Site icon Koin Bülteni

Türkiye’de SPK Güvencesi ile Blockchain’e Yatırım Yapmanın Yolu: Blockchain Yatırım Fonları

Kripto paralarla beraber insanların adını sıkça duymaya başladığı blockchain teknolojisi kısa zamanda yatırımcıların ve şirketlerin odağına yerleşti. Art arda kurulan blockchain teknolojileri yatırım fonları, yatırımcılara güvenli ve kolay bir yatırım vaadediyor. Serimizin ilk yazısında blockchain yatırım fonlarının ne olduğundan bahsedeceğiz.

Kripto paraların hayatımıza girmesiyle aşina olduğumuz blockchain teknolojisi, veri depolama ve iletme alanındaki hızlı, yenilikçi ve yüksek derecede güvenli yapısıyla kısa sürede başta finans olmak üzere birçok sektörde kullanılmaya başlandı. Blockchain’in gücüne ve geleceğine güvenen yatırımcılar ise güvendikleri kripto paralara yatırım yaparak bu teknolojik devrimde kendilerine yer buluyor. Ancak kripto paraların yüksek volatilitesi ve karmaşık yapısı, kimi yatırımcılar için bu işi roket bilimine çevirebiliyor. Blockchain’in geleceğine güvenen ancak yatırımlarının resmi kurumlarca denetlenen profesyoneller tarafından yönetilmesini isteyen yatırımcılar için ise alternatif “blockchain yatırım fonları” oluyor.

Türkiye’de aktif olarak faaliyet gösteren 6 adet yatırım fonu bulunuyor. Fonlar, farklı varlık dağıtım stratejilerine sahipler ancak genel olarak karma ve değişken kategorileri altında faaliyet gösteriyorlar. Bu fonlar kripto paralara değil blockchain teknolojileri üzerine çalışan yazılım ve donanım şirketlerinin hisselerine yatırım yapıyor. Fonlar risk yönetimi ve yeni fırsatları değerlendirebilmek için tabi oldukları regülasyonlar çerçevesinde fonun bir kısmını borçlanma araçlarında ve farklı para birimlerinde tutabiliyor.

İlk Blockchain fonu, İş Portföy öncülüğünde 28 Haziran 2021 tarihinde yatırımcılara sunuldu. İş Portföyün ardından Garanti Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ve Fiba Portföy gibi sektörün devleri de bu alanda faaliyetlerini başlattı.

Yatırım fonları, müşterilerine birçok avantaj sunuyor:

Profesyonel yönetim

Yatırım fonları, sürekli piyasaları izleyen, deneyimli profesyoneller tarafından yönetilir. Bu yöneticiler deneyimleri ve soğukkanlılıklarıyla zorlu piyasa koşullarında ayakta kalabilir, fırsatları normal yatırımcılardan daha iyi değerlendirebilirler.

Nakite dönebilme yetisi

Yatırım fonlarında bankanız / aracı kurumunuz daimi alıcı pozisyonundadır. İsteğiniz halinde özgürce nakite dönebilirsiniz. Fon satış talebiniz alındıktan sonra, satın aldığınız fonun izahnamesinde belirtilen valör (verilen emrin hayata geçiş tarihi) tarihinde paranız hesabınıza geçecektir. Likidite krizleri nedeniyle son zamanlarda para çekim işlemlerini durduran kripto para borsalarını düşündüğümüzde nakite dönebilme yetisi oldukça önemli bir avantaj olarak karşımıza çıkıyor.

Regülasyonlar

TEFAS’ta (Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu) listelenen bütün yatırım fonları SPK (Sermaye Piyasalar Kurumu) tarafından regülasyona tabidir. Bütün fonlar, belirli periyotlarda iç ve dış denetimden geçmek zorundadır. Fonlar TakasBank bünyesinde muhafaza edilir. Fon varlıkları rehin edilemez, teminat olarak gösterilemez ve haczedilemez.

Yatırımcılar TEFAS üzerinden fonların fiyatını, performansını takip edebilir, ayrıca KAP (Kamu Aydınlatma Platformu) üzerinden fonların izahnamelerine, portföy dağılım ve performans raporlarına ulaşabilirler.

Blockchain fonlarına yatırım yapmak isteyen yatırımcılar, bankalarının ve aracı kurumlarının şubelerinden, mobil ve web uygulamalarından yatırım yapabilirler.

Exit mobile version