Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vay Anam Vay: Square, Microsoft, Scam, CME Group, Avustralya, Grayscale ve Çin

Vay Anam Vay, Neler Dönmüş Satoshi ya? serimizin otuz sekizinci yazısındayız. Hareketli geçen ekim ayını geride bırakan kripto para piyasası, bu haftaki Fed açıklamasının ardından dengesini korudu.

Bu haftaki yazıda kısaca Square’in raporundan, Microsoft’un metaverse planından, parasını kaptıran bir kripto para yatırımcısından, CME Group’un ether kararından, Avustralya’nın dev bankasından, Grayscale’den ve Çin’den bahsedilecek.

Square’in üçüncü çeyrek faaliyetlerine genel bakış

Twitter CEO’su Jack Dorsey’nin şirketi Square, üçüncü çeyrekteki finansal tablosunu bu hafta açıkladı.

Çeyrek için toplamda 3.84 milyar dolarlık gelir açıklayan şirketin brüt kârı 1.13 milyar dolar oldu.

Cash App adlı mobil ödeme uygulamasında yapılan bitcoin (BTC) işlemleri, Square’in finansal tablosuna 1.82 milyar dolar gelir ekledi. Şirketin bu işlemlerden elde ettiği brüt kar kâr ise 42 milyon dolar oldu.

Square, çeyrek bazında yaşanan bu düşüşü “bitcoin fiyatındaki görece stabiliteye” ve bunun “trading hareketliliği üstündeki etkisine” bağladı.

Şirket, Cash App’te yapılan işlemlerden yılın ilk çeyreğinde 3.51 milyar dolar; ikinci çeyreğinde 2.72 milyar dolar gelir elde etmişti.

Square Ekim 2020 tarihinde 50 milyon dolarlık, Şubat 2021 tarihinde 170 milyon dolarlık bitcoin satın almıştı. Yapılan açıklamaya göre bu yatırımların 30 Eylül itibarıyla değeri 352 milyon dolar seviyesindeydi.

Microsoft da metaverse ekosistemine adım atıyor

Facebook’un ismini Meta olarak değiştirmesinin ve metaverse stratejisini duyurmasının kısa süre ardından, Microsoft da metaverse planlarını açıkladı.

Microsoft’un bu hafta yaptığı açıklamaya göre Microsoft Teams kullanıcıları, metaverse deneyimini 3D avatarlar aracılığıyla yaşayacaklar. Microsoft Teams görüşmelerinde kullanılabilecek bu avatarları görmek için VR gözlüğüne gerek olmayacak.

Microsoft Teams görüşmelerindeki avatarlar, Görsel: Microsoft

Yapay zeka teknolojisinin de kullanılacağı platform, kullanıcılarına avatarları ile etkileşimde bulunma fırsatı tanıyacak. Üç boyutlu avatarlar, konuşan kişinin sesini algılayarak hareket edebilecek, konuşan kişiler söz almak istediklerinde avatarları üzerinden el kaldırabilecekler.

Microsoft Teams kullanıcıları, 2D deneyimin üstüne VR gözlüklerini de kullanarak avatarları üzerinden sanal bir dünyada, 3D olarak bir araya gelebilecekler.

Şu an için test aşamasında olduğu aktarılan projenin 2022’nin ilk yarısı itibarıyla kullanıma hazır olması bekleniyor.

Microsoft Teams ile sanal ortamda toplantı, Görsel: Microsoft

Coinbase kullanıcısı 200’den fazla bitcoin’ini kaptırdı

ABD’deki federal yetkililerce yapılan açıklamaya göre kripto para borsası Coinbase’in bir müşterisi, 200’den fazla bitcoin’ini dolandırıcılara kaptırdı.

Business Insider’ın haberine göre olay, Los Angeles’taki federal savcının Huobi Global cüzdanına gönderilmiş yaklaşık 600.000 dolarlık bitcoin’in iade talebini onaylamasının ardından gün yüzüne çıktı.

Bir yatırımcı, Nisan 2021 tarihinde Coinbase’ten 200 tane bitcoin satın aldı ve işlemi gerçekleştirdikten sonra hesabının kitlendiğini söyleyen bir bildirim ile karşılaştı. G.R. adlı yatırımcı, Coinbase’in müşteri hizmetlerine bağlanma umuduyla bildirimde yer alan bir numarayı aradı.

Telefonun öbür ucundaki dolandırıcı isim, hesap ayarlarında bazı değişiklikler yapmasını istedikten sonra G.R.’ın hesabına erişim sağladı ve önce günlük işlem limitini artırıp, daha sonra bazı bildirim ayarlarını değiştirdi.

Kimliği tespit edilmeyen dolandırıcı, 20 Nisan 2021 günü Türkiye saati ile 12:02:40 ile 12:12:41 arasında G.R.’ın hesabından 11 milyon 570 bin 138 dolarlık bitcoin ve XLM aldı.

Federal yetkililer, hesaptan çıkan 206 bitcoin’den 10,2’sinin Huobi Global’ın cüzdanına gönderildiğini tespit etti. Los Angeles’taki savcılık ofisinin basın ilişkilerinden sorumlu Thom Mrozek, Huobi Global’ın bu paraya dava sonuçlanıncaya dek bloke koyduğunu ve soruşturmanın devam ettiğini söyledi.

Bitcoin’in ardından ether sözleşmelerinin de ‘mikro’su geliyor

Chicago’daki vadeli işlem borsası CME, gerekli izinlerin alınması halinde ürün yelpazesine 6 Aralık itibarıyla mikro ölçekteki ether vadeli işlem sözleşmelerini de eklemeyi planlıyor.

