Vitalik Buterin’den Ethereum Ekosistemi İçin Yeni Öneri: Ne Kadar Uyumlular?
Ethereum’un kurucularından Vitalik Buterin, projelerin Ethereum’un değerleriyle ne kadar “uyumlu” olduğunu ölçmek için bir dizi metrik oluşturmayı öneriyor.
Buterin, “Ethereum ile uyum” sağlamanın, Ethereum ekosisteminin en önemli sosyal zorluklarından biri olduğuna dikkat çekti. Ancak bu hedefin zorluğunu vurgulayan Buterin, birçok müşteri ekibi, uygulama geliştiricisi, araştırmacı ve yerel toplulukların Ethereum’a kendi yollarıyla katkı sağlamaya çalıştığını ifade etti.
Buterin, “Ana zorluk, tüm bu projelerin bir Ethereum ekosistemi olarak hissedilen, uyumlu bir yapı oluşturmasını sağlamak ve 138 farklı ve uyumsuz alanlar yaratmaktan kaçınmaktır” dedi.
Buterin, birkaç çözüm önerdi
Buterin’e göre projelerin ne kadar açık kaynaklı olduğu gibi ölçülebilecek bazı “başlangıç noktaları” zaten var. Açık kaynaklı projelerde kodların güvenlik açısından incelenebilir olmasının yanı sıra, bu yaklaşım özel mülkiyet kilitlenmesini de önlüyor ve üçüncü tarafların geliştirmeler yapabilmesini sağlıyor.
Buterin ayrıca bir projenin ne kadar “birlikte çalışabilir” olduğunun da önemli olduğunu belirtiyor. Örneğin, uygulamalar ve cüzdanlar, hangi ERC standardı ile uyumlu olduklarına göre derecelendirilebilir.
Merkeziyetsizlik ve güvenlik ise “walkaway” (projeden ayrılma) ve “insider attack” (içeriden saldırı) testleriyle ölçülebilir. Bu noktada Buterin, “Ekibiniz ve sunucularınız yarın ortadan kaybolsa, uygulamanız hala kullanılabilir mi?” diye soruyor. Aynı zamanda, “Ekibiniz sistemi hedef alsa ne kadar zarar verebilir ve bu ne ölçüde kırılmaya yol açar?” sorusunu gündeme getiriyor.
Bir projenin Ethereum topluluğuna veya insanlığa ne kadar pozitif katkı sağladığı da değerlendirme kriterlerinden biri olabilir. Örneğin, finansal katılımı artırması ve yeni kamu fonlama mekanizmaları oluşturması gibi faktörler göz önünde bulundurulabilir.
Buterin, Ethereum’un tarafsız kalmasının ne kadar önemli olduğunu da vurguladı. “Eğer uyum, doğru arkadaşlara sahip olmak anlamına geliyorsa, ‘uyum’ kavramı başarısız olmuş demektir” dedi.