Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

(XRP) XRP

[one_fifth padding=”5px 5px 5px 5px”]

Başlangıç Tarihi:
02/02/2013
Twitter:
@Ripple
Website:
Ripple
Kapasite:
38,305,873,865

[/one_fifth]

[four_fifth_last padding=”5px 5px 5px 5px”]

Hakkında

Ripple, ağ üzerinden anında gerçekleşen işlemlerin sistematik risklere dirençli olduğu dağıtılmış bir ağdır. Bitcoin ve diğer örneklerinin aksine kazılarak üretilmez. Şirket tarafından istenilen miktarlarda piyasaya sürülür. Ancak her bir işlemde sisteme bir deflasyonist önlem ekleyerek küçük miktarlarda XRP’yi yok eder.

Özellikleri

Matematik Tabanlı Para Birimi

Matematik tabanlı bir kripto para olarak tanımlanan Ripple, 79 protonlu atomlardan oluşan altını güvenilir şekilde doğrulayabildiğimize benzer bir şekilde doğrulanabilir matematiksel özelliklere sahip bir kripto paradır. Matematiksel tabanlı kripto para birimleri kendi başlarına mevcuttur ve merkezi bir protokol operatörüne güvenmeksizin doğrudan kullanıcılar arasında aktarılabilir.

Kötüye Kullanım Koruması

XRP’nin birincil işlevi, Ripple protokolünü DoS vb. spam saldırılarına karşı korumaktır. Ripple protokolü, paylaşılan bir hesap defterine dayanmakta olduğundan kötü niyetli bir saldırgan protokole aşırı yüklenme girişimi sırasında büyük miktarlarda defter spamı (sahte hesaplar) ve işlem spamı (sahte işlemler) oluşturabilir. Böylece defterlerin büyüklüğünün yönetilemez hale gelmesine ve protokolde yer alan işlemlerin hızlı bir şekilde çözülme yeteneğini etkilemesine neden olur.

Köprü Para Birimi

XRP bir köprü para birim olarak büyük bir değere sahiptir. Her bir ağ geçidinin bakiyesi, Ripple içinde farklı varlıklar olarak işlem yaptığından potansiyel döviz çiftlerinin sayısı oldukça fazla olabilir. Mümkün olan her para birimi ya da ağ geçidi kombinasyonunu alıntılamak yerine, XRP bu aktarımları etkinleştirmek için yararlı bir köprü para birimi olarak kullanılabilir.

Teknolojisi

Defter ve Mutabakat Teknolojisi

Ripple protokolü, özünde paylaşılmış ve ortak bir veritabanıdır. Bu veritabanı, hesapları ve bunlarla ilişkili bakiyeleri takip etmeye yarayan bir defter içerir. Dağıtılmış bir veritabanında bulunan defter, Ripple protokolünde yer alan hesapların, bakiyelerin ve işlemlerin paylaşılan bir kaydını tutar. Ripple İşlem Protokolü (RTXP) tarafından sürekli ve otomatik olarak güncellenerek bu sayede dünyanın her yerinde binlerce sunucu üzerinde aynı defter kayıtı bulunur. Herhangi bir zamanda herhangi bir kimse defteri gözden geçirebilir ve Ripple protokolündeki bütün etkinliklerin kaydını inceleyebilir. Defterde değişiklikler yapıldığında ise Ripple protokolüne bağlı bilgisayarlar karşılıklı olarak mutabakat olarak adlandırılan bir süreç üzerinden uzlaşmaya varacaktır. Ripple protokolü, yapılan değişikliğin saniyeler içerisinde küresel olarak uzlaşmaya varılmasını sağlar.  Mutabakat bulma süreci, Ripple protokolünde hızlı, güvenli ve merkezi olmayan işlem anlaşmasına izin veren bir mühendislik harikasıdır.

Grafik


[/four_fifth_last]