Mikro boyuttaki sözleşmeler, normal boyutta olanlardan farklı olarak bir tam ether’a değil, bir tam ether’ın onda birine karşılık gelecek.

CME Group’ta halihazırda işlem gören ether sözleşmelerinin tanesi, 50 adet ETH’e denk geliyor. Borsada şubat ayında işlem görmeye başlayan ether sözleşmeleri için şu ana dek toplamda 675.500 sözleşmeden fazla (yaklaşık 33.8 milyon ETH’e karşılık geliyor) hacim oluştu.

Normal sözleşmelerin yanında mikro ürünleri de bulunan CME Group, bitcoin için de benzer bir yol izleyip normal boyuttaki bitcoin sözleşmelerinden sonra mikro bitcoin vadeli işlem sözleşmelerini de işleme açmıştı.

Nakit uzlaşmalı olacak şekilde açılacak mikro sözleşmelerin, daha küçük boyutta olacakları için Ethereum yatırımcılarına daha uygun maliyetli, verimli ve etkili bir şekilde yatırım yapma imkanı sunması bekleniyor.

Avustralya’nın bankacılık devinden kripto para hamlesi

Avustralya’nın en büyük bankası Commonwealth Bank, bankanın mobil uygulamasını kullanan müşterilerine kripto paralara yönelik hizmetler sunmaya başlıyor.

Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre Commonwealth Bank, Avustralya’daki büyük bankalar arasında müşterilerine bitcoin ve daha farklı kripto paraları alıp, hesaplarında tutma imkanı tanıyan ilk isim olacak.

Bankanın 6.5 milyon kişi tarafından kullanılan uygulamasında bitcoin, ether, bitcoin cash, litecoin dahil olmak üzere 10 farklı kripto para kullanılabilecek.

Kripto para entegrasyonunu sağlamak için Gemini ile birlikte çalışan Commonwealth Bank, önümüzdeki haftalarda başlatmayı planladığı pilot çalışmasının ardından gelecek yıl itibarıyla tam ölçekte hizmet vermeyi hedefliyor.

Avustralya’nın en büyük bankası olan Commonwealth, yasa dışı amaçlı kripto para kullanımının önüne geçebilmek için blockchain analiz firması Chainalysis ile de birlikte çalışıyor olacak.

Bankanın CEO’su Matt Comyn, insanların kripto para ticareti yaparken kullandıkları platformun “güvenli” olmasını istedikleri ve kriptolara yönelik kararı, müşterilerden gelen ve gitgide büyüyen bu talebi karşılamak için aldıklarını söyledi.

Grayscale’in ana şirketi 10 milyar dolar değerlemeye ulaştı

Digital Currency Group, SoftBank ve Google’ın girişim sermayesi kolu ile yaptığı anlaşma sonucunda 10 milyar dolarlık bir değerleme elde etti.

Pazartesi günü yapılan açıklamaya göre aralarında SoftBank’in, Google’ın fonu CapitalG’nin, Ribbit Capital’ın, GIC Capital’ın yer aldığı bir grup yatırımcıya 700 milyon dolarlık hisse satışı yapılıyor.

Digital Currency Group tarafından paylaşılan bilgilere göre bu işlem, şirketin eski hissedarlarının, sahip oldukları hisselerin bir kısmını yeni yatırımcılara satmasıyla gerçekleştirildi. Hissedarların hiçbirini hisselerinin tamamını satmadı.

2015 yılında kurulan Digital Currency Group, çatısı altında dünyanın en büyük dijital varlık yöneticisi Grayscale Investments ve medya şirketi CoinDesk gibi isimleri barındırıyor. Barry Silbert öncülüğündeki şirket şu ana kadar 200’ü aşkın şirkete yatırım yaptı.

Alphabet Inc.’e bağlı CapitalG, bu yatırımıyla birlikte kripto para dünyasına ilk adımını atmış oldu.

Çin’de milli değerleri yansıtan NFT’lere destek verilecek

Çin’in Ant Group, Tencent, JD.com gibi teknoloji devleri, non-fungible token (NFT) ekosisteminin geleceğiyle ilgili kendi aralarında bir sözleşme imzaladılar.

Toplamda 11 kuruluşun imzaladığı Dijital Kültür ve Yaratıcı Endüstrilerde Öz Regülasyon Sözleşmesi, “reel sektöre fırsat yaratılmasını, milli kültürün desteklenmesini, kanunun aslına uyulmasını, (üretilen) değerlerin desteklenmesini, tüketici haklarının korunmasını, siber güvenliğin sağlanmasını, sanal paraların ortadan kaldırılmasını, spekülasyonun ve mali risklerin önlenmesini ve kara para aklamanın önüne geçilmesini” amaçlıyor.

Sözleşmede Çin’in teknoloji devlerinin yanı sıra devlet televizyonu CCTV’ye bağlı CCTV Animation Group’un, Çin Güzel Sanatlar Akademisinin, Hunan Müzesi gibi kuruluşların da imzası bulunuyor.

11 ismin yer aldığı grup, milli değerleri yansıtan non-fungible token formatındaki içeriklerin desteklenmesi ve bu ekosistemin büyümesi için çalışacak.

Bu sırada kendi oluşturdukları standartlarla öz regülasyondan geçecek kuruluşlar, NFT ekosisteminin gelişimine katkıda bulunurken bu ekosistemdeki spekülatif faaliyetlerin de önüne geçmeyi hedefliyor.


Görsel: Microsoft’un sanal dünyası, Microsoft, görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!