Ticari yaptırımlarla mücadele eden Venezuela hükümetinin Türkiye ve İran merkezli bazı şirketlere Bitcoin ile ödeme yaptığı açıklandı. Venezuela Merkez Bankası kaynaklı bilgilere göre hükümet ABD gibi ülkelerin uyguladığı ambargodan kaçabilmek için kripto para kullanmayı tercih etti.
Yerel haber kaynaklarına göre Venezuela Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı, dış ticaret işlemlerinde Bitcoin ve kripto para kullanıldığını doğruladı. Venezuela Merkez Bankası öncülüğünde gerçekleştirilen bu işlemlerin bir kısmının Türkiye ve İran ile yapıldığı açıklandı. Buna göre Venezuela, Türkiye ve İran merkezli bazı şirketlere Bitcoin ile ödeme yaptı.
Türkiye’deki şirketlere Bitcoin ödendi
Venezuela hükümeti ABD gibi ülkeler tarafından uygulanan yaptırımlara karşı Ambargo-Karşıtı Yasa’yı hazırladı. Hükümet bu yasayı siyasi ve ticari ambargoları aşmak, getirilen kısıtlamalara birer alternatif bulmak için kullanıyor.
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, bu kısıtlamaları aşmak için Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin kullanımını teşvik ediyor. Bu uygulamayı dış ticarette hayata geçiren Venezuela Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı şu ana dek Türkiye ve İran merkezli bazı şirketlere Bitcoin ile ödeme yapılmasına olanak tanıdı. Şirketlerin ismi açıklanmazken bu olay yerel basında “Venezuela Merkez Bankası’na göre Türkiye ve İran gibi müttefik ülkelerdeki bazı şirketlere Ambargo-Karşıtı Yasa kapsamında Bitcoin ile ödeme yaptığı ifade edildi.” şeklinde yer buldu.
Bitcoin ve kripto para kullanımı yaygınlaşıyor
Venezuela hükümetinin “kripto para veya blockchain tabanlı diğer varlıkların da kullanıldığı yeni bir finansal mekanizma” üretmeye çalıştığı aktarıldı. Hükümet bu doğrultuda dış ticaretteki Bitcoin kullanımını artırmayı hedefliyor. Venezuela Maliye Bakan Yardımcısı Tareck El Aissami, 30 Eylül tarihli açıklamasında şu ifadeye yer verdi:
“Hükümet kripto para kullanımını yaygınlaştırabilmek için çiftçilere kripto para ile kredi dağıtmaya başladı. Yalnızca Petro değil (ülkenin kendi dijital parası), birkaç farklı kripto para kullanılıyor.”