Ethereum kurucu ortaklarından Vitalik Buterin, Ethereum ağının (ERC) gizliliğini artırmak adına “gizli cüzdan adreslerini” tekrar gündeme getirdi.
Vitalik Buterin 20 Ocak tarihinde resmi blog sitesi üzerinden yayınladığı bir gönderide, Ethereum’un en zorlu meydan okumalarından biri olarak tanımladığı gizliliğe dair gizli cüzdan adresleri konusunu tekrar masaya yatırdı. Ethereum’un yapısı itibariyle şeffaf bir platform olduğunu belirten Buterin, kullanıcıların zaman zaman gizliliğe ihtiyaç duyduğunu ve her geçen gün bu ihtiyacın arttığını ima etti. Kurucu paylaştığı gönderide, gizli cüzdan adreslerinin nasıl çalışabileceğine yönelik açıklamalarda bulunurken bu yöntemin dezavantajından da bahsetti.
Vitalik Buterin yazısında gizli adres sistemlerinin, varlıkların anonim bir şekilde saklandığı gizli adreslerden ve bunları yine anonim bir şekilde harcamak için kullanacakları şifreli harcama anahtarlarından oluştuğunu belirtti. Her işlem sonrası yeni bir gizli adres oluşturulmasını sağlayan bu sistem sayesinde varlıkların takip edilmesinin zorlaşacağına değinen Buterin, takip işlemlerinin daha da zorlaştırılması için ek olarak sıfır bilgi kanıtı (ZK-SNARK) sisteminin de kullanılabileceğini belirtti.
Kurucu, bu yöntemin gelecekte gizlilik adına başarılı bir çözüm olabileceğini aktarırken şu an için yüksek maliyet sorunu nedeniyle pek avantajlı bir konumda olmadığını dile getirdi. Gizli cüzdan adreslerinde gerçekleştirilecek tek bir işlemin standart cüzdanlarda gerçekleştirilen bir işleme kıyasla kat kat daha fazla işlem ücretine neden olacağının altını çizen Buterin, bu durumun gelecekte çözülebileceğini ima etti.
Bu yöntemin de kripto para mikseri Tornado Cash gibi bir gizlilik yöntemi olduğunu vurgulayan Buterin, gizli cüzdan adreslerinin Tornado Cash’in aksine NFT’leri ve ana akım dışında kalan ERC-20 tokenlarını da gizleyebilme konusunda başarılı olabileceğinin söyledi.