Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Uzayda Bitcoin Madenciliği Yapıldı

Bir kripto madenciliği şirketi geçenlerde uzayın derinliklerinde bitcoin madenciliği yapabilmek için stratosfere bir balon gönderdi. Balon yaklaşık olarak 35.000 metre irtifaya ulaştı. Şirket bunun yanı sıra bu yıl bitcoin’in fiyatı hakkındaki olasılıkları da değerlendirdi ve kendi görüşlerini paylaştı.

Uzaya Gönderme Bir PR Şovu

Halkın tepkisini çekmek ve reklam yapmak olarak da bilinen PR şovları son dönemlerde piyasada etkin rol oynamakta. Miner One isimli şirket kendi deyimleriyle ”Uzay Madencisi Bir” (Space Miner One; SMO) olarak adlandırdıkları ”yüksek irtifada bitcoin madencilik ekipmanı balonunu” göğe saldı. Şirket kendisini ne bir madencilik havuzu olarak ne de bir bulut servisi olarak tanımlamıyor. Bunun yerine kendilerine ” kripto para kar edilebilirliğini kazmak isteyen bir grup insan” diyorlar.  Grup bitcoinin o kadar çok yükselme eğiliminde(bullish) olduğuna inanıyor ki, bu PR gösterisinin bitcoin fiyatının 35.000 ve üzerine çıkmasını sembolize eden bir işaret olarak görülmesini umuyorlar. 

Bu büyük kauçuk balon helyum gazı ile dolu ve arkasına paraşüt eklentisi yapılmış. İçerisinde ”Raspberry Pi 3 mikro bilgisayarına, bir bataryaya ve uydu telefonuna bağlı” iki ASIC USB Block Erupter cihazı var ve bunların hepsi karbon fiber SMO kapsülünün içine yerleştirilmiş vaziyette. Bununla da bitmeyen balon, içerisinde, yapılacak olan Miner One hediye çekilişinin şanslı kazanına verilmek üzere hediyelik eşya niteliğinde metal bir ‘bitcoin’ de bulunduruyor.

Bun ek olarak  cihaz ayrıca bağımsız bir güç kaynağına bağlı navigasyon ve yer belirleme ekipmanı bulundurmakta ve balonu aşırı sıcaklıklardan koruması için ısı düzenleyici ile ısı yalıtımı da ihmal edilmemiş. Miner One balonun salınma sürecini şu şekilde tanımlıyor:

”Space Miner One troposferin içinden geçiyor ve burada ASIC aktive edilip uydu alıcısı aracılığıyla internete aktarılıyor… Space Miner One stratosfere girdiği sırada ise düşen hava basıncı balonun 2.2m boyutundan 10+ metre boyutlarına çıkmasını sağlıyor ve onu yeryüzünden rahatça görülebilecek kadar büyütüyor.”

İniş sürecinin toplamının tahmini olarak 2 buçuk saat süreceğini belirten grup inişin devamını şu şekilde açıklıyor:

”balon patladı ve paraşüt devreye girdi. Bu aşamadan sonra da Space Miner One yeryüzüne olan yolculuğuna başlamış oldu.”

Group kendi Facebook sayfasında şunları ifade ediyor:

”Bitcoin madenciliği yapar vaziyetteyken 35.000 metre gibi bir irtifaya yükseldikten sonra Space Miner One yerküreye dönme sürecinin içine giriyor ve Litvanya sınırları içerisindeki açık bir alana inişini gerçekleştiriyor.”

Space Miner One Stratosferde

Space X ve buna benzer uzay yolculuğu şirketleri ticari uyduların uzaya fırlatılması fiyatını düşürdükçe, çoğu girişimci ve madencilik şirketi tarafından bitcoin madenciliğini atmosferin üzerinde yapmak çok daha çekici görünmeye başlıyor.

Uzaydaki bitmek bilmeyen güneş enerjisi ve dondurucu soğukların ikisi de belki ileride bir gün madencilik süreçleri için yaygın olarak kullanılabilecek önemli çözümler sunuyorlar. Bitcoin geliştiricisi Peter Todd’un geçen yılın Ağustos ayında vurguladığına göre uzay madenciliğinin üçüncü yararı ise bunun yörüngede üretilen enerjiyi kullanmanın ekonomi ile alakalı tek yolu olması. Bu yöntemin ” uzayda biriken güneş enerjisini dünyaya yansıtıp daha sonrasında bunu elektrik biçimi halinde kullanmaktan” çok daha ekonomik olduğunu belirtti.

Space Miner One’ın içerisinde herhangi bir güneş enerjisi paneli bulunmamasına rağmen stratosfer düzeyindeyken düşük sıcaklıklardan faydalanabilir ve madencilik süreci esnasında yeryüzü ile uydu telefonu aracılığıyla iletişim kurabilir. 2.5 saatlik görev süresi ve Block Erupter cihazının madencilik hashrate’inin 330 Mh/s olduğu da göz önüne alınırsa Space Miner One bu süre içerisinde bir satoshi (bitcoin’in en küçük birimi) bile çıkartamamış gibi gözüküyor. Ancak görev gene de uzayda bitcoin madenciliği yapabilmek adına bir kanıt niteliği taşımakta.

Bitcoin Yükselecek

Miner One şirketinin CEO’su Pranas Slusnys durumu şöyle ifade ediyor:

”Bitcoinin değerinin artacağı kanısındayız çünkü BTC hala dünyanın en popüleri ve blockchain teknolojisi onayına sahip kripto parası konumunu korumakta. Piyasadaki güncel dolduruşların aksine Bitcoin için durmadan büyüyen bir ilgi ve istek görüyoruz.”

Buna ek olarak şirket 1,500 den fazla topluluk üyesine bir anket yaptı. Miner One’ın paylaştığı verilere göre ”bunların %31’den fazlası Bitcoin’in bu yıl içinde 15.000 dolar seviyesinin üzerine, %26’sı 25.000 dolar üzerine ve %10’u ise 35.000 dolar üzerine” çıkacağını düşünüyor.

Miner One şirketinin bu PR gösterisi hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment