Yüklü miktardaki kripto paraların transferlerini takip eden Twitter hesabı Whale Alert, bugün bir cüzdana yaklaşık 30 bin dolarlık Bitcoin (BTC) aktarımının yapıldığını duyurdu. İşin ilginç yanı ise o cüzdan, daha önce bir dolandırıcılık olayıyla ilişkilendirilmişti.
Whale Alert hesabının paylaşımına göre 2.041 adet BTC aktarımı, geçmişte dolandırıcıların kullanmış olduğu bilinen adrese TSİ 14:06 itibarıyla gerçekleşti. Blockchain.com internet sitesine göre ise bu işlem için 27 dolarlık (0,001 BTC) bir işlem ücreti kesildi.
32.876 dolar transfer edildi
Whale Alert, paylaştığı tweette olayı şöyle duyurdu: “2.042 adet BTC (32.876 dolar) onaylanmış bir malware dolandırıcılığına (hesabına) aktarıldı.” İnternet dünyasında malware olarak bilinen kötü amaçlı yazılımlar, dahil oldukları bilgisayarları dolandırıcılara karşı savunmasız bırakıyor ve özel ağlara izinsiz erişim sağlıyor.
🚔 A payment of 2.042 #BTC (32,876 USD) was just made to a confirmed Malware scam!
ℹ️ The receiving address is used by the Electrum malwarehttps://t.co/0mEz08N5kF
— Whale Alert (@whale_alert) November 13, 2020
Whale Alert’in “dolandırıcıların hesabı” diye tabir ettiği adresin ise 2019’da bir dolandırıcılık olayına karıştığı biliniyor. 2019’daki olayda başına gelenleri bir internet sitesine anlatan kurban olayda tam olarak 1.400 adet BTC kaybettiğini belirtmişti.
2019’da da 1.400 adet BTC aktarılmıştı
Dolandırıcıların kurbanı talihsiz kullanıcı, olayı şu şekilde anlattı: “2017’den beri erişemediğim bir cüzdanda 1.400 adet BTC vardı. Dikkat etmedim ve Electrum isimli çevrim içi cüzdan yazılımının eski sürümünü yükledim. Coinlerim oradaydı. Ancak 1 BTC transferi yapmak istediğimde hata aldım. Önüme bir ekran çıktı ve yazılımımı güncellemem gerektiğini söyledi.”
Daha sonra kendisine denileni yaptığını belirten talihsiz kullanıcı, cüzdanındaki bütün BTC’nin (yaklaşık 22 bin dolar) dolandırıcıların olduğu iddia edilen bilinmeyen bir adrese toplu bir şekilde aktarıldığını açıkladı. Alıcı adresin bugünkü Whale Alert tweeti ile tekrar gün yüzüne çıkması ise dolandırıcıların kendilerine yeni bir kurban mı seçtiği sorusunu akıllara getirdi.
Olayla alakalı bir güvenlik yazılımı üreticisi olan Malwarebytes Labs de 2019 yılında bir çalışma yaptı. Şirket, yaptığı çalışmada talihsizliği doğrularken dolandırıcıların Electrum yazılımındaki “güncelleme” yalanı ile kullanıcıların donanımlarına gizlice sızdıklarını açıkladı.