Site icon Koin Bülteni

Uzak Durmanız Gereken 5 Kripto Para ‘Fırsatı’

bitcoin madencilik virüsü

bitcoin madencilik virüsü

Pink Wojack – çaresizliği, umutsuzluğu ve yardıma muhtaçlığı temsil eden bir meme (caps).

Kripto para dünyasında capsler, kazançlı sonuç elde etme umutlarını tamamen yıkan büyük ölçüdeki fiyat düşüşlerinden sonra popüler olmaya başladı. Confido ICO’su, ZClassic pump and dump olayı ve bunun gibi bir çok olay kripto para dünyasının riskli olmaya devam ettiğinin göstergelerinden sadece bir kaçı.

Ancak riskin tavan yaptığı ve olası yatırımların ve fırsatların çok toksik olarak nitelendirildiği bazı durumlar var ve bunları fark etmek biraz olsun mümkün.

Hard Fork Çılgınlığı:

Bu olay Bitcoin‘in de başına geldi ve BTC fiyatları bir ara zirve yapıp  -Bitcoin Cash hard forku sırasında – sonra tekrar düşüş yaşamıştı. Ancak hard fork vaat eden nispeten küçük koinler de bu denli risk içeriyor. Bazı nedenlerden ötürü bazen kimse fork’tan sonra doğan yeni kripto para birimini satın almasa ve fork sadece bir yazılım güncellemesi olsa bile, hard fork lafından söz edilmesi bile fiyatları yükseltebiliyor. Eğer bir koin kendi hard fork olayı hakkında çok ses yapmaya çalışıyorsa, akla hayale sığmayacak gelişmeler vaat ediyorsa, olayların yatışmasını beklemek sizin yararınıza olacaktır.

Ana ağ Furyası:

Bir çok proje geçmişte ERC-20 tokeni olduğu bir döneme sahip. Bu aynı çoğu insanın ‘ben küçükken sarışınmışım’ demesi gibi bir durum. Bu gibi projelerin kendi madencilik protokolüne veya blockchain alt yapısına geçmesi genellikle büyük bir olay olarak görülmüştür. TRON veya EOS konusunda ise, bu ikisi kesinlikle büyük olaylardı. Ancak DADI gibi projeler için, ana ağın piyasaya sürümü fiyatları yükseltme konusunda çok az etkili olabildi. SONM projesi de herhangi bir önemli fiyat hareketi yaşatamadı. Ancak bazı durumlarda ana ağın piyasaya çıkma beklentisi veya token göç işlemi fiyatların orantısız bir şekilde artmasını sağlayabilir. Bir kripto para biriminin kendi ağına sahip olduktan sonra daha çok değerleneceğine dair herhangi bir garanti yok, bu sebeple bir koini veya tokeni sırf kendi blockchain alt yapısını vaat etti diye seçerken daha dikkatli olun. Bitcoin kendi blockchain alt yapısını karanlık bir dönemde yaptı ve kimse Genesis bloğu hakkında bu kadar gürültü yapmamıştı. Oyster Protocol (PRL) konusuna gelirsek de, gecikme yaşayan ana ağ genel olarak yaşanan fiyat düşüşüne bir darbe daha vurdu denilebilir.

Airdrop Alarmları:

Herkes bedava koin ister. Bir tane al bir tane de benden. Ancak bu gerçekten denildiği kadar etkili mi? ‘Snapshot’ olayları, yüksek beklentiler ve bedavaya kripto para veya token – sevilmeyecek bir nokta var mı ki? Ancak SuperNet ve Ardor snapshotları olayında, fiyat snapshot gününden hemen sonra düşüş yaşamıştı. NEO da Ontology airdrop’u sonrası düşüş yaşayanlardan bir tanesi. Buna ek olarak herhangi bir proje kendi güvenilirliğini kaybetmeden önce sadece belirli bir miktarda airdrop yapabilir. Şu an için DAPS Project, değişim işlemini iptal ettikten sonra, PeepCoin (PCN) sahiplerine özel bir airdrop yapma sözü veriyor. Ancak PCN fiyatları yine 1 Satoshi’ye düştü ve bir adet kısa süreli yükselmeden sonra neredeyse değerinin yarısını kaybetti.

Şişirme (Pump) Umudu: 

Bazı kripto tacirleri dolambaçsız bir şekilde istedikleri şeyi tak tak söylüyorlar. Bu gibi tacirlerin bazısı, düzenli şişirme işlemi yapan koinler arıyorlar ve bunun sebebini de ‘etkinlik kısa dönemli kar demektir’ olarak açıklıyorlar. Ancak piyasaya yeni girenler için, bu olay en kötü tip yatırımlardan bir tanesi olabilir. Şişirme veya fiyat yükseltme olaylarının gelmesi yavaş olabilir veya çok yakın bir zamanda gerçekleşmiş olabilir, ayı piyasası fiyatlara çökmüş olabilir ve şişirme işlemi de bu gibi sebeplerden ötürü tahmin edilen kadar güçlü olmayabilir. Şişirme geçmişine sahip bir koin seçmek demek, bu yapay fiyat yükseltme işlemi olmadan koin’in fiyatının bir anda dibi bulabileceği anlamına da gelmekte.

Çok Abartılı Bir Koin:

Eğer bir kripto para birimi eski teknolojilerin sunduğu bütün problemleri çözmeyi, dünya barışı getirmeyi, bütün hastalıkların çaresini bulmayı ve kutuplardaki fok balıklarının yalnızlığına derman olmayı vaat ediyorsa, olaya biraz şüpheci yaklaşmakta fayda olabilir. Özellikle işin içinde yeni bir ekonomik eko sistem modelinden bahsediliyorsa – bunlar bir Ponzi oyunu için kamuflaj olabilir. Centra (CTR) gibi projeler çok fazla heves ve coşku ile beraber gelmişti. Davor Coin (DAV) da inanılmaz vaatlerde bulunan başka bir projeydi. Ancak kripto para piyasasında hiçbir şeyin garantisi yok ve bir çok koin şu sıralar bile 2017’nin son döneminde yaşanan olayların coşkusuyla hayatta kalabiliyor ve piyasaya yeni gelenlere bu sefer olayların çok farklı olacağını anlatıyorlar.

Aslında ciddi projelerin kendilerini kanıtlaması yıllar alır ve vaat ettikleri şeyin gerçekleşmesi öyle 3-4 ay gibi bir sürede olmaz. Bu sebeple eğer bir koin çok çok aşırı sosyal medya kampanyası yapıyor ve Twitter üzerinde çok parlıyor gibi duruyorsa, bu dikkat edilmesi gereken bir projedir. En iyi ihtimalle böyle bir proje çok volatil olabilir, aynı LINDA projesi gibi. Lında projesi sosyal medya üzerinde çok fazla sükse yapan projelerden bir tanesi olmuştu. En kötü ihtimalle ise SkyCoin‘in olayında olduğu gibi hızlı bir çöküş yaşayabilir.

Yukarıdaki olaylar bir takım meşru kazançlar sağlamış olsa da, bu gibi olaylara inanmak bazı koin ve projeler çok fazla vaatte bulunup çok azını gerçekleştirebildiği için, bazen kayıplara yol açabilir.

Exit mobile version