Site icon Koin Bülteni

Vay Anam Vay: MASAK’ın Kripto Para Rehberi, Dogecoin ve Shiba Inu (SHIB), Ethereum Classic

vay-anam-vay-kripto-para-dogecoin-elon-musk-shiba-inu-shib-token-masak-vergi-duzenleme-regulasyon-ethereum-classic

Vay Anam Vay, Neler Dönmüş Satoshi ya? serisinin on ikinci yazısındayız. Bu hafta Türkiye’de regülasyon ve vergi bakımından bazı gelişmeler yaşandı, ABD’de SEC’nin başkanından bazı açıklamalar geldi, Citi’nin kripto para piyasasına girmeyi düşündüğü öğrenildi ve altcoin pazarında yeni trendlere tanıklık edildi.

Bunların her biri, üstünde ayrı ayrı konuşulabilecek konular. Ancak bu haftaki yazımızda yalnızca MASAK’ın kripto para platformları için yayımladığı rehberden, Dogecoin’in yerini almaya çalışan SHIB tokendan ve kendi adına sıra dışı bir grafik çizen Ethereum Classic’ten bahsedeceğiz.

Bu haftaki yazı, MASAK’ın maddelerini tek tek sıraladığımız için geçen haftakilere kıyasla daha uzun oldu. Fakat buna değer. Çünkü rehberde gerçekten ilgi çekici maddeler yer alıyor.

MASAK’ın sıraladığı “şüpheli” tipler

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), kripto varlık hizmet sağlayıcıları için hazırlanmış rehberi yayımladı

Rehberde suç gelirlerinin aklanması, terörizmin finansmanı gibi yasa dışı amaçlarla yapılan işlemlerin önüne geçmek için ne gibi önlemler alınabileceği, bu işlemlerin ne şekillerde bildirilmesi gerektiği ve hangi işlem ve kullanıcı tiplerinin şüpheli sayılacağı açıklanıyor.

Bu alt başlıkta, MASAK’ın örnek olarak gösterdiği şüpheli işlem tiplerini sıralayalım.

Şüpheli müşteri profiline ilişkin tipler
Gerçekleştirilen şüpheli işlemlere ilişkin tipler
Şüpheli işlemler ile ilgili genel tipler
Terör örgütleriyle bağlantısından şüphelenilen veya riskli ülkelerle gerçekleştirilen işlemlere ilişkin tipler

Rehberdeki bilgilere göre kripto para platformları, şüpheli bulunan tespitleri en geç 10 iş günü içinde, bazı durumlarsa ise derhal MASAK’a bildirecek. Yükümlülüğünü yerine getirmeyene 4 milyon liraya kadar para cezası uygulanacak.

Shiba Inu (SHIB) fiyatı “vay anam vay” dedirtiyor

Piyasadaki bazı kripto paralar, Ethereum’un yerini alma misyonu ile yola çıkıyor ve “Ethereum killer” ünvanını benimsiyorlar. Bunun bir de Dogecoin versiyonu var: Kendisini Dogecoin Killer olarak tanıtan, Shiba Inu token (SHIB).

İsmini Dogecoin ile de özdeşleşmiş Shiba Inu cinsi köpekten alan SHIB, kendisini “deneysel bir proje” olarak öne sürüyor. Bu deneyin ölçeği, 8 Mayıs Cumartesi günü biraz büyümeye başladı.

CoinGecko verilerine göre SHIB, bundan 7 gün önce 0,000002 dolar gibi bir fiyata sahipti. Bu sayı, 7 Mayıs’a kadar devasa bir değişim göstermedi.

CoinGecko’ya göre 7 günlük SHIB grafiği

Ancak SHIB fiyatı, geçtiğimiz son birkaç saat içinde yaşanan tüm bu olayların ardından birkaç kat yükseliş gösterdi. OKEx’teki SHIB/USDT tahtasına göre SHIB’in açılış fiyatı 0,00000520 dolar; zirve fiyatı 0,00001988 dolar oldu.

Kelimenin tam anlamıyla, birkaç saat içerisinde %282 değer artışı yaşandı. Ne var ki fiyat, Huobi’den gelen ani bir haberle düşüşe geçti.

Borsa, bugün sabah 10 sularında “SHIBU cüzdanlarında yaptığı güncelleme sebebiyle para yatırma işlemlerini durdurduğunu” açıkladı. Huobi, yatırma işlemlerini bugün 08:30’da açmıştı. Neden bir güncelleme gerektiği, bilinmiyor. 

Ethereum’dan “klas” hareketler

Bu alt başlıkta Ethereum’dan değil, onun bir diğer versiyonu Ethereum Classic’ten bahsedeceğiz.

1 Mayıs 2019 tarihinde, 5 dolar 84 centten 1 tane Ethereum Classic (ETC) aldığımı varsayalım. CoinGecko verilerine göre 1 Mayıs 2019’dan 2 Nisan 2021 tarihine kadar, cüzdanımda göreceğim en yüksek sayı 14 dolar 38 cent olacaktı. ETC fiyatı, bu zaman aralığı boyunca bu seviyenin üstüne hiç çıkmadı.

Bu tablo, son haftalarda değişmeye başladı. 2 Nisan’da 14,38 dolar olan ETC, 2 gün önce 160,92 dolara çıktı. Yazım sırasında 121 dolardan işlem görüyor ve 1 haftada %230’dan fazla değer kazanmış durumda.

Forbes’un haberine göre BitBull Capital’ın CEO’su Joe DiPasquale, fiyattaki hareketlilik hakkında şunları söylüyor:

“Ethereum Classic fiyatı, kısmen ETH fiyatındaki ralli sonrası oluşan spekülasyon; kısmen de ETC’nin ETH 2.0 güncellemesinden sonra daha fazla ilgi görmeye başlayabileceği yönündeki spekülasyon yüzünden yükseliyor. ETH proof-of-stake’e geçiş yapacağı ve ETC proof-of-work kullanacağı için, ETC’nin (Ethereum’dan) bağımsız şekilde çalışma fırsatı olacak.”

Noble Gold Investments’ın Collin Plume, ETC fiyatındaki artışın genel olarak altcoin piyasasındaki hareketlilikle açıklanabileceği görüşünde:

“Yatırımcılar, (piyasada) neler varmış diye görmek için en büyük kripto paraların haricindeki kripto paralara bakıyorlar. Ucuza alıp HODL yapabilecekleri ve milyoner olabilecekleri şeyi arıyorlar.”

Exit mobile version