Site icon Koin Bülteni

Yapılan Analiz IOTA’nın Çok Fazla Sorunu Olduğunu Gösteriyor

iota-miota

Uzmanlar, IOTA‘nın aslında sahip olduğu gerçek değerin çok daha üstünde bir fiyata sahip olduğunu söylüyorlar. Projenin piyasaya uygun gerçek bir ürünü olmadığı, merkezi ve dengesiz bir ağa sahip olduğu söyleniyor. Uzmanlar aynı zamanda yazılımda var olan çok ciddi zayıflıkların IOTA ekibi tarafından hala daha düzeltilmemesinin endişe verici olduğunu düşünüyorlar.

IOTA “Kesinlikle Fazla Değerli”

Piyasa hacmi bakımından dünyanın en büyük 11. kripto parası olan MIOTA’nın ardındaki ağ IOTA, yeni yayınlanmış bir rapora göre şu an sahip olduğu fiyatı hak etmiyor. IOTA hakkında yazılmış bu 12 sayfalık analiz 100 milyon $ değerindeki kripto para yatırım firması Multicoin Capital tarafından yayınlandı.

Uzmanlar IOTA, IOTA’nın teknolojisi ve ekibi hakkında sayısız sorun bulduklarını iddia ediyorlar. Analizde varılan sonuç ise IOTA ağının şu anki durumu, bulunan teknik riskler ve protokoldeki hatalara dair bulunan kanıtlar ışığında “IOTA’nın şu anki fiyatlara göre kesinlikle gereğinden fazla değerli” olduğu.

Büyük Sorunlar

Yayınlanan rapor proje ile ilgili pek çok sorunu gün ışığına çıkarıyor. Bu sorunların en başında ise projenin hala daha piyasaya uygun gerçek bir ürün sunmuyor olması geliyor. IOTA’nın vaat ettiği kullanım alanları çok yaygın değil ve belirsiz.

IoT cihazlarının ağ üzerinde işlem yapabilmesi için masraflı donanımlara sahip olması gerekecek. Rapora göre bu, pazara açılma stratejisinin projenin kendi başarısına dayalı olduğunu ve yedek bir planın bulunmadığını gösteriyor.

Analiz aynı zamanda IOTA ağının şu anki haliyle saldırılardan korunmak için merkezi, kapalı kaynaklı bir “koordinatöre” güvendiğini ve ekibin bu durumun ne zaman ve nasıl çözüleceğine dair hala daha bir bilgi vermediğini belirtiyor. IOTA ağının pek çok kez kullanılamadığı oldu ve ağ aynı zamanda kesintiler de yaşadı. Proje ekibinin buglardan veya saldırılardan korunmak için Koordinatör’ü kapatması, dolayısıyla da ağı kullanılamaz hale getirmesi gerekiyordu.

Uzmanların bulduğu en önemli sorun ise IOTA’nın hash fonksiyonundaki yazılım zayıflıkları ve proje ekibinin bu zayıflıklarla başa çıkma şekli. IOTA bu zayıflıkların kasıtlı olarak yerleştirildiklerini ve fonksiyonu kopyalamaya çalışabilecek dolandırıcılar için “kopyalama karşıtı” olduklarını iddia etmişti. Proje ekibi Koordinatör’ün kötüye kullanılmasının imkansız olduğunu söylese de bunu doğrulamanın bir yolu yok çünkü yayınlanan raporda da belirtildiği üzere bu kapalı bir kaynak. Raporda konuyla ilgili şu yorum yapıldı:

“Böyle yaparak zayıflıkların var olmasına kasıtlı olarak izin verdiler ve açık-kaynak yazılımının yapısını ihlal ettiler. Ekip başka zayıflıkların var olup olmadığını açıklamayı reddetti.”

Yapılan analizler IOTA ağının şu anki hali göz önünde bulundurularak yapılmış ancak şunu da hatırlamak gerekiyor ki IOTA projesi zaten geleceğe odaklanmış bir proje. Kendini tamamen gelecekte ön plana çıkacağını düşündüğü bir piyasaya ve bu piyasada kullanılmaya odaklamış IOTA’yı günümüzde çok fazla kullanım alanına sahip olmadığı için eleştirmenin pek lüzumu yok çünkü proje zaten şu anda geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu iddia etmiyor.

Exit mobile version