Güney Amerika’da yaşayan pek çok insan, ülkelerinde yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle kripto paralara geçiş yapmayı başladı.
Venezuela’da Bitcoin ve özellikle gizlilik odaklı Dash gibi kripto paraların epey yaygın bir şekilde kullanıldığını görebiliyoruz. Dash için her ay 200 civarında esnafın ve binlerce kişinin özel cüzdan indiriyor olması, kripto para kullanımının ne kadar hızlı bir şekilde yayıldığını gösteriyor.
Dash’in geliştirici şirketi olan Dash Core Group’un CEO’su Ryan Taylor, Venezuela ile ilgili şu yorumları yaptı:
“Venezuela’da her ay on binlerce kişi cüzdanımızı indiriyor. Venezuela bu yılın başlarında Çin’i ve Rusya’yı geçerek bizim için en büyük ikinci pazar haline geldi.”
Taylor’ın açıklamalarına göre Venezuela‘daki Subway ve Calvin Klein şubeleri dahi Dash’i kabul etmeye başladı.
Kripto para startuplarından olan Ripio yakın zamanda bir anket yaptı ve Latin Amerikalı vatandaşların Blockchain teknolojisine epey ilgi duydukları sonucuna vardı.
Ripio’nun Arjantin’de 890 kişiye yaptığı anketin sonuçlarına göre anket katılımcılarının bir çeyreği, Blockchain teknolojisinin önümüzdeki beş sene içerisinde finans dünyasını değiştireceğine inanıyor. İnsanlar ayrıca Blockchain teknolojisiyle birlikte modern finans sisteminin “herkesçe erişilebilir” hale geleceğini düşünüyorlar.
Güney Amerika pazarının değerini fark eden Dash yönetimi, Kripto Mobile Corporation (KRIP) ile işbirliğine girişti. Latin Amerikalı vatandaşlar iki organizasyon arasındaki işbirliği sayesinde günlük hayatlarında çok daha rahat bir şekilde kripto para kullanabiliyorlar.
Taylor’ın açıklamalarına göre Dash, Venezuela’dan başka ülkelerde de yayılmaya başladı. Hatta Taylor, Türkiye’den de bir adım bekliyor:
“Venezuela haricinde de enflasyonun yüksek olduğu ülkeler var. Şu anda Türkiye’deki durumun bu yönde olduğunu görüyoruz. Ukrayna, Arjantin gibi ülkelerde yüzde 20-30 oranlarında enflasyon var. Bence yüzde 20-30 gibi oranlar, insanları yeni şeyler denemeye itmek için gayet yeterli. Diğer ülkelere yayılmadan önce ilk olarak Venezuela’da gelişeceğiz.”
Venezuela’daki ekonomik durumun git gide kötüleştiğini söylemek mümkün. Ayrıca ülkedeki vatandaşların ciddi bir kısmı başka ülkelere göç etmeye başladı. Birleşmiş Milletler yetkililerinin tahminlerine göre Haziran ayı itibariyle 2.3 milyon Venezuelalı Ekvador, Kolombiya, Peru, Brezilya gibi ülkelere göç etti.