Fütürist konuşmacı Thomas Frey‘in merkeziyetsizleşmiş bir gelecek öngörüsü var. Twitter profilindeki unvanları arasında geleceğin mimarı, yazar ve DaVinci Enstitüsü’nde kıdemli gelecek bilimci de bulunan Frey, on yıl sonra itibari paranın yerini kripto paranın almaya başlayacağına dair iddialı bir açıklamada bulundu.
Time’s dergisine verdiği röportajda Frey:
”Kripto paralar daha uzun süre gündemde olacaklar ve 2030’a kadar ulusal para birimlerinin kabaca %30’unun yerini alacaklar. Çünkü işleyiş biçimleri çok daha verimli.” dedi.
Frey hangi paraların buna muvaffak olacağını spesifik olarak belirtmedi.
Bitcoin hem bir dijital para birimi hem de bir değer deposu olarak görülüyor ve bir ödeme metodu haline gelmesi açısından bazı gelişmeler de yaşandı fakat hala ABD ve Birleşik Krallık’taki e-ticaret işletmelerinde veya geleneksel dükkanlarda bir seçenek olarak görülmüyor. Bu da Frey’in öngörüsünü daha da ilginç hale getiriyor.
Frey, Bitcoin madenciliğinin tükettiği elektrik miktarından şikayet eden Uluslararası Para Fonu (IMF) genel müdürü Christine Lagarde’ın sözlerine de değindi.
”Christine Lagarde gibi insanların kripto paraların merkezi bankaları ve uluslararası bankacılığı alt üst edebileceğini söylemesi kayda değerdir.”
ABD federal yetkilileriyle kripto para üzerine görüşmesi planlanan Frey, Bitcoin işlemlerini gayrimenkul anlaşmalarına benzetti. Fiziki bir mülk yerine satıcı ”bulutta bir dijital yığının” alışverişini gerçekleştiriyor. Frey’in bakış açısı, kripto parayı mülk sayan ABD İç Vergi Dairesi’nin tanımından pek uzağa düşmüyor – lakin kripto para gayrimenkul ile aynı vergi mükellefiyetine tabi değil.
”Meşru Bir Varlık Sınıfı”
Fütüristler – gelecek bilimciler – geleceğe dair yorumlar yaparak onu şekillendirmeye ve ön görmeye çalışırlar. Aynı Frey’in kendinde gördüğümüz gibi:
“Our children’s children, who haven’t even been born yet, are counting on us to make great decisions!” More at https://t.co/8VMF5sOepB pic.twitter.com/bG8tn2Ei6l
— Thomas Frey (@ThomasFrey) March 1, 2018
Kripto paraların finans sistemi üzerindeki rolüne dikkat çeken tek fütürist Frey değildi. Institute for Global Futures‘tan James Canton da birçok kişinin söylemeye çalıştığını dile getirdi – “geleneksel küresel ekonominin yanında ortaya çıkan yeni bir varlık sınıfının meşrulaşması”.
Canton bu yeni varlık sınıfını, periyodik bir piyasaya sahip olduğu için hisse ve bonolara benzetiyor ve bu nedenle büyük zararlar kadar büyük kârlara da yol açabileceğini belirtiyor. Frey dalgalanmalara rağmen insanlara, yatırım portföyleriyle dikkatli denemeler yapmalarına değer bir alan olduğunu hatırlatıyor. Canton, yatırımcıların bunlara fırsat bulmasıyla kripto para finansından doğacak yatırım vasıtalarında artış olacağını öngörüyor.