma ihtiyacının bulunduğu görülmüştür

Buna paralel olarak müşterilerine belirli bir getiri garantisi sunan, bir veya birden fazla kripto varlığa yatırım yapmaya teşvik eden ya da platforma müşteri kazandıran kişilere veya kazandırdıkları müşterilere herhangi bir menfaat ya da avantaj sağlayan promosyon kampanyaları düzenlenemeyecek.

Bu tür kampanyalar, karar tarihinden itibaren yatırımcı mağduriyetine yol açmayacak şekilde 15 gün içinde sonlandırılacak.

Kripto para düzenlemelerinde son durum

  • SPK’nın yeni bültenine göre müşterilere ait nakit ve kripto varlıkların platformların mal varlığından ayrı tutulması zorunlu hale getirildi. Bankalarda müşteriler adına açılan hesaplar, ilgili platform müşterilerine ait olduğunu belirtecek şekilde tanımlanacak ve amacı dışında kullanılamayacak.
  • Müşterilerin emirleri yalnızca platformların internet siteleri, mobil uygulamaları ya da kayıtlı telefonları üzerinden alınabilecek. Whatsapp, Telegram gibi sosyal medya mecraları üzerinden emir alınamayacak.
  • Platformlar, kripto varlıkların alım-satım, takas, transfer gibi işlemlerini yürütebileceği ancak bu işlemlerin döviz bürosu benzeri şekilde yapılması önerildi. Ayrıca izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı yapan P2P (eşler arası) dijital pazar yerlerinin 08.11.2024’e kadar faaliyetlerini sonlandırmaları gerekmektedir.
  • NFT’ler ve sanal oyunlarda kullanılan kripto varlıklar, SPK’nın denetim ve gözetimi dışında tutuldu.
  • Likidite sağlamak amacıyla fiyat verme faaliyeti yürüten ve yatırımcılara harici hizmet sunmayan kuruluşlar, platform faaliyeti olarak değerlendirilmeyecek.
  • Platformların tanıtım, reklam ve duyuruları objektif olması ve yanıltıcı bilgi verilmemesi gerektiği vurgulandı. “Yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgilere dayalı reklamlar yapılamaz ve mutlak getiri taahhüdü verilemez.” denildi.
  • Platformların Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. (MKK) ile gerekli teknik altyapıyı sağlayarak veri transferine yönelik entegrasyon yapması gerektiği belirtildi.
  • Platformlar, müşteriye ait varlıklar ve nakit üzerinde kendileri veya üçüncü kişiler lehine tasarrufta bulunamayacağı kaydedildi. “Ödünç kripto varlık işlemleri ve kaldıraçlı işlemler yapılamaz. Müşterilerin cüzdanlarında saklanmayan kripto varlıkların anahtarlarının platformda tutulması zorunludur.” diye eklendi.
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!