Ethereum kurucusu Vitalik Buterin, katıldığı bir soru cevap etkinliğinde, Ethereum ağının geleceğine dair bazı tahminlerde bulundu. Ethereum ağının er ya da geç saniyede 1 milyon işlem yapacak kapasiteye geleceğine olan inancını belirten Buterin; bununla da yetinmeyerek; bir süre sonra ise bu sayının saniyede yüz milyon işleme çıkacağını iddia etti.
Önde Gelen Blockchain Ağları Arasında Tek Sorun Ölçeknelebilirlik
Buterin, daha önce katıldığı etkinliklerde ve çeşitli basın toplantılarında; Ethereum ve diğer önde gelen Blockchain ağlarının yaşadığı en büyük sorunun ölçeklenebilirlik konusunda yaşanılan problemler olduğunu iddia etmişti.
Örneğin, Ekim 2017’de yatırımcı Nuval Ravikant ile katıldığı ve Tech Crunch tarafından organize edilen bir etkinlikte konuşan Buterin, Bitcoin ve Ethereum’un en iyi durumda dahi saniyede 3 ila 6 işlem arası bir kapasitede kaldığını belirtmiş ve bu durumun Blockchain teknolojisini biraz da olsa geride bıraktığını ifade etmişti.
Visa gibi ödeme yöntemleri, Nasdaq gibi geleneksel borsa kurumları veya diğer sektörlerin önde gelen temsilcilerinin saniyede yüzlerce hatta binlerce işlem yapabildiğini aktaran Buterin, bu durum çözülmeden Blockchain’in beklenen potansiyeline asla ulaşamayacağına vurgu yapmıştı.
Buterin, o dönemde yaptığı açıklamalarda şunları söylemişti:
”Bitcoin şu anda saniye başına üçten biraz daha az işlem gerçekleştirebiliyor. Bu rakam dörde dahi çıksa yine iyi bir sayı değil, bu çok net. Ethereum’da da şu an sayı 5 ila 6 arasında ki 6 olması, zirve kapasite anlamına geliyor. Madalyonun öteki yüzüne baktığımızda Uber üzerinden saniyede 12 taşımacılık hizmeti gerçekleşiyor. Ayrıca Pay Pal üzerinde yüzlerce, Visa üzerinde binlerce işlem tek bir saniyede gerçekleşiyor. Bu durum bizi şu anda geride bırakan bir etmen.”
Bu katıldığı soru cevap etkinliğinde is Buterin, Ethereum blockchain’i üzerinde şu anda çeşitli geliştirme çalışmaları yaptıklarını ve diğer opsiyonları da son sürat araştırmaya devam ettiklerini belirtti. Ağın teknik kapasitesini ve kullanılabilirliğini gerçekleştirmek için var güçleriyle çalıştıklarını aktaran Buterin, bu sayede Ethereum ağının milyonlarca kullanıcıya sahip merkezi olmayan uygulamalara ev sahipliği yapmalarını istediğini aktardı.
Bu noktada Sharding’den bahseden Buterin; Sharding’in Ethereum Blockchain üzerinde önemli bir ölçeklenebilme katkısı sunabileceğini ifade etti. Sharding sayesinde, her bir nodun her bir işlemi onaylamasına gerek kalmayacağını ve sistemdeki verimin çok ciddi şekilde artacağından dem vuran başarılı programcı; bu sayede önlerini açabileceklerini de aktardı.
Bu noktada bir diğer yöntem olan Plasma’dan da bahseden Buterin, Lightning Network ortağı Joseph Poon ve Ethereum ekibi tarafından geliştirilen bu uygulama sayesinde ise, Ethereum’un mikro ödemeler için minik Blockchain ağları açacağını ve bu sayede sürecin daha da hızlanacağını ifade etti. Bu sayede hem Ethereum protokolünün güvenlik ağının korunacağını, hem de ödemelerin ve işlemlerin çok daha hızlı gerçekleşeceğini aktaran Buterin; şöyle konuştu:
”Eğer Sharding gibi bir çözüme sahip olursanız, basit matematiği işletecek olursak çok daha ölçeklenebilir bir ağa sahip olacağız. Çeşitli geliştirmeleri de Sharding’e eklersek sürecin çok daha iyi bir şekilde devam edeceğini düşünüyorum. Tüm bunların üzerinde bu sefer bir de Plasma’yı eklersek bu sefer daha başka kapılar bize açılmış olacak. Aktivite kapasitemiz bu iki sistem ile birlikte yüz hatta bin katına çıkacak. Bu durumda da biz, çok daha hızlı ve efektif bir ağ olacağız.”
Hedef Saniyede 1 Milyon İşlem
Buterin hem Plasma hem de Sharding gibi çözümlerin ağa aynı anda eklenmesinin, etkiyi çok daha fazla arttıracağını iddia ederken; bu işlemlerin Ethereum ağının ölçeklenebilme kapasitesini 10 bin katına çıkarabileceğini ifade etti. Bu sayede ağın üzerinde bulunan uygulamalara sunacağı desteğin de artacağını belirten Buterin, şu ifadeler ile sözlerine son verdi:
”Eğer Sharding’den yüz katı, Plasma’dan da yüz katı katkı alırsanız; basit bir işlemle bu ikisi size toplamda ölçeklenebilme konusunda 10 bin kat fayda sağlar. Aynı zamanda ağın etkinliği de artar ve insanların yapacağı uygulamalara ağın vereceği destek de iyileşir.”