Site icon Koin Bülteni

Ünlü Yatırımcı Anthony ”Pomp” Pompliano, Koin Bülteni’ne Konuştu: Bitcoin, Kripto Paraların Kralıdır

Anthony Pomp Pompliano Röportaj

Anthony Pomp Pompliano Röportaj

Bu haftanın röportaj konuğu bir çoğumuzun yakından tanıdığı Anthony Pompliano. Daha önceleri Snapchat, Facebook ve Full Tilt Capital gibi firmalarda çalıştıktan sonra, milyar dolarlık Morgan Creek fonuna kurucu ve ortak olarak geçiş yapan Anthony ‘‘Pomp’‘ Pompliano, Kripto Twitter dünyasının da en önde gelen isimlerinden birisi. Gün içerisinde attığı motive edici kripto tweetlerinin yanı sıra, özellikle Bitcoin konusunda dile getirdiği tahminleri ile de tanınan Pomp, Koinbülteni‘ne konuşan en güncel uluslararası isim oldu. Bundan bir önceki Binance Pazarlama Direktörü Ted Lin röportajımıza ise aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

KB: Öncelikle, röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkürler. Kolay bir soruyla, kripto dünyasına ne zaman ve nerede giriş yaptığınızı sorarak başlayalım isterseniz? 

AP: Kripto para madenciliği yapmaya yaklaşık 2.5 yıl önce başladım. İlk olarak merkeziyetsiz dünya için veri merkezleri kurma fikri ilgimi çekti. Oradan sonra cüzdanlar, borsalar ve kişisel ihtiyaçlarıma göre bu ekosistemin diğer yönlerini öğrenmek zorunda kaldım. Sonuç olarak, tam zamanlı buraya geçiş yaptım ve arkama hiç bakmadım.

KB: Blockchain ve kripto para birimlerinin geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce biri diğerini geçecek mi yoksa ikisi birbirini tamamlamakta mı?

AP: Bitcoin bu alemin kralıdır ve bunun yakın zamanda değişeceğini de zannetmiyorum. Blockchain ağlarının geri kalanı genellikle deneysel ve bazıları hayatta kalırken diğerleri başarısız olacak. Hangi blockchain ağının tam olarak nerede kullanılacağını ise zaman gösterecek.

KB: Yakın zamanda GUSD veya Bakkt veya Morgan Stanley’in yaptığı swap işlemleri gibi bir çok yeni umut vaat eden proje ortaya çıktı. Söz konusu projeler hakkında ne düşünüyorsun? Bunlar sonunda kripto dünyasını genel kabule ulaştırabilecek mi?

AP: Bence her bir proje bu piyasanın gelişimine ve olgunlaşmasına katkı sağlıyor. Kripto dünyası için olan en iyi şey daha fazla insanın Bitcoin satın alması ve/ya Bitcoin ile işlem yapması olacaktır. Eğer bir proje bunu bir şekilde yapabilecekse, ben bunu desteklerim.

KB: Hükümetler ve merkezi otoriteler. Yakın zamanda Türkiye’nin başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve kendisini varlık fonu yöneticisi olarak ataması hakkında bir tweet atmıştınız. Türk Lirası açıkça yüksek bir volatiliteye sahip. Sizce kripto para birimleri buna çare olabilecek mi?

AP: Bence kripto para birimlerinin itibari para birimlerine kıyasla bir çok avantajı var. Ancak bu kripto para birimlerinin her alanda onlardan daha iyi anlamına gelmese de, kesinlikle bir çok üstün olduğu özellik mevcut.

KB: Sizce kripto para birimlerini sadece Türkiye, İran, Venezuela gibi ekonomik kriz yaşayan ülkelerin yerine, Norveç, İsviçre, İsveç, ABD ve genel olarak Avrupa Birliği ülkelerinin itibari para birimi yerine geçebilir mi? 

AP: Kripto para birimlerinin bir para birimi olarak kullanılması en çok ekonomik dengesizlik yaşayan ve gelişmekte olan ülkelerde görülmekte. Zamanla gelişmiş dünya ülkelerindeki (kripto para) kullanımının da böyle bir hal alması beni şaşırtmaz. İnsanlar doğaları gereği sabırsızdır ve bence aklımızda tutmamız gereken önemli şey, yeni değer biriktirme araçlarının veya değişim araçlarının kabul edilmesinin zaman alacağıdır.

KB: Daha fazla düzenlemeye girdikçe, hükümetler ve düzenleyici kurumlar da kripto para birimlerine daha fazla karışmaya başlıyor. Bazı insanlar bunun kripto para birimlerinin merkeziyetsizlik doğasına aykırı olduğun düşünüyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? 

AP: Kötü niyetli kişilerin azaldığını garanti altına almak için düzenlenen piyasalara ihtiyacımız var. Aşırı düzenleme ve az düzenleme arasında çok ince bir çizgi var. Ben ABD menşeli düzenleyicilerin bunları çok zalimce yapmayarak iyi bir iş çıkarttıklarını düşünüyorum.  ABD’li düzenleyiciler çeşitli kötü niyetli kişiler üzerinde yasaları uygulamanın yanı sıra, yeniliği de destekliyorlar.

KB: Şu sıralar kripto para topluluğunda kripto para birimlerinin doğası ve bunların bir ödeme mi yoksa tasarruf aracı mı olduğuna dair tartışmalar yaşanmakta. Siz de Bitcoin ETF’si fikrini destekleyen kişilerden birisi olarak duruyorsunuz. Sizce olası bir ETF Bitcoin’i tamamiyle bir yatırım varlığına dönüştürüp, para birimi olarak işe yaramaz bir hale sokar mı?

AP: Bence ETF insanların düşündüğünün birazı kadar bile etkili olmayacak. ETF Bitcoin’i nüfusun daha alt kümelerindeki insanlar için daha erişilebilir yapacak ancak bir Bitcoin ETF’si, Bitcoin’in kullanım yolları gibi uygulamalarda somut bir etki yaparsa açıkçası beni şaşırtır.

KB: Ve son soru olarak, bazı startup firmaları bir çok hizmet tokeni piyasaya sürmeye başladı. Bazı uzmanlar hizmet tokenlerinin çok yakın bir zamanda baya popüler olacağını düşünmekte. Sizce kripto para birimlerinin geleceği hizmet tokeni odaklı mı olacak? Bunun da yanı sıra, eğer hizmet tokenleri ile menkul kıymet tokenlerini kıyaslayacak olsaydınız, size göre hangisi daha avantajlı olurdu? 

AP: Tokenleştirilmiş menkul kıymetler (menkul kıymet tokenleri) belirli kullanım alanlarına ve içsel bir değere sahip. Hizmet tokenleri ise yeni, deneysel bir mekanizma. Birisinin diğerine göre çok daha önceye dayanan bir başlangıcı olduğu için, ikisini kıyaslamak zor. Bence gelecekte ikisi de eş zamanlı olarak var olacak ve yatırımcılara ikisinin de ağırlıklı olduğu bir kombinasyon portföyü seçtirecek.

Exit mobile